Λουδοβίκος Ε΄ του Παλατινάτου
| Το λήμμα δεν περιέχει πηγές ή αυτές που περιέχει δεν επαρκούν. |
| Λουδοβίκος Ε΄ | |
|---|---|
εκλέκτορας του Παλατινάτου | |
| Περίοδος | 1508 - 1544 |
| Προκάτοχος | Φίλιππος |
| Διάδοχος | Φρειδερίκος Β΄ |
| Γέννηση | 2 Ιουλίου 1478 |
| Θάνατος | 16 Μαρτίου 1544 (65 ετών) |
| Οίκος | των Βίττελσμπαχ |
| Πατέρας | Φίλιππος |
| Μητέρα | Μαργαρίτα των Βίττελσμπαχ |
| δεδομένα () | |
Ο Λουδοβίκος Ε΄ (2 Ιουλίου 1478 - 16 Μαρτίου 1544) o λεγόμενος ειρηνικός από τον Οίκο των Βίττελσμπαχ, ήταν εκλέκτορας του Παλατινάτου (Pfalz) το διάστημα 1508-1544.
Βιογραφία
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Ήταν ο πρωτότοκος γιος του Φιλίππου εκλέκτορα του Παλατινάτου και της Μαργαρίτας των Βίττελσμπαχ, κόρης του Λουδοβίκου Θ΄ δούκα της Βαυαρίας.
Όταν το 1508 απεβίωσε ο πατέρας του και τον διαδέχθηκε, είχε να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της ήττας του Φιλίππου στον Πόλεμο για τη Διαδοχή στο Λάντσχουτ, που έγινε μεταξύ των Βίττελσμπαχ της Βαυαρίας· ο πατέρας του είχε ηττηθεί από τον Αλβέρτο Δ΄ δούκα της Βαυαρίας. Το 1518 στη Συνέλευση (Diet) κατάφερε να αναβληθεί η αυτοκρατορική απαγόρευση εναντίον του Παλατινάτου. To 1519 ψήφισε για την εκλογή του Καρόλου των Αψβούργων ως βασιλιά της Γερμανίας.
Κατά τη διάρκεια του Πολέμου των Γερμανών Αγροτών, ο Λουδοβίκος Ε΄ περικυκλώθηκε από 8.000 ένοπλους αγρότες στο Νόιστατ. Τότε κάλεσε τους αρχηγούς τους σε γεύμα και συμμορφώθηκε με τις απαιτήσεις τους[1]. Απεβίωσε το 1544 και τον διαδέχθηκε ο επόμενος επιζών αδελφός του Φρειδερίκος Β΄ ως εκλέκτορας του Παλατινάτου.
Οικογένεια
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Το 1474 νυμφεύτηκε τη Σίβυλλα των Βίττελσμπαχ, κόρη του Αλβέρτου Δ΄ δούκα της Βαυαρίας· δεν απέκτησαν τέκνα.
Πρόγονοι
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]| Πρόγονοι του Λουδοβίκου Ε΄ εκλέκτορα του Παλατινάτου |
|---|
|
|
Αναφορές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ Durant, Will (1957). The Reformation. The Story of Civilization. 6. Simon and Schuster. σελ. 389.