Λεωνίδας Ζαφείρης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Λεωνίδας Ζαφείρης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1893
Άστρος
Θάνατος9  Ιανουαρίου 1983
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταασφαλιστής
ευεργέτης

Ο Λεωνίδας Ζαφείρης (1893 - 9 Ιανουαρίου 1983) ήταν ασφαλιστής και ευεργέτης του Άστρους Αρκαδίας.

Το ίδρυμα Αγγελικής & Λεωνίδα Ζαφείρη, πολιτιστικό κέντρο του Άστρους

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Λεωνίδας Ζαφείρης, γεννήθηκε στο Άστρος το 1893 και ήταν γιος του Ιωάννη Ζαφείρη, ο οποίος πέθανε το 1895, απόγονου της αριστοκρατικής ομώνυμης οικογένειας με καταγωγή από τον Άγιο Ιωάννη Αρκαδίας. Φοίτησε αρχικά στην Σχολή Καρυτσιώτη στο Άστρος (στο κτήριο όπου στεγάζεται σήμερα το Αρχαιολογικό Μουσείο), και στην συνέχεια στο Γαλλικό Κολλέγιο Saint Jean Baptiste de la Salle, στη Ρόδο, όπου σπούδασε για 4 έτη.

Μετά το πέρας των σπουδών του, ασχολήθηκε με το εμπόριο βαμβακιού στην Αίγυπτο και διέμεινε για ένα μεγάλο διάστημα στο χωριό Ασμούν της Μενουφίας. Μετά από 4 χρόνια, το 1912, επέστρεψε στην Ελλάδα για να υπηρετήσει την στρατιωτική του θητεία. Το 1915, δούλεψε σε ένα ασφαλιστικό γραφείο στον Πειραιά, για 17 χρόνια. Το 1932, ίδρυσε ίδιο γραφείο στην οδό Πανεπιστημίου 16 και κατά καιρούς αντιπροσώπευσε διάφορες ξένες ασφαλιστικές εταιρίες. Το 1942, ίδρυσε την ασφαλιστική εταιρία ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΛΛΟ·Υ·Δ, στην οποία δούλεψε μέχρι το τέλος της ζωής του.

Ήταν παντρεμένος με την Αγγελική Δ. Αγγελίδου από την Κωνσταντινούπολη και δεν απέκτησαν παιδιά. Η γυναίκα του πέθανε στις 28 Φεβρουαρίου 1976. Ο Λεωνίδας Ζαφείρης, πέθανε στις 9 Ιανουαρίου 1983 σε ηλικία 90 ετών και ενταφιάστηκε στην πατρίδα του, το Άστρος. Μετά τον θάνατό του τιμήθηκε ως ευεργέτης του Άστρους.

Κληροδότημα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1981, ο Λεωνίδας Ζαφείρης, ύστερα από πρόταση του τότε δημάρχου Άστρους, παραχώρησε ένα μεγάλο μέρος της περιουσίας του, για τη δημιουργία ενός Πνευματικού κέντρου στο Άστρος. Έτσι, εκποίησε περιουσιακά στοιχεία της εταιρίας του και παραχωρήθηκε μία έκταση 675 τ.μ. στο Αγροκήπιο, πλησίον του Αρχαιολογικού Μουσείου Άστρους, προκειμένου να ανεγερθεί το κτήριο. Από το 1983, το κτήριο, με την ονομασία Ίδρυμα Μνήμης Αγγελικής & Λεωνίδα Ζαφείρη, στεγάζει τη βιβλιοθήκη του ιδρύματος, την φιλαρμονική του δήμου. Διατηρεί επίσης τμήματα ρυθμικής και ενόργανης γυμναστικής, θεατρική ομάδα καθώς και κινηματογραφική λέσχη.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ι. Κουσκουνά, Κ. Χασαπογιάννη, Ι. Κακαβούλια, Θυρεάτις Γη, Ίδρυμα Μνήμης Αγγελικής & Λεωνίδα Ζαφείρη, Αθήνα 1981
  • Ευστρατίου Ι. Δαλιάνη, Αγιάννης, η άγνωστη πρωτεύουσα της Ελλάδος, Αθήνα 2016