Λευκό Σχέδιο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το γερμανικό σχέδιο εισβολής στην Πολωνία (με κόκκινο χρώμα) και η διάταξη των αντίπαλων δυνάμεων στις 31 Αυγούστου 1939.

Το Λευκό Σχέδιο (γερμανικά: Fall Weiss, αγγλικά: Case White ή Plan White) ήταν στρατηγικός σχεδιασμός της ναζιστικής Γερμανίας, με στόχο την εισβολή στην Πολωνία. Το σχέδιο αναπτύχθηκε κυρίως από τους Γκίντερ Μπλούμεντριτ και Έριχ φον Μάνσταϊν και τέθηκε σε εφαρμογή την 1η Σεπτεμβρίου 1939, ξεκινώντας ουσιαστικά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. [1]

Ανάπτυξη σχεδίου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η προέλευση του σχεδίου συναντάται το 1928, όταν ο Βέρνερ φον Φριτς ξεκίνησε να εργάζεται πάνω σε αυτό.[2]

Στις 7 Μαΐου 1939, ο επικεφαλής των επιχειρήσεων της Ομάδας Στρατιών Νότου, συνταγματάρχης Γκίντερ Μπλούμεντριτ, υπέβαλε στους προϊσταμένους του το σχέδιο εργασίας για τη γερμανική εισβολή στην Πολωνία. Ο αντιστράτηγος Έριχ φον Μάνσταϊν πληροφορείται για την εξέλιξη αυτή και στις 18 Αυγούστου αποσπάται από τη διοίκηση της μεραρχίας του και τοποθετείται αρχηγός του επιτελείου της Ομάδας, τη διοίκηση της οποίας είχε ο στρατηγός Γκερντ φον Ρούντστεντ. Από τη θέση αυτή συνεργάζεται με τον Μπλούμεντριτ για την ολοκλήρωση του σχεδίου. Ο Ρούντστεντ ενημερώνεται για το αποτέλεσμα, το αποδέχεται και η επιχείρηση παίρνει την ονομασία "Λευκό Σχέδιο".

Λεπτομέρειες σχεδίου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι γερμανικές μονάδες θα έπρεπε να εισβάλλουν στην Πολωνία από τρεις κατευθύνσεις:

  • Το μεγαλύτερο μέρος των θωρακισμένων μονάδων της Ομάδας Νότου στη 10η Στρατιά του Βάλτερ φον Ράιχεναου θα εισέβαλε από τα δυτικά, με στόχο την επίτευξη διάσπασης του μετώπου των Πολωνών και την περικύκλωση των στρατευμάτων τους. Παράλληλα, η 8η Στρατιά του Γιοχάνες Μπλάσκοβιτς θα στήριζε τα πλευρά του Ράιχεναου, καθώς η στρατιά του θα εφορμούσε εναντίον της Βαρσοβίας.
  • Μία δεύτερη επίθεση θα γινόταν από τα βόρεια, με την και 4η Στρατιά να εφορμούν από την Ανατολική Πρωσία με κατεύθυνση προς το βόρειο τμήμα της Βαρσοβίας.
  • Η τρίτη επίθεση θα γινόταν από τα νότια, με τη 14η Στρατιά του Βίλχελμ Λιστ καθώς και συμμαχικές σλοβακικές μονάδες να επιτίθενται κατά μήκος των συνόρων της Σλοβακίας με την Πολωνία.

Και οι τρεις επιθέσεις έπρεπε να συγκλίνουν προς τη Βαρσοβία, ενώ ο κύριος πολωνικός στρατός έπρεπε να περικυκλωθεί και να καταστραφεί δυτικά του ποταμού Βιστούλα.

Αποτέλεσμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με αφορμή την Επιχείρηση Χίμλερ, η Γερμανία κήρυξε τον πόλεμο στην Πολωνία την 1η Σεπτεμβρίου 1939 και το "Λευκό Σχέδιο" τέθηκε σε εφαρμογή. Ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή στρατιωτική επιχείρηση του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία: Το πολωνικό μέτωπο διασπάστηκε, η 10η Στρατιά καταδίωξε τους Πολωνούς εμποδίζοντάς τους να αναδιοργανωθούν, ενώ η 8η παρεμπόδισε την ανασυγκρότηση των ημιδιαλυμένων πολωνικών στρατευμάτων στο Λοτζ, το Πόζναν και το Ράντομ. Οι περιοχές της χώρας έπεφταν μία προς μία στα χέρια των Γερμανών μέσα σε λίγες ημέρες.

Παρεκκλίνοντας από το αρχικό του σχέδιο, ο Μάνσταϊν υπέδειξε στον Ρούντστεντ να κυκλώσει τους Πολωνούς στο Ράντομ, πράγμα που έγινε και οδήγησε στην αποκοπή των Πολωνών από το νότιο τμήμα της Βαρσοβίας, το οποίο έμεινε ανυπεράσπιστο. Οι πρώτες γερμανικές μονάδες φτάνουν στα νοτιοδυτικά προάστια της Βαρσοβίας στις 8 Σεπτεμβρίου και ξεκινά η πολιορκία της πόλης. Παράλληλα, η Λουφτβάφε από αέρος βομβαρδίζει συνεχώς την πρωτεύουσα.

Παρά τις προσπάθειες των αμυνομένων, η γερμανική επίθεση είναι ισχυρή. Η Βαρσοβία "πέφτει" και τυπικά στις 28 Σεπτεμβρίου με την παράδοση των Πολωνών (αν και παρέμειναν μερικοί θύλακες αντίστασης), ενώ η Βέρμαχτ μπαίνει την 1η Οκτωβρίου στην πόλη και ξεκινά η γερμανική κατοχή. Η προσοχή του Χίτλερ στρέφεται πλέον προς τα δυτικά, αφού Γαλλία και Μεγάλη Βρετανία είχαν ήδη κηρύξει τον πόλεμο στη Γερμανία.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Kitchen, Martin (1990). A World in Flames: A Short History of the Second World War in Europe and Asia, 1939–1945. New York: Longman. σελ. 12. ISBN 0-582-03407-8. 
  2. Wheeler-Bennett, John (1967). The Nemesis of Power. London: Macmillan. σελ. 302.