Λούκιος Ιούνιος Σιλανός Τορκουάτος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Δύο ευγενείς, ένας θείος και ο ανιψιός που μοιράζονταν το όνομα Λούκιος Ιούνιος Σιλανός Τορκουάτος, λατιν.: Lucius Junius Silanus Torquatus και ήταν απόγονοι του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Αυγούστου, έζησαν τον 1ο αιώνα μ.Χ.

Λ. Ι. Σιλανός o Πρεσβύτερος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Λ. Ι. Σιλανός (απεβ το 49), ήταν ο τρίτος γεννημένος γιος της Aιμιλίας Λεπίδας και του Mάρκου Ιουνίου Σιλανού Τορκουάτου, μέλος των Ιουνίων Σιλανών, γένους της Αρχαίας Ρώμης . Οι γονείς της μητέρας του ήταν η Ιουλία η Νεότερη, εγγονή του Αυγούστου και ο ύπατος Λούκιος Αιμίλιος Παύλος. Μέσω των γονέων της μητέρας του ήταν απόγονος του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Αυγούστου, της ευγενούς συζύγου του Σκριβωνίας, του πολιτικού Mάρκου Βιψάνιου Αγρίππα και του υπάτου Λούκιου Αιμιλίου Λέπιδου Παύλου (αδελφού του Mάρκου Αιμίλιου Λέπιδου, ενός της Τριανδρίας). Του επετράπει ένας τιμητικός θρίαμβος και έδωσε μια πλούσια παράσταση μονομαχίας. Ήταν πραίτορας το 48. Ο Αυτοκράτορας Κλαύδιος τον αρραβώνιασε με την κόρη του Κλαυδία Οκταβία, αλλά αυτό διακόπηκε (επίσης το 48) [1], όταν η αυτοκράτειρα Αγριππίνα η Νεότερη, ελπίζοντας να εξασφαλίσει την Οκταβία ως νύφη για τον γιο της Νέρωνα και επίσης να εξαλείψει μια πιθανή απειλή για την προοπτική του Νέρωνα, [2] τον κατηγόρησε ψευδώς για ανοιχτή στοργή προς την αδελφή του Ιουνία Καλβίνα. Αυτό πραγματοποιήθηκε μέσω της αντιπροσωπείας του Λούκιου Βιτέλιου, ο οποίος ήταν ο σύζυγος της Ιουνίας. [2] Κατά συνέπεια, ο Κλαύδιος διέκοψε τον αρραβώνα και ανάγκασε τον Σιλανό να παραιτηθεί από το δημόσιο αξίωμα. Αναγκάστηκε να αυτοκτονήσει την Πρωτοχρονιά του 49, την ίδια ημέρα που παντρεύτηκαν ο Κλαύδιος και η Αγριππίνα η Νεότερη. [3] [4]

Λ. Ι. Σιλανός ο Νεότερος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Σιλανός (50-66) ήταν γιος του αδελφού του Πρεσβύτερου, Μάρκου. Η μητέρα του είναι άγνωστη. Μετά τη δολοφονία του πατέρα του, ανατράφηκε από την εκ πατρός θεία του Ιουνία Λεπίδα και τον σύζυγό της Γάιο Κάσσιο Λογγίνο. Ένας αξιοσέβαστος νεαρός ευγενής, έγινε αντίπαλος στα νιάτα του με τον αυτοκράτορα Νέρωνα. Όταν αποβλήθηκε από τη δημόσια ζωή από τον Νέρωνα μετά την ανάρρηση εκείνου στην πορφύρα, ο Σιλανός εξορίστηκε στη μικρή επαρχιακή πόλη Βάριον (Μπάρι στην Απουλία). Με εντολή να αυτοκτονήσει, επέλεξε να πολεμήσει και σκοτώθηκε σε αντιπαράθεση με τους φρουρούς του. [5]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Tacitus, Cornelius (1836). The Works... London: Jones & Company. σελ. 689. 
  2. 2,0 2,1 Shotter, David (2008). Nero Caesar Augustus: Emperor of Rome (στα Αγγλικά). Oxon: Routledge. σελίδες 50. ISBN 9781405824576. 
  3. Ruth, Thomas DeCoursey (1916). The Problem of Claudius: Some Aspects of a Character Study. Lord Baltimore Press. σελ. 88. Ανακτήθηκε στις 27 Αυγούστου 2018. 
  4. Lightman, Marjorie· Lightman, Benjamin (2008). A to Z of Ancient Greek and Roman Women. New York: Facts on File, Inc. σελ. 5. ISBN 9780816067107. 
  5. Van Santvoord, Seymour (1902). The House of Caesar and the Imperial Disease. Troy, New York: Pafraets Book Company. σελ. 158.