Λεοπόλδος, μάργραβος της Βαυαρίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λεοπόλδος, μάργραβος της Βαυαρίας
Γενικές πληροφορίες
Θάνατος4  Ιουλίου 907
Μπρατισλάβα
Αιτία θανάτουπεσών σε μάχη
Τόπος ταφήςΑββαείο του Λορς
Χώρα πολιτογράφησηςΓερμανία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΓερμανικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Οικογένεια
ΣύζυγοςΚουνιγούνδη της Σουαβίας
ΤέκναΑρνούλφος Α΄ της Βαυαρίας
Μπέρτολντ της Βαυαρίας[1]
ΣυγγενείςLéopold de Carinthie et de Bavière (παππούς)
ΟικογένειαΟίκος των Λεοπολδιδών
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαδούκας της Βαυαρίας

Ο Λεοπόλδος, γερμ.: Luitpold ή Liutpold (απεβ. 4 Ιουλίου 907), ίσως της οικογένειας Χουόζι ή συγγενής με τη δυναστεία των Καρολιγγίων από τη Λιούτσβιντ, μητέρα του αυτοκράτορα Aρνούλφου της Καρινθίας, ήταν ο πρόγονος του Οίκου των Λεοπολδιδών, που κυβέρνησε τη Βαυαρία και την Καρινθία τα μέσα του 10ου αι.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 893 διορίστηκε μάργραβος στη μαρκιωνία της Καρινθίας και της Άνω Παννονίας από τον Αρνούλφο της Καρινθίας, τότε βασιλιά της Ανατολικής Φραγκίας. Ο Λεοπόλδος διαδέχθηκε τον έκπτωτο μάργραβο Ένγκελσαλκ Β΄ της οικογένειας Γουλιελμινιδών. Σε αντίθεση με τους προκατόχους του, μπόρεσε να επεκτείνει την εξουσία του ανεμπόδιστα από τον πανίσχυρο μάργραβο Αρίμπο, αποκτώντας πολυάριθμες κομητείες στην Καρινθία καθώς και στον Δούναβη και στο Νόρντγκαου γύρω από το Ρέγκενσμπουργκ από το 895 και αναδεικνύοντας τον εαυτό του ως τον πιο εξέχοντα της αριστοκρατίας της Βαυαρίας. Αν και έτσι έθεσε τα θεμέλια του συνοριακού δουκάτου, ήταν ο γιος του Aρνούλφος ο Κακός που, με βάση τα αποκτήματα τού πατέρα του, ανέλαβε για πρώτη φορά τον τίτλο του δούκα της Βαυαρίας.

Καθώς ο Λεοπόλδος παρέμεινε πιστός υποστηρικτής του Καρολίγγειου μονάρχη Αρνούλφου της Καρινθίας και τού γιου του Λουδοβίκου Δ΄ του Παιδός, απολάμβανε την υποστήριξή τους και τού ανατέθηκε η άμυνα στα σύνορα της Ουγγαρίας και της Μοραβίας. Το 898 πολέμησε με επιτυχία εναντίον του Μοτζμίρ Β΄, του βασιλιά της Μεγάλης Μοραβίας, για λογαριασμό τού επαναστάτη αδελφού εκείνου βασιλιά Σβατοπλούκ Β΄ και ανάγκασε τον Μοτζμίρ Β΄ να γίνει υποτελής τού Αρνούλφου. Το 903 ο Λεοπόλδος είχε τον τίτλο του δούκα της Boημίας (dux Boemanorum). Οργάνωσε την άμυνα των Φράγκων κατά των Μαγυάρων υπό τον μεγάλο πρίγκιπα Άρπαντ μετά την εισβολή στην Ουγγαρία. Στις 4 Ιουλίου 907 σκοτώθηκε ανατολικά της Βιέννης στη μάχη του Πρέσμπουργκ. [2]

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Λεοπόλδος νυμφεύτηκε την Κουνιγκούντε της Σουαβίας, [3] κόρη του Μπέρτολντ Α΄ βασιλικού παλατινού κόμη στη Σουαβία, και αδελφή του δούκα Έρχανγκερ δούκα της Σουαβίας, μέλους της Οίκου των Αλαχολφιδών. Μετά το τέλος του Λεοπόλδου, η Κουνιγκούντα παντρεύτηκε τον βασιλιά Κορράδο Α΄ της Γερμανίας το 913. [3] Ο Λεοπόλδος απέκτησε από αυτήν:

Από τους τίτλους των απογόνων του, ο Λεοπόλδος αποκαλείται συχνά δούκας της Βαυαρίας ή μάργραβος της Βαυαρίας, με τον τελευταίο τίτλο να είναι πιο ακριβής ως προς την πραγματική του ιδιότητα.

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Muller-Mertens, Eckhard (1999). «The Ottonians as kings and emperors». Στο: Reuter. The New Cambridge Medieval History: Volume 3, C.900-c.1024. Cambridge University Press. 239