Μετάβαση στο περιεχόμενο

Λούκιος Άννιος Βινικιανός (γαμπρός του Γ. Δ. Κόρβουλο)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λεύκιος Άννιος Βινικιανός (γαμπρός του Γ. Δ. Κόρβουλο)
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση36[1]
Θάνατος66[2]
Συνθήκες θανάτουαυτοκτονία
Χώρα πολιτογράφησηςΑρχαία Ρώμη
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Οικογένεια
ΣύζυγοςΔομιτία (κόρη του Γναίου Δομίτιου Κόρβουλο)
ΤέκναAnnius
ΓονείςΛούκιος Άννιος Βινικιανός
ΑδέλφιαGaius Annius Pollio
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΡωμαίος συγκλητικός

Ο Λoύκιος Άννιος Βινικιανός ΙΙ, λατιν.: Lucius Annius Vinicianus (36 [3] - 66) ήταν Ρωμαίος συγκλητικός κατά το τελευταίο μέρος του 1ου αι. Έγινε αντιπρόσωπος λεγεώνας. Είναι πιο γνωστός από μία αποτυχημένη συνωμοσία για την ανατροπή του Νέρωνα το 66.

Ο Βινικιανός ήταν γιος του Λούκιου Αννίου Βινικιανού και εγγονός του Γαΐου Αννίου Πολίο, αντικαταστάτη υπάτου το 21 ή το 22 [4] και της Βινικίας. Αυτή ήταν η αδελφή του Mάρκου Βινικίου, συζύγου της Ιουλία Λιβίλλας, αδελφής του Καλιγούλα.[5]

Ο Βινικιανός νυμφεύτηκε τη Δομιτία, κόρη του Γναίου Δομιτίου Κόρβουλο και της Κασσίας Λογγίνας. Η πεθερά του Κασσία Λογγίνα ήταν κόρη του Γαΐου Κασσίου Λογγίνου υπάτου το 30 και της Ιουνίας Λεπίδας, τρισεγγονής του Οκταβιανού Αυγούστου.[6] Η αδελφή της Δομιτία Λογγίνα παντρεύτηκε τον Δομιτιανό, μετέπειτα Αυτοκράτορα. Με τον γάμο ο Βινικιανός συσχετίστηκε τόσο με την Ιουλιο-Κλαυδιανή δναστεία, όσο και με τη μεταγενέστερη δυναστεία των Φλαβίων.

Ο Σουητώνιος αναφέρει στην παράγραφο 12, ότι η Δομιτία και ο Βινικιανός είχαν επίσης έναν γιο.

Το 63 ο Βινικιανός υπηρέτησε ως legatus legionis (αντιπρόσωπος της λεγεώνας) στη Λεγεώνα V "Macedonica" στην επαρχία της Αρμενίας, υπό τον πεθερό του Γ. Δ. Κόρβουλο.[7][8] Σε αυτήν την περίοδο, ο ίδιος και ο Κόρβουλο πολέμησαν στον Ρωμαιο-Παρθικό Πόλεμο των ετών 58–63.

Συνωμοσία εναντίον του Νέρωνα

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Βινικιανός προερχόταν από μία οικογένεια συνωμοτών εναντίον των Καισάρων: ο πατέρας του ήταν ένας από τους άνδρες, που συμμετείχαν στη δολοφονία του Καλιγούλα και αργότερα σε μία εξέγερση εναντίον του Κλαύδιου. Ο αδελφός του Άννιος Πολίο συμμετείχε στη συνωμοσία του Πίσο το 65. Το 66 θα ήταν ο Βινικιανός που θα συνωμοτούσε εναντίον του Nέρωνα, αλλά η συνωμοσία απέτυχε. Ο Βινικιανός αρνήθηκε να μιλήσει ή να αποδείξει την αθωότητά του στον Αυτοκράτορα και αυτοκτόνησε το 67. Ο Κόρβουλο θα αναγκαζόταν επίσης να αυτοκτονήσει.

Νυμφεύτηκε τη Δομιτία, κόρη του Γναίου Δομιτίου Κόρβουλο στρατηγού. Είχε τέκνο:

  • έναν γιο.
  1. 1,0 1,1 Ανακτήθηκε στις 26  Νοεμβρίου 2018.
  2. Ανακτήθηκε στις 27  Νοεμβρίου 2018.
  3. Tacitus, Annales, pp. 413
  4. Tacitus, "Annals of the Reigns of Tiberius, Claudius, and Nero", pp.451
  5. Vogel-Weidemann, Statthalter 313; Syme, Roman Revolution 499
  6. Syme, "Domitius Corbulo", pp. 36f
  7. Matei-Popescu, Florian (2010). «The Roman Army in Moesia Inferior». STRATEG Project - PNCDI II. Conphys Publishing House. σελ. 325. Ανακτήθηκε στις 5 Ιανουαρίου 2016. 
  8. Tacitus, Annales, XV.28