Μετάβαση στο περιεχόμενο

Λογγάδες Ιωαννίνων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 39°39′32″N 20°56′21″E / 39.65889°N 20.93917°E / 39.65889; 20.93917

Λογγάδες Ιωαννίνων
is located in Greece
               Map
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
Πληθυσμός
Μόνιμος768
Έτος απογραφής2021

Οι Λογγάδες είναι μικρό χωριό του νομού Ιωαννίνων, σε μικρότερη απόσταση από 500 μ. από τη λίμνη Παμβώτιδα των Ιωαννίνων, στην ανατολική πλευρά της. Ο πληθυσμός με απογραφή του 2011 ήταν 859 άτομα. Η απόσταση από το κέντρο των Λογγάδων μέχρι το κέντρο των Ιωαννίνων είναι 13 χλμ. Τα γειτονικά χωρία είναι η Βασιλική, η Αμφιθέα, η Μάζια, το Δροσοχώρι, το Πέραμα, η Κατσικά. Το προηγούμενο όνομα των Λογγάδων ήταν Αρδομίστα ή Αδρομίστα. Η κεντρική εκκλησία είναι ο ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου.

Οι Λογγάδες έχουν και μία τοπική ομάδα με όνομα Τιτάν Λογγάδων, ενώ παλαιότερα ονομαζόταν Άφοβος. Αυτή η ομάδα έχει αναδείξει πολλούς ποδοσφαιριστές που μέχρι και σήμερα παίζουν μέχρι και στην α΄ κατηγορία Ελλάδος. Αυτη η ομάδα έχει φτάσει μέχρι την Δ εθνική κατηγορία του ελληνικού πρωταθλήματος την αγωνιστική περίοδο 1991-1992.

Στο χωριό είναι χτισμένο το Αρσάκειο δημοτικό και γυμνάσιο Ιωαννίνων. Το Αρσάκειο Ιωαννίνων (2009) χτίστηκε λόγω της ομόφωνης απόφασης των Λογγαδίτων να δοθούν μερικά στρέμματα για να χτιστεί το κτίριο.

Στην κοινότητα των Λογγάδων βρίσκονται σε λειτουργία επίσης το δημόσιο Νηπειαγωγείο, Δημοτικό καθώς και το Γυμνάσιο.

Οι Λογγάδες είναι ένα χωριό με πολλές εκκλησίες. Μερικές είναι ο Άγιος Μηνάς, η Αγία φανερωμένη κ.α. Όμως ο κεντρικός ναός της εκκλησίας είναι ο ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου. Πριν από 40 χρόνια, οι Λογγαδιώτες, βλέποντας ότι η Παλαιά Εκκλησία δεν εξυπηρετούσε τις ανάγκες τους, αποφάσισαν να χτίσουν τον Ιερό Ναό,προς Τιμήν Της Παναγίας. Πρωτοστάτης ο Χρήστος Μάστορας, με όλους τους συγχωριανούς δίπλα του, με εράνους και  αιτήματα βοήθειας  κατάφεραν να θεμελιώσουν τον ναό. Ο ναός εγκαινάστηκε από τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων δέκα χρόνια ύστερα απο την αρχή της κατασκευής του.