Μετάβαση στο περιεχόμενο

Λεόντειος Σχολή

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Λεόντειο Λύκειο Πατησίων)
Λεόντειος Σχολή
Πληροφορίες
ΠεριοχήΑθήνα, Νέα Σμύρνη / Πατήσια
ΧώραΕλλάδα
Ίδρυση25 Ιουλίου 1838, πριν 186 έτη (1838--7-25)
Λειτουργία1838–παρόν
ΓλώσσαΕλληνικά, Γαλλικά
Ιστοσελίδαleonteios.edu.gr

Η Λεόντειος Σχολή είναι ελληνογαλλικό σχολείο της Αθήνας το οποίο λειτουργεί από το 1838 και έχει δυο σχολικά συγκροτήματα.

Σήμερα λειτουργούν δύο σχολεία της Λεοντείου Σχολής, η Λεόντειος Σχολή Αθηνών και η Λεόντειος Σχολή Νέας Σμύρνης. Η Λεόντειος Σχολή διοικείται από την καθολική Μοναστική Κοινότητα των Μαριανών Αδελφών (Frères Maristes), μια κοινότητα αφιερωμένη στην εκπαίδευση των νέων.[1]

Ιδρύθηκε το 1838 από τον καθολικό ιερέα Κωσταντίνο Σαρδολόγο. Αρχικά είχε το όνομα του πολιούχου της Αθήνας Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη, το 1889 όμως μετονομάστηκε σε "Λεόντειο Λύκειο" προς τιμή του Πάπα Λεόντος ΙΓ' που είχε βοηθήσει οικονομικά το σχολείο.

Το 1897 μεταφέρθηκε σε νέα κτήρια στην οδό Σίνα 4, όπου και λειτουργούσε μέχρι και το 1962. Το 1907 η διεύθυνσή του ανατέθηκε από τον τότε Καθολικό Αρχιεπίσκοπο στο Τάγμα των Μαριανών Αδελφών. Το 1916 ιδρύθηκε το εκπαιδευτήριο "Άγιος Ανδρέας" στην Πάτρα σαν παράρτημα του σχολείου, ενώ το 1924 το σχολείο απέκτησε νέα πτέρυγα στα Πατήσια.

Κατά τη διάρκεια της Κατοχής τα σχολεία σταμάτησαν τη λειτουργία τους και χρησιμοποιήθηκαν σαν κέντρα διανομής συσσιτίου από τους Μαριανούς. Το 1963 το σχολείο μεταστεγάστηκε σε ιδιόκτητο κτήμα στη Νέα Σμύρνη, όπου και ιδρύθηκε και το Δημοτικό Σχολείο "Χρυσόστομος Σμύρνης" (ονομασία προς τιμή του Χρυσοστόμου Σμύρνης) που σήμερα έχει συγχωνευτεί διοικητικά με το Λεόντειο Λύκειο.

Το 1988 το Λεόντειο Λύκειο τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών με Αργυρό Μετάλλιο και Τιμητικό Δίπλωμα για την παιδαγωγική του προσφορά. Σήμερα το σχολείο διοικείται από μια κοινότητα επτά Μαριανών Αδελφών, ενώ στα σχολεία που έχει υπό την ευθύνη του φοιτούν περίπου 3.500 μαθητές.

Φιλόλογος καθηγητής του Λεοντείου Λυκείου της Νέας Σμύρνης υπήρξε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Β´.

Η Λεόντειος Σχολή προσφέρει στους μαθητές της πλήθος δραστηριοτήτων, αθλητικών, πολιτιστικών, μουσικών και καντίνα. Ο Αθλητικός Όμιλος Λεοντείου, με ακαδημίες ποδοσφαίρου, καλαθοσφαίρισης, πετοσφαίρισης, αντισφαίρισης, επιτραπέζιας αντισφαίρισης, κολύμβησης και σκακιού προσφέρει στους μαθητές την δυνατότητα να εξασκήσουν το αγαπημένο τους άθλημα στο χώρο του σχολείου τους.

Παράλληλα με τις αθλητικές δραστηριότητες,η Λεόντειος δίνει την δυνατότητα σε παιδιά του Γυμνασίου και του Λυκείου να εκφραστούν μέσω των Ομαδών Πολιτισμού (Ομάδα Θεάτρου, Ομάδα Χορού, Ομάδα Μεικτής Νεανικής Χορωδίας, Ομάδα Νεανικής Ορχήστρας, Ομάδα Σκηνογραφίας-Ενδυματολογίας, Ομάδα Δημοσιογραφίας, Ομάδα Πρώτων Βοηθειών, Ομάδα Μελέτης της Ιστορίας της Ελληνικής Γλώσσας). Επίσης είναι υπεύθυνοι και της επετηρίδας του σχολείου,όπως επίσης και της σχολικής εφημερίδας (Παλμός της Λεοντείου). Διακρίνονται επίσης και η χορωδία της και η ορχήστρα της, έχοντας κερδίσει πολλά βραβεία στην Ελλάδα.

Η Λεόντειος είναι επίσης γνωστή για το φιλανθρωπικό της έργο. Μαζεύει ρούχα, λεφτά, παιχνίδια και φαγητά για να τα δώσει σε ανθρώπους που τα χρειάζονται. Ένα μέρος των χρημάτων διατίθεται από τους μαθητές και τα υπόλοιπα από διάφορες εκδηλώσεις.

Η Λεόντειος δίνει επίσης την δυνατότητα στους μαθητές της να ανακαλύψουν το επάγγελμα που τους ταιριάζει μέσω της Ημερίδας Επαγγελματικού Προσανατολισμού, όπου διακεκριμένοι επαγγελματίες όλων των κλάδων παρουσιάζουν τα επαγγέλματα τους.

Μουσείο Λεοντείου Σχολής

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2014, δημιουργήθηκε στις εγκαταστάσεις της Λεοντείου Σχολής Αθηνών, ένα μουσειακός χώρος, στον οποίο φιλοξενείται η ιστορία της Λεοντείου Σχολής, μία ιστορία 200 περίπου ετών. Το "Musée des Frères Maristes & du Lycée Leonin" (Μουσείο των Αδελφών Μαριανών και του Λεοντείου Λυκείου), εγκαινιάστηκε στις 25 Ιουνίου 2014. Στόχος του μουσείου αυτού είναι η ενημέρωση τόσο για την μεγάλη εκπαιδευτική δράση της Σχολής όσο και για το μοναχικό τάγμα το οποίο διοικεί τα εκπαιδευτικά αυτά ιδρύματα. Μεταξύ των πολλών ιστορικών εκθεμάτων, περιλαμβάνονται έργα διαπρεπών αποφοίτων τόσο της Λεοντείου Σχολής Αθηνών όσο και της Λεοντείου Σχολής Νέας Σμύρνης.

Την μουσειολογική μελέτη ανέλαβε η Λουϊζα Καραπιδάκη.

Γνωστοί απόφοιτοι και τέως μαθητές

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  1. «The Marist Brothers. Who we are». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Μαρτίου 2010. Ανακτήθηκε στις 20 Μαρτίου 2011.