Ληκυθιδοειδή

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ληκυθιδοειδή
Το άνθος του είδους Barringtonia asiatica
Το άνθος του είδους Barringtonia asiatica
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Φυτά
Υπερσυνομοταξία: Σπερματόφυτα (Spermatophytes)
Συνομοταξία: Αγγειόσπερμα (Angiosperms)
Ομοταξία: Δικοτυλήδονα (Dicotyledoneae)
Τάξη: Ερεικώδη (Ericales)
Οικογένεια: Ληκυθιδοειδή (Lecythidaceae)
A.Rich.[1]

Καρποί του είδους Barringtonia acutangula στην Ινδία
Το είδος Careya arborea στην Ινδία

Τα ληκυθιδοειδή (επιστημονική-λατινική ονομασία Lecythidaceae) είναι οικογένεια δικοτυλήδονων φυτών, που ανήκουν στην τάξη ερεικώδη. Η οικογένεια περιλαμβάνει περί τα 20 έως 25 γένη και 250 έως 300 είδη of ξυλωδών φυτών. Τα ληκυθιδοειδή είναι όλα ιθαγενή της τροπικής Νότιας Αμερικής, της Αφρικής (μαζί και της Μαδαγασκάρης), της Ασίας και της Αυστραλίας.

Το σημαντικότερο για τον άνθρωπο είδος της οικογένειας (τουλάχιστον από οικονομικής απόψεως στο παγκόσμιο εμπόριο) είναι το δένδρο του κάρυου Βραζιλίας (Bertholletia excelsa), που, όπως και ο καρπός των ειδών του ομώνυμου γένους ληκυθίς, τρώγεται από τον άνθρωπο.

Ταξινομικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη μοριακή ανάλυση του DNA ειδών της οικογένειας, που έγινε από τους Mori κ.ά.[2] το 2007, τα γένη της μπορούν να ταξινομηθούν στις εξής τρεις υποοικογένειες:

  • Foetidioideae, που περιλαμβάνει μόνο το γένος Foetidia, το οποίο μερικοί επιστήμονες προτιμούν να υπάγουν στη δική του, ξεχωριστή οικογένεια (τα Foetidiaceae).
  • Πλανσονιοΐδες (Planchonioideae), με γένη μόνο της τροπικής ζώνης του Παλαιού Κόσμου (π.χ. το γένος βαρρινγκτονία)
  • Ληκυθιδοΐδες (Lecythidoideae), με γένη μόνο της τροπικής ζώνης του Νέου Κόσμου.

Τα μέλη δύο άλλων οικογενειών περιλαμβάνονται κάποτε στα ληκυθιδοειδή. Αυτές είναι τα σκυτοπεταλοειδή (Scytopetalaceae) και τα ναπολεονοειδή (Napoleonaeaceae), που υποθέτονται ότι είναι οι πιο συγγενικές οικογένειες των ληκυθιδοειδών. Το ταξινομικό σύστημα APG II το 2003 περιελάμβανε συγκεκριμένα γένη από την οικογένεια Scytopetalaceae στα Lecythidaceae, όπως τα γένη ραπτοπέταλο και Brazzeia, και αυτό είναι σήμερα ευρύτερα αποδεκτό. Από την άλλη, ο σημαντικός Αρμένιος βοτανολόγος Αρμέν Ταχτατζιάν είχε αποσπάσει στο σύστημά του σε ξεχωριστή οικογένεια, τα βαρρινγκτονιοειδή (Barringtoniaceae), αρκετά γένη των ληκυθιδοειδών (π.χ. Barringtonia, Careya, Chydenanthus, Planchonia, Petersianthus).

Γένη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Lecythidaceae θεωρείται συνήθως σήμερα ότι περιλαμβάνουν τα εξής 24 γένη:


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Angiosperm Phylogeny Group (2009). «An update of the Angiosperm Phylogeny Group classification for the orders and families of flowering plants: APG III». Botanical Journal of the Linnean Society 161 (2): 105-121. doi:10.1111/j.1095-8339.2009.00996.x. 
  2. Mori, S.A.; Tsou, C.-H.; Wu, C.-C.; Cronholm, B.; Anderberg, A.A. (2007). «Evolution of Lecythidaceae with an emphasis on the circumscription of neotropical genera: Information from combined ndhF and trnL-F sequence data». American Journal of Botany 94 (3): 289-301. doi:10.3732/ajb.94.3.289. PMID 21636402. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]