Μετάβαση στο περιεχόμενο

Νήσος Τσιλοέ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Νήσος Τσιλοέ (Isla de Chiloé), γνωστή και ως Μεγαλόνησος του Τσιλοέ (Isla Grande de Chiloé), είναι το μεγαλύτερο νησί στο Αρχιπέλαγος Τσιλοέ, κοντά στις ακτές της Χιλής, στον Ειρηνικό Ωκεανό. Διοικητικά υπάγεται στην Περιφέρεια Λος Λάγος της Χιλής. Το όνομα του νησιού προέρχεται από τη λέξη Chilhué, που σημαίνει «τόπος των γλάρων».

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πανοραμική άποψη της πρωτεύουσας Κάστρο

Με έκταση 8.394 τετραγωνικά χιλιόμετρα, η Νήσος Τσιλοέ είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί από τα 2.300 περίπου ολόκληρης της Χιλής, μετά τη Γη του Πυρός. Είναι επίσης το πέμπτο μεγαλύτερο νησί νοτιοαμερικανικής χώρας και το ογδοηκοστό έβδομο μεγαλύτερο νησί της Γης (ελάχιστα μεγαλύτερο της Κρήτης). Χωρίζεται από την ηπειρωτική ακτή από το Στενό του Τσακάο (Canal Chacao) στα βόρεια και από τον Κόλπο του Ανκούδ (Golfo de Ancud) και τον Κόλπο του Κορκοβάδο στα ανατολικά. Στα νότια απλώνεται το Αρχιπέλαγος Τσόνος. Το Τσιλοέ έχει σχήμα παρόμοιο με ορθογώνιο παραλληλόγραμμο, με μήκος 190 χλμ. από βορρά προς νότο και πλάτος 55 ως 65 χλμ. Η πρωτεύουσα του νησιού είναι το Κάστρο, στην ανατολική ακτή του νησιού, ενώ η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη είναι το Ανκούδ, στο βορειοδυτικό άκρο του νησιού. Υπάρχουν επίσης αρκετές μικρότερες κωμοπόλεις-λιμάνια στην ανατολική ακτή, όπως οι Κελόν, Νταλκάουε και Τσόντσι.

Το νησί και το Αρχιπέλαγος Τσόνος αποτελούν νότια προέκταση της χιλιανής παραλιακής οροσειράς στη Χιλιανή Παταγονία, που υψώνεται παράλληλα με τις Άνδεις και την ακτή του Ειρηνικού Ωκεανού. Η ανατολική ακτή της Νήσου Τσιλοέ έχει πλούσιο διαμελισμό, με πολλά φυσικά λιμάνια και μικρά νησιά.

Κλίμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εκτεινόμενη σε γεωγραφικά πλάτη από 41º47′ μέχρι 43º26′ Νότιο, η Τσιλοέ έχει υγρό και δροσερό εύκρατο κλίμα. Η δυτική της πλευρά είναι πιο βροχερή και φιλοξενεί Βαλδιβιανά εύκρατα δάση βροχής. Το Εθνικό Πάρκο Τσιλοέ βρίσκεται σε αυτή την πλευρά του νησιού, ενώ το Πάρκο Τανταούκο (Parque Tantauco), μία ιδιωτική προστατευόμενη περιοχή που δημιουργήθηκε και κατέχεται από τον πρώην Πρόεδρο της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα, βρίσκεται στη νότια ακτή. Η ανατολική ακτή είναι θερμότερη και ξηρότερη.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]