Λουδοβίκος Η΄ της Βαυαρίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Λουδοβίκος Η΄ της Βαυαρίας
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Louis VIII de Bavière (Γαλλικά)
Γέννηση 1  Σεπτεμβρίου 1403
Παρίσι
Θάνατος 7  Απριλίου 1445
Ίνγκολστατ
Εθνικότητα Γερμανοί
Χώρα πολιτογράφησης Γαλλία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα μονάρχης
Οικογένεια
Σύζυγος Margaret of Brandenburg
Γονείς Λουδοβίκος Ζ΄ της Βαυαρίας και Anne de Bourbon
Οικογένεια Οίκος του Βίττελσμπαχ
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμα δούκας της Βαυαρίας

Ο Λουδοβίκος Η΄ ο κυφός, γερμ. Ludwig VIII er höckrige (1 Σεπτεμβρίου 1403 - 7 Απριλίου 1445) από τον Οίκο του Βίττελσμπαχ ήταν δούκας της Βαυαρίας-Ίνγκολστατ (1443-45).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στο Παρίσι και ήταν ο μόνος γιος του Λουδοβίκου Ζ΄ δούκα της Βαυαρίας-Ίνγκολστατ και της πρώτης συζύγου του Άννας των Βουρβόνων, κόρης του Ιωάννη Α΄ κόμη του Λα Μαρς.

Ο πατέρας του ήταν εριστικός και ήρθε σε πολλές αντιπαραθέσεις, μερικές φορές με τα εξαδέλφια του, όπως ο Ερρίκος ΙΣΤ΄ δούκας της Βαυαρίας-Λάντσουτ. Οι εχθροί του έκαναν μία ομάδα, την Εταιρεία του Παπαγάλου το 1414.

Από τo 1438 ο Λουδοβίκος Η΄ ήλθε σε σύγκρουση με τον πατέρα του, που αδικαιολόγητα προτίμησε άλλον γιο του, που ήταν νόθος. Συμμάχησε με τον Ερρίκο ΙΣΤ΄, φυλάκισε τον πατέρα του και έγινε δούκας της Βαυαρίας-Ίνγκοσλτατ, αλλά απεβίωσε το 1445 άτεκνος. Δύο έτη μετά απεβίωσε και ο Λουδοβίκος Ζ΄ στη φυλακή και το Ίνγκολστατ κληροδοτήθηκε στον Ερρίκο ΙΣΤ΄.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε το 1441 τη Μαργαρίτα των Χοεντσόλερν, κόρη του Φρειδερίκου Α΄ εκλέκτορα του Βρανδεμβούργου· δεν απέκτησαν απογόνους.

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Louis VIII, Duke of Bavaria της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).