Λογγάδες Ιωαννίνων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Συντεταγμένες: 39°39′32″N 20°56′21″E / 39.65889°N 20.93917°E / 39.65889; 20.93917

Λογγάδες Ιωαννίνων
Τοποθεσία στον χάρτη
Τοποθεσία στον χάρτη
Λογγάδες Ιωαννίνων
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
Πληθυσμός859 (2011)

Οι Λογγάδες είναι μικρό χωριό του νομού Ιωαννίνων, σε μικρότερη απόσταση από 500 μ. από τη λίμνη Παμβώτιδα των Ιωαννίνων, στην ανατολική πλευρά της. Ο πληθυσμός με απογραφή του 2011 ήταν 859 άτομα. Η απόσταση από το κέντρο των Λογγάδων μέχρι το κέντρο των Ιωαννίνων είναι 13 χλμ. Τα γειτονικά χωρία είναι η Βασιλική, η Αμφιθέα, η Μάζια, το Δρωσοχόρι, το Πέραμα, η Κατσικά. Το προηγούμενο όνομα των Λογγάδων ήταν Αρδομίστα ή Αδρομίστα. Η κεντρική εκκλησία είναι ο ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου.

Οι Λογγάδες έχουν και μία τοπική ομάδα με όνομα Τιτάν Λογγάδων, ενώ παλαιότερα ονομαζόταν Άφοβος. Αυτή η ομάδα έχει αναδείξει πολλούς ποδοσφαιριστές που μέχρι και σήμερα παίζουν μέχρι και στην α΄ κατηγορία Ελλάδος. Αυτη η ομάδα έχει φτάσει μέχρι το α΄ ερασιτεχνικό πρωτάθλημα της Ηπείρου.

Στο χωριό είναι χτισμένο το Αρσάκειο δημοτικό και γυμνάσιο Ιωαννίνων. Στα μέσα του 2015 θα χτιστεί επίσης ένα ακόμα κτίριο για το Λύκειο του Αρσακείου. Το Αρσάκειο Ιωαννίνων (2009) χτίστηκε λόγο την ομόφωνη απόφαση των Λογγαδίτων να δοθούν μερικά στρέμματα για να χτιστεί το Αρσάκειο.

Στην κοινότητα των Λογγάδων λειτουργούν επίσης δημόσιο Νηπειαγωγείο, Δημοτικό και Γυμνάσιο.

Οι Λογγάδες είναι ένα χωριό με πολλές εκκλησίες. Μερικές είναι ο Άγιος Μηνάς, η Αγία φανερωμένη κ.α. Όμως ο κεντρικός ναός της εκκλησίας είναι ο ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου. Πριν από 40 χρόνια, οι Λογγαδιώτες, βλέποντας ότι η Παλαιά Εκκλησία δεν εξυπηρετούσε τις ανάγκες τους,στην άσκηση των Θρησκευτικών καθηκόντων τους, αποφάσισαν να χτίσουν τον Ιερό Ναό,προς Τιμήν Της Παναγίας. Πρωτοστάτης ο Χρίστος Μάστορας, με όλους τους συγχωριανούς δίπλα του, με Εράνους και  αιτήματα βοήθειας  κατάφεραν να θεμελιώσουν τον ναό. Μέτα από δέκα χρόνια από την εκκίνηση χτίσης του ναού, εγκαινίασε  από τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων.