Μετάβαση στο περιεχόμενο

Λουδοβίκος Γουλιέλμος της Έσσης-Χόμπουργκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λουδοβίκος Γουλιέλμος της Έσσης-Χόμπουργκ
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Ludwig von Hessen-Homburg (Γερμανικά)
Γέννηση29  Αυγούστου 1770[1]
Μπαντ Χόμπουργκ φορ ντερ Χέε
Θάνατος19  Ιανουαρίου 1839[1]
Λουξεμβούργο
Τόπος ταφήςΑνάκτορο Μπαντ Χόμπουργκ
ΘρησκείαΛουθηρανισμός
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταστρατιωτικός
Οικογένεια
ΓονείςΦρειδερίκος Ε΄ της Έσσης-Χόμπουργκ και Καρολίνα της Έσσης-Ντάρμστατ
ΑδέλφιαΚαρολίνα της Έσσης-Χόμπουργκ
Μαρία Άννα Αμαλία της Έσσης-Χόμπουργκ
Αμαλία της Έσσης-Χόμπουργκ
Αυγούστα της Έσσης-Χόμπουργκ
Φερδινάνδος της Έσσης-Χόμπουργκ
Γουσταύος της Έσσης-Χόμπουργκ
Λεοπόλδος της Έσσης-Χόμπουργκ
Φίλιππος της Έσσης-Χόμπουργκ
Φρειδερίκος ΣΤ΄ της Έσσης-Χόμπουργκ
ΟικογένειαΟίκος της Έσσης
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Βαθμός/στρατόςαντιστράτηγος
Πόλεμοι/μάχεςΜάχη του Καϊζερσλάουτερν, Μάχη της Ιένας-Άουερστετ και Μάχη της Λειψίας
Αξιώματα και βραβεύσεις
Βραβεύσειςιππότης του Τάγματος της Μαρίας Θηρεσίας
Τάγμα του Μαύρου Αετού
Τάγμα του Ερυθρού Αετού
Commons page Σχετικά πολυμέσα

O Λουδοβίκος Γουλιέλμος (γερμ. Ludwig Wilhelm, 29 Αυγούστου 1770 - 19 Ιανουαρίου 1839) από τον Οίκο της Έσσης ήταν λάνδγραβος της Έσσης (1829 - 1839).

Γεννήθηκε στο Χόμπουργκ και ήταν ο δευτερότοκος γιος του Φρειδερίκου Ε΄ της Έσσης-Χόμπουργκ και της Καρολίνας, κόρης του Λουδοβίκου Θ΄ της Έσσης-Ντάρμστατ.

Στρατιωτική σταδιοδρομία

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εκπαιδεύτηκε μαζί με τον μεγαλύτερο αδελφό του Φρειδερίκο. Σπούδασαν στη Γενεύη και το 1788 εισήλθαν στον πρωσικό στρατό. Το 1793 πολέμησε στη μάχη του Πίρμαζενς και πέντε έτη μετά προήχθη σε ταγματάρχη. Το 1804 έγινε αντιστράτηγος και νυμφεύτηκε την Αυγούστα Αμαλία του Νασσάου-Ούζινγκεν. Ο γάμος ήταν δυναστικός, αλλά όχι ευτυχισμένος: η Αυγούστα Αμαλία αγαπούσε τον Φρήντριχ Βίλεμ, Κόμη φον Μπίσμαρκ. Το ζεύγος διαζεύχθηκε και η Αυγούστα Αμαλία παντρεύτηκε τον Φρήντριχ Βίλεμ. Η Ρικάρντα Χουχ έγραψε το Κόμης Μαρκ και η Πριγκίπισσα του Νασσάου-Ούζινγκεν: μία τραγική βιογραφία το 1925, έργο που αναφέρεται στο γεγονός αυτό.

Το 1806 πολέμησε στη μάχη της Ιένας-Άουερστετ και αιχμαλωτίστηκε από τους Γάλλους. Όταν απελευθερώθηκε έγινε υποστράτηγος του Πεζικού στο Καίνιγκσμπεργκ, όπου αναδιοργάνωσε το στρατό στο πλαίσιο των πρωσικών μεταρρυθμίσεων. Το 1810 μετατέθηκε στο Βερολίνο και τρία έτη μετά πολέμησε στην Γερμανική εκστρατεία με τη δική του ταξιαρχία Χέσσε-Χόμπουργκ. Στη μάχη της Λειψίας επιτέθηκε στην πύλη Γκρίμμα και τραυματίστηκε. Το 1813 προήχθη σε υποστράτηγο και γενικό διοικητή των εφεδρικών Σωμάτων. Κατά τις Εκατό Ημέρες, πολέμησε τον Ναπολέοντα της Γαλλίας. Μετά τη Β΄ Ειρήνη των Παρισίων ορίστηκε κυβερνήτης του Λουξεμβούργου.

Λάνδγραβος του Χόμπουργκ

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1829 απεβίωσε ο μεγαλύτερος αδελφός του και τον διαδέχθηκε. Σπάνια επισκεπτόταν το Χόμπουργκ. Το διάστημα 1828-32 το διοίκησε ο Καρλ φον Ίμπελλ[2]. Ο Λουδοβίκος Γουλιέλμος ήταν πλούσιος και ταξίδευσε σε πολλές χώρες της Ευρώπης· πάντα ενδιαφερόταν για τη μικρή του χώρα. Υποστήριξε την αναμόρφωση της παιδείας, που εφήρμοσε ο Ίμπελλ, με τη δημιουργία ενιαίου σχολικού συστήματος για Προτεστάντες, Καθολικούς και Εβραίους. Το 1831 κτίστηκε ένα κοινό σχολείο, το Σχολείο του λανδγράβου Λουδοβίκου.

Προώθησε τη δημιουργία ιαματικών λουτρών και το Χόμπουργκ μετονομάστηκε σε Λουτρά Χόμπουργκ. Ανακαίνισε τις πηγές στην πόλη και πρόσθεσε ένα κτίριο γι' αυτές, που σήμερα στεγάζει το καζίνο. Εισήλθε στη Γερμανική Τελωνειακή Ένωση (Zollverein) το 1835. Η Ιουλιανή Επανάσταση στη Γαλλία δημιούργησε ανησυχία στην περιοχή του· πολλοί νέοι συμμετείχαν στην αποτυχημένη εξέγερση της Φρουράς της Φρανκφούρτης.

Το 1838 εόρτασε το 50 έτη του ως αξιωματικός της Πρωσίας και επισκέφτηκε το Χόμπουργκ για δύο εβδομάδες. Επέστρεψε στο Λουξεμβούργο, όπου απεβίωσε το επόμενο έτος· τάφηκε στην κρύπτη του Κάστρου Χόμπουργκ. Τον διαδέχθηκε ο επόμενος αδελφός του Φίλιππος ως λάνδγραβος της Έσσης-Χόμπουργκ.

Νυμφεύτηκε το 1804 την Αυγούστα Αμαλία, κόρη του Φρειδερίκου Αυγούστου του Νασσάου-Ούζινγκεν. Δεν απέκτησαν απογόνους: η Αυγούστα Αμαλία ήταν ερωτευμένη με άλλον και διαζεύχθηκε το επόμενο έτος για να τον παντρευτεί.

  1. 1,0 1,1 1,2 (Αγγλικά) CERL Thesaurus. Consortium of European Research Libraries. cnp02093512. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  2. «Ibell, Carl Friedrich Julius Emil von». Hessische Biografie. Landesgeschichtliches Informationssystem Hessen (LAGIS), Marburg. 12 Μαρτίου 2014. Ανακτήθηκε στις 27 Μαΐου 2016.