Λος Λάγος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 41°S 73°W / 41°S 73°W / -41; -73

Λος Λάγκος

Σημαία

Έμβλημα
ΧώραΧιλή
Διοικητική υπαγωγήΧιλή
ΠρωτεύουσαΠουέρτο Μοντ
Έκταση48.583,6 km²
Πληθυσμός828.708 (2017)
Γεωγραφικές συντεταγμένες41°28′18″S 72°56′12″W
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Ο Ρίο Μπλάνκο στην Περιφέρεια Λος Λάγος

Η Περιφέρεια Λος Λάγος (Χ Región de Los Lagos) είναι η πέμπτη σε έκταση και έβδομη σε πληθυσμό από τις 15 Περιφέρειες της Χιλής, με πρωτεύουσα το Πουέρτο Μοντ. Το όνομά της σημαίνει «Περιφέρεια των λιμνών» και περιέχει πράγματι τη δεύτερη σε έκταση λίμνη της Χιλής, τη Λίμνη Γιανκίουε, αλλά και το δεύτερο σε έκταση νησί της Χιλής, τη Νήσο Τσιλοέ.

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η περιφέρεια έχει έκταση 48.583,6 τ.χλμ.. Βρίσκεται προς τα νότια της χώρας και συνορεύει στα βόρεια με την Περιφέρεια Λος Ρίος, στα νότια με την Περιφέρεια Αγισέν, στα δυτικά με τον Ειρηνικό Ωκεανό και στα ανατολικά με τρεις επαρχίες της Αργεντινής (τις Νεουκέν, Ρίο Νέγρο και Τσουμπούτ).

Η Περιφέρεια Λος Λάγος αποτελείται από 4 επαρχίες, τις Τσιλοέ, Γιανκίουε, Οσόρνο και Παλένα (ή «Βόρεια Παταγονία»). Εκτός από την πρωτεύουσα, άλλες σημαντικές πόλεις της Περιφέρειας είναι οι Οσόρνο, Κάστρο, Ανκούδ και Πουέρτο Βάρας.

Η οικονομία της περιφέρειας κυριαρχείται από τον τριτογενή τομέα, αλλά βασίζεται και στην αλιεία, την ιχθυοκαλλιέργεια του σολομού, τα δασικά προϊόντα και την εκτροφή βοοειδών. Ο τουρισμός είναι σημαντικός κυρίως στις Άνδεις, όπου βρίσκονται χιονοδρομικά κέντρα (π.χ. το Αντιγιάνκα), ιαματικές πηγές και ευκαιρίες για ερασιτεχνική αλιεία στους χειμάρρους.

Δημογραφικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Περιφέρεια Λος Λάγος έχει πληθυσμό 767.714 κατοίκους κατά την απογραφή του 2012, αριθμός που αντιστοιχεί σε μέση πυκνότητα πληθυσμού 15,8 κατοίκων ανά τ.χλμ. Σύμφωνα με την απογραφή του 2002, η περιφέρεια είχε 1.243.000 κατοίκους, αυτός ο αριθμός όμως περιελάμβανε και την Επαρχία Βαλδίβια, η οποία το 2007 αποσπάσθηκε από τη Λος Λάγος και αποτελεί πλέον τμήμα άλλης περιφέρειας.

Κλίμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κλιματικοί τύποι της περιφέρειας Λος Λάγος

Γενικώς η περιφέρεια έχει φυσική βλάστηση που αντιστοιχεί στα Βαλδιβιανά εύκρατα δάση βροχής. Τα μέρη κοντά στις ακτές, εκτός από τον νότο της Νήσου Τσιλοέ, έχουν εύκρατο κλίμα με ψυχρούς και βροχερούς χειμώνες. Στα νότια, το κλίμα είναι γενικότερα βροχερό ολόκληρο το έτος.

Προστατευόμενες περιοχές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι προστατευόμενες περιοχές της Περιφέρειας Λος Λάγος περιλαμβάνουν 6 εθνικά πάρκα, 2 ιδιωτικά πάρκα και 2 «φυσικά μνημεία». Αναλυτικότερα:

Εθνικά πάρκα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πουγέγουε, Αλέρθε Ανδίνο, Τσιλοέ, Κορκοβάδο, Ορνοπίρεν, Βισέντε Πέρες Ροσάλες

Ιδιωτικά πάρκα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πάρκο Πουμαλίν, Πάρκο Τανταούκο

Φυσικά μνημεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ισλότες ντε Πουνιουίλ, Λαουέν Νιαντί (Lahuen Ñadi)

Ιστορικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η περιφέρεια φιλοξενεί το Μόντε Βέρδε, μία από τις αρχαιολογικές περιοχές της αμερικανικής ηπείρου με την παλαιότερη κατοίκηση. Η μεγαλύτερη εθνοτική ομάδα ιθαγενών της περιοχής είναι οι Ουιγίτσε, οι οποίοι ζούσαν στην περιοχή πριν από την άφιξη των Ισπανών. Το ισπανικό στέμμα αποίκισε το Αρχιπέλαγος Τσιλοέ το 1567[1], ενώ η υπόλοιπη περιοχή άρχισε να εποικίζεται αργά από μη ιθαγενείς μόλις στα τέλη του 18ου αιώνα. Κατά τη δεκαετία του 1850 έφθασαν Γερμανοί για να εποικίσουν τις ακτές της Λίμνης Γιανκίουε, στα πλαίσια ενός κρατικού χιλιανού προγράμματος.

Μεταφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Αεροδρόμιο Ελ Τεπουάλ βρίσκεται μερικά χιλιόμετρα δυτικά του Πουέρτο Μοντ και το Αεροδρόμιο «Cañal Bajo Carlos Hott Siebert» 7 χιλιόμετρα ανατολικά του Οσόρνο. Επίσης ανατολικά του Οσόρνο βρίσκεται μία από τις σημαντικότερες ορεινές διαβάσεις των Άνδεων, η Διάβαση Καρδενάλ Αντόνιο Σαμορέ (υψόμετρο 1314 μέτρα), από όπου περνά η Εθνική Οδός 215 προς την Αργεντινή.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Hanisch, Walter: La Isla de Chiloé, 1982, σσ. 11-12.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Los Lagos Region της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).