Λουαρσάμπ Α΄ του Κάρτλι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λουαρσάμπ Α΄ του Κάρτλι
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
ლუარსაბ (Γεωργιανά)
Γέννηση1502
Θάνατος1556
Τιφλίδα
Τόπος ταφήςΚαθεδρικός Ναός του Σβετιτσχόβελι
ΘρησκείαΓεωργιανή Ορθόδοξη Εκκλησία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Οικογένεια
ΣύζυγοςΘάμαρ της Ιμερετίας
ΤέκναΔαυίδ ΙΑ΄ του Κάρτλι
Σίμων Α΄ του Κάρτλι
ΓονείςΔαυίδ Ι΄ του Κάρτλι και Mirangul of Garezha[1]
ΟικογένειαΔυναστεία των Μπαγκρατιόνι
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαβασιλιάς
Υπογραφή
Θυρεός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Λουαρσάμπ Α΄, γεωργιανά: ლუარსაბ I, ( π. 1502-1509π. 1556-1558 ) από τον Οίκο των Μπαγκρατιόνι, ήταν βασιλιάς τού βασιλείου του Κάρτλι (κεντρική Γεωργία) από το 1527 έως το 1556 ή από το 1534 έως το 1558. Επίμονος στην αντίστασή του ενάντια στην περσική επιθετικότητα των Σαφαβιδών, σκοτώθηκε στη μάχη του Γκαρίσι. [2]

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πρωτότοκος γιος του Δαβίδ Ι΄, επέτυχε την παραίτηση τού θείου του Γεωργίου Θ΄ το 1527 (περισσότερη αποδεκτή ημερομηνία) ή το 1534.

Όταν ήταν νέος, διακρίθηκε ως διοικητής στον στρατό τού πατέρα του, ιδιαίτερα στη μάχη τού Τελέτι (1522), που κέρδισε ο Περσικός στρατός εισβολής, παρά τις μεγάλες απώλειες. Έκανε στενές επαφές με τον Βαγράτ Γ΄ βασιλιά τού Ιμερέτι (δυτική Γεωργία) και νυμφεύτηκε το 1526 την κόρη του. Ένα χρόνο αργότερα στέφθηκε βασιλιάς τού Κάρτλι και ξεκίνησε μία σειρά μέτρων για την ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας τού βασιλείου εν μέσω τού συνεχιζόμενου πολέμου μεταξύ της Περσίας των Σαφαβιδών και των Οθωμανών (1514-1555). Σε συμμαχία με τον Βαγράτ Γ΄ τού Ιμερέτι, ο Λουαρσάμπ Α΄ πολέμησε και τις δύο αυτοκρατορίες, προσπαθώντας να διατηρήσει την ανεξαρτησία του και να αποκαταστήσει τη στενή συνεργασία μεταξύ των διαφόρων γεωργιανών πολιτικών. Το 1535 ο Βαγράτ Γ΄ κατέκτησε ένα φιλο-οθωμανικό νότιο γεωργιανό πριγκιπάτο τού Σάμτσχε, παραχωρώντας την επαρχία τού Τζαβαχέτι στο Κάρτλι. Στη συμμαχία των Καρτλιανών-Ιμεριτιανών προσχώρησε σύντομα ένας άλλος Γεωργιανός μονάρχης, ο Λέβαν Α΄ τού Καχέτι. Ωστόσο, η εισβολή του 1541 από τον Πέρση σάχη Tαχμάσπ Α΄ ανάγκασε τον Λέβαν Α΄ να φύγει από τον Γεωργιανό συνασπισμό. Άφησε το μεγαλύτερο μέρος τού Κάρτλι σε ερείπια και την πρωτεύουσα Τιφλίδα να περιφρουρείται από μία περσική δύναμη. Το έτος 1545 έφερε άλλη μία ατυχία: ένας συνδυασμένος στρατός των βασιλέων τού Ιμερέτι και τού Κάρτλι συντρίφθηκε από τους Οθωμανούς στη μάχη τού Σοχόιστα και εκδιώχθηκε από το Σάμτσχε. Από το 1547 έως το 1554, το Κάρτλι υπέστη άλλες τρεις εισβολές από τον Ταχμάσπ Α΄ της Περσίας, ο οποίος κατέλαβε τη χώρα, αλλά δεν κατάφερε να αναγκάσει τον βασιλιά σε υποταγή. Η συνθήκη της Αμάσειας, το 1555, μεταξύ των Σαφαβιδών και των Οθωμανών άφησε τη Γεωργία μοιρασμένη μεταξύ αυτών των αυτοκρατοριών, με την ανατολική υπό περσική κυριαρχία και τη δυτική υπό τουρκικό έλεγχο. Ωστόσο ο Λουαρσάμπ Α΄ δεν αναγνώρισε τη συνθήκη και συνέχισε τον απελπισμένο ανταρτοπόλεμο εναντίον των περσικών δυνάμεων κατοχής, που τις κρατούσε ουσιαστικά υπό πολιορκία. Προκειμένου να υποτάξει τον πείσμονα γεωργιανό μονάρχη, ο σάχης Ταχμάσπ Α΄ έστειλε τον Σαχβερντί Σουλτάν, μπεηλάρμπεη της Γκάνζας και τού Καραμπάχ, με μεγάλο στρατό. Ο Λουαρσάμπ Α΄ και ο γιος του, Σίμων, συνάντησαν τους εισβολείς στη μάχη τού Γκαρίσι. Ένας σκληρός αγώνας οδήγησε σε νίκη της Γεωργίας, αλλά ο Λουαρσάμπ Α΄ τραυματίστηκε θανάσιμα.

Ο Λουαρσάμπ Α΄ τάφηκε στον καθεδρικό ναό Σβετιτσχοβέλι στη Mτσχέτα.

Οικογένεια και παιδιά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε στις 25 Μαρτίου 1526 την Ταμάρ τού Ιμερέτι, κόρη του βασιλιά Βαγράτ Γ΄ τού Ιμερέτι και είχαν οκτώ παιδιά:

  • Ένας γιος, απεβ. το 1536 και τάφηκε στη Μτσχέτα.
  • Σίμων Α΄, βασιλιάς τού Κάρτλι.
  • Δαβίδ ΙA΄, βασιλιάς τού Κάρτλι.
  • Βαχτάνγκ (π. 1546–1605), κάποτε κυβερνήτης τού Αχαλντάμπα και τού Ντίμπι. Νυμφεύτηκε κάποια Tινατίν και είχε έναν γιο και μία κόρη:
  • Aλέξανδρος (άκμασε. 1546–1573)
  • Λέβαν.
  • Μία κόρη, παντρεύτηκε τον Kεκαόζ Τσχεϊντζέ (άκμασε. 1570–1590). Ο γιος τους Γκοργκασάλ Τσχεϊντζέ (π. 1590–1629) νυμφεύτηκε μία κόρη τού Γκιόργκι Σαακάτζε.
  • Μία κόρη, παντρεύτηκε τον Γεώργιο, γιο του Λέβαν τού Καχέτι.

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Leo van de Pas: (Αγγλικά) Genealogics. 2003.
  2. Maeda, Hirotake (2006). «The forced migrations and reorganisation of the regional order in the Caucasus by Safavid Iran: Preconditions and developments described by Fazli Khuzani». Στο: Ieda, Osamu. Reconstruction and interaction of Slavic Eurasia and its neighbouring worlds (PDF). Slavic Eurasian Studies, No.10. Sapporo: Slavic Research Centre, Hokkaido University. σελ. 241. ISBN 4938637391. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]