Λιούλια κεμπάμπ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λιούλια κεμπάπ
Προέλευση
Άλλη ονομασίαΛούλε κεμπάπ
ΠεριοχήΚαύκασος, Μέση Ανατολή, Κεντρική Ασία
Πληροφορίες
ΠιάτοΚύριο πιάτο
Θερμοκρασία σερβιρίσματοςΖεστό
Κύρια συστατικάΑρνί, κιμάς, κρεμμύδι
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π)

Το Λιούλια κεμπάπ ή Λούλε κεμπάπ (αζερικά: lülə kabab‎‎) είναι κεμπάπ ψημένο σε χαλύβδινη σχάρα. Παρασκευάζεται από κιμά. Καθώς είναι σαν ρύγχος όπλου λέγεται "lülə", που σημαίνει ρύγχος στα αζερικά. Θεωρείται ότι είναι εθνικό πιάτο της αζερικής κουζίνας. Τρώγεται κυρίως στον Καύκασο, τη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία.

Συστατικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προετοιμασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λιούλια κεμπάπ

Το μαλακό τμήμα του αρνίσιου κιμά συνδυάζεται με κρεμμύδι, χρησιμοποιώντας μια μηχανή κιμά και αναμιγνύεται με πιπέρι και αλάτι. Εκεί θα πρέπει να υπάρχουν 400 γραμμάρια κρεμμυδιού ανά 1 κιλό κιμά. Η αναλογία αυτή ακολουθείται, για να μείνει στη σχάρα. Ο πολτός κρέατος αναμιγνύεται καλά και αποθηκεύεται σε κρύα θερμοκρασία για μια ώρα.[1] Αργότερα ο κιμάς αφαιρείται από το ψυγείο και αναμειγνύεται καλά. Ο κιμάς τυλίγεται γύρω από το κεμπάπ.[2] Ο κιμάς παίρνει ελαφρώς μακρύ μορφή σε μια ελαφρώς ευρύ σχάρα. Στη συνέχεια τηγανίζεται σε κάρβουνο μπάρμπεκιου γνωστό ως μανγκάλ. Μαγειρεύεται για 10-15 λεπτά.[3] Το κεμπάπ σερβίρεται μεταξύ του λαβάς. Το ρίξιμο σουμάκ είναι προαιρετικό.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Люля-кебаб по-азербайджански (рецепт 1)» (στα Ρωσικά). aif.ru. Ανακτήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 2018. 
  2. «Lülə kabab resepti» (στα Αζερμπαϊτζανικά). dadli.az. Ανακτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2018. 
  3. «Lülə-kabab» (στα Αζερμπαϊτζανικά). berde.dream-test.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Φεβρουαρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2018.