Ιουνία Καλβίνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ιουνία Καλβίνα
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Iunia Calvina (Λατινικά)
Γέννηση25
Θάνατος1ος αιώνας
Ρώμη
Χώρα πολιτογράφησηςΑρχαία Ρώμη
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςLucius Vitellius the Younger
Γάιος Σαλούστιος Πασιηνός Κρίσπος
ΤέκναSallustia Calvina
ΓονείςΜάρκος Ιούνιος Σιλανός Τορκουάτος (ύπατος το 19) και Αιμιλία Λεπίδα (μνηστή του Κλαύδιου)
ΑδέλφιαΛεύκιος Ιούνιος Σιλανός Τορκουάτος
Ιουνία Λεπίδα
Δέκιμος Ιούνιος Σιλανός Τορκουάτος
Μάρκος Ιούνιος Σιλανός (ύπατος το 46_

Η Ιουνία Καλβίνα, λατιν.: Junia Calvina ήταν μια Ρωμαία ευγενής, που έζησε τον 1ο αι. μ.Χ.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η κόρη της Aιμιλία Λεπίδα και του Mάρκο Ιούνιο Σιλανό Τορκουάτο, υπάτου το 19, η Ι. Καλβίνα ανήκε σε δύο οίκους πατρικίων: το γένος των Αιμιλίων και το γένος των Ιουνίων αντίστοιχα. Ήταν επίσης η δισεγγονή του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Αυγούστου από την πλευρά της μητέρας της, που ήταν της Αυτοκρατορικής οικογένειας. Ως εκ τούτου, συγγένευε επίσης εξ αίματος με το γένος των Ιουλίων, την αριστοκρατική οικογένεια του Ρωμαίου δικτάτορα Ιουλίου Καίσαρα. Ο Τάκιτος αποκαλεί την Καλβίνα εορταστικό κορίτσι (festivissima puella) και ο Αυτοκράτορας Βεσπασιανός, σε ένα από τα αστεία του, την αναφέρει ότι ζούσε το 79 μ.Χ. [1] Ο Σενέκας την περιγράφει ως «την πιο διάσημη από όλες τις γυναίκες (αυτή που όλες αποκαλούσαν Αφροδίτη).» [2]

Η Καλβίνα παντρεύτηκε τον Λεύκιο Βιτέλλιο, τον αδελφό του Aύλου Βιτέλλιου, τον 1ο αι. μ.Χ. Παρά τη συγγένεια -ή μάλλον λόγω της συγγένειας- αίματος με τον πρώτο Αυτοκράτορα της Ρώμης, η στενή οικογένεια της Καλβίνας διωκόταν συχνά από τους συγγενείς τους, ιδιαίτερα τους κατ' αρχήν απόγονους της Λιβίας Δρουσίλλας, τρίτης συζύγου του Αυγούστου και πρώτης Ρωμαίας αυτοκράτειρας. Η Καλβίνα και ο Βιτέλλιος χώρισαν το 49 μ.Χ. μετά από ισχυρισμούς για αιμομιξία με τον μικρότερο αδελφό της, Λεύκιο Ιούνιο Σιλανό Τορκουάτο, ο οποίος αναγκάστηκε να αυτοκτονήσει λίγο αργότερα. Την ίδια χρονιά, ο Καλβίνα εξορίστηκε από τη Ρώμη από τον Αυτοκράτορα Κλαύδιο, για να ανακληθεί μια δεκαετία αργότερα από τον διάδοχό του, Νέρωνα.

Με την αυτοκτονία του Νέρωνα το 68 μ.Χ. η δυναστεία των Ιουλίων-Κλαυδίων κατέρρευσε και έδωσε τη θέση της στον Ρωμαϊκό εμφύλιο πόλεμο, γνωστό ως Έτος των Τεσσάρων Αυτοκρατόρων. Μέχρι τότε η Καλβίνα ήταν ένας από τους λίγους εναπομείναντες απογόνους του Αυγούστου, που επέζησαν από την πτώση της πρώτης Αυτοκρατορικής δυναστείας της Ρώμης.

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Tacitus. Annals, Book XII, paragraph 4; Suetonius, Vespasian, paragraph 23
  2. Seneca, Apocolocyntosis, paragraph 8.