Λανδγραβάτο της Έσσης-Κάσσελ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λανδγραβάτο της Έσσης-Κάσσελ
15671803

Σημαία

Έμβλημα
ΧώραΑγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
ΠρωτεύουσαΚάσσελ
ΓλώσσεςΓερμανικά
ΘρησκείαΛουθηρανισμός
Πολίτευμαμοναρχία
Πληθυσμός745.063 (1864)
Γεωγραφικές συντεταγμένες51°19′11″N 9°29′52″E

Το Λανδγραβάτο της Έσσης-Κάσσελ (γερμανικά: Landgrafschaft Hessen-Kassel) ήταν κράτος της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας που υπόκειται άμεσα στον Αυτοκράτορα.

Το κράτος δημιουργήθηκε το 1567 όταν το Λανδγραβάτο της Έσσης διαιρέθηκε μετά το θάνατο του Φίλιππου Α΄, Λανδγράβου της Έσσης. Ο μεγαλύτερος γιος του Γουλιέλμου Δ΄ κληρονόμησε το βόρειο μισό του Λανδγραβάτου και την πρωτεύουσα του Κάσσελ. Οι άλλοι γιοι έλαβαν τα Λανδγραβάτα της Έσσης-Μάρμπουργκ, της Έσσης-Ράινφελς και της Έσσης-Ντάρμστατ.

Κατά τη διάρκεια των Ναπολεόντειων Πολέμων , έγινε η αναδιοργάνωση της Αυτοκρατορίας το 1803, και το Λανδγραβάτο της Έσσης-Κάσσελ ανήλθε σε Εκλεκτοράτο και ο Λανδγράβος Γουλιέλμος Θ΄ έγινε Αυτοκρατορικός Εκλέκτορας. Πολλά μέλη του Οίκου Έσσης-Κάσσελ υπηρέτησαν στο δανικό στρατό κερδίζοντας υψηλές θέσεις και εξουσία στη βασίλειο του Όλντενμπουργκ λόγω του γεγονότος ότι πολλοί λανδγράβοι ήταν παντρεμένοι με δανές πριγκίπισσες.

Μέλη της οικογένειας που είναι γνωστό ότι υπηρέτησαν τη Δανία-Νορβηγία περιλαμβάνουν τον Πρίγκιπα Φρειδερίκο της Έσσης-Κάσσελ, τον Πρίγκιπα Φρειδερίκο της Έσσης-Κάσσελ και τον Πρίγκιπα Κάρολο της Έσσης-Κάσσελ. Αργότερα καταλήφθηκε από γαλλικά στρατεύματα και έγινε μέλος του Βασιλείου της Βεστφαλίας, ενός γαλλικού δορυφορικού κράτους Το Εκλεκτοράτο της Έσσης αποκαταστάθηκε στο τέλος των Ναπολεόντειων Πολέμων, αν και τότε δεν υπήρχε πια αυτοκράτορας που θα εκλέξει.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Hesse-Kassel στο Wikimedia Commons