Ασφαλιστικός Πράκτορας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση


Ο Ασφαλιστικός Πράκτορας ή Πράκτορας Ασφαλίσεων ή Πράκτορας Ασφαλειών, είναι φυσικό ή νομικό πρόσωπο που διαμεσολαβεί ανάμεσα στην ασφαλιστική εταιρεία (ασφαλιστής) και τον ασφαλιζόμενο (λήπτης της ασφάλισης), έναντι προμήθειας εκ μέρους της ασφαλιστικής εταιρείας.

Ο Ασφαλιστικός Πράκτορας δεν έχει υπαλληλική σχέση με την ασφαλιστική εταιρεία αλλά είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή εταιρεία.

Τα κύρια καθήκοντα του Ασφαλιστικού Πράκτορα είναι η προώθηση των ασφαλιστικών προϊόντων των εταιρειών, η αποστολή προτάσεων ασφάλισης προς αποδοχή στις ασφαλιστικές εταιρείες, η διανομή των ασφαλιστηρίων συμβολαίων στους πελάτες, η είσπραξη ασφαλίστρων εκ μέρους των ασφαλιστικών εταιρειών και η απόδοσή τους σε αυτές, η εξυπηρέτηση του πελάτη κλπ.

Ο Ασφαλιστικός Πράκτορας έχει δικό του επαγγελματικό χώρο (γραφείο)

Ο Ασφαλιστικός Πράκτορας προωθεί τα ασφαλιστικά προϊόντα που του παρέχουν οι ασφαλιστικές εταιρείες, με τους όρους και τον τιμοκατάλογο που τους παρέχουν οι συνεργαζόμενες ασφαλιστικές εταιρείες. Δεν έχει το δικαίωμα να προβεί σε αλλαγές των ασφαλιστικών όρων ή να πουλήσει ένα ασφαλιστικό προϊόν σε διαφορετική τιμή από αυτή που καθορίζει ο επίσημος τιμοκατάλογος της εκάστοτε ασφαλιστικής εταιρείας.

Ο Ασφαλιστικός Πράκτορας αμοίβεται με προμήθεια από την ασφαλιστική εταιρεία. Είτε ο πελάτης ασφαλιστεί απ'ευθείας στην ασφαλιστική εταιρεία, είτε ασφαλιστεί μέσω πράκτορα, το ασφάλιστρο που πληρώνει είναι το ίδιο. Δηλαδή, δεν υπάρχει επιβάρυνση στο ασφάλιστρο επειδή διαμεσολαβεί ο πράκτορας. Αν ο πελάτης ασφαλιστεί απ'ευθείας στην ασφαλιστική εταιρεία, η προμήθεια που θα πλήρωνε η ασφαλιστική εταιρεία αν διαμεσολαβούσε πράκτορας, απλά παραμένει στην ίδια την ασφαλιστική εταιρεία.

Για να γίνει κάποιος Ασφαλιστικός Πράκτορας, μεταξύ άλλων προϋποθέσεων, πρέπει να έχει διατελέσει Ασφαλιστικός Σύμβουλος για τουλάχιστον 4 χρόνια και στη συνέχεια να περάσει με επιτυχία τις σχετικές γραπτές εξετάσεις.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]