Λαχανόσουπα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λαχανόσουπα
Πληροφορίες
ΕίδοςΣούπα
Θερμοκρασία σερβιρίσματοςΖεστή
Κύρια συστατικάΖωμός (ψάρι, μανιτάρια, ή λίπος χοιρινού), λαχανικά (ξινό λάχανο/άσπρο λάχανο)
ΠαραλλαγέςΣι
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π)

Η λαχανόσουπα μπορεί να αναφέρεται σε οποιαδήποτε από τις ποικιλίες σούπας που βασίζονται σε διάφορα λάχανα ή σε ξυνολάχανα και είναι γνωστές με διαφορετικά ονόματα στις εθνικές κουζίνες. Συχνά είναι μια σούπα λαχανικών. Μπορεί να παρασκευαστεί με διαφορετικά συστατικά. Η χορτοφαγική λαχανόσουπα μπορεί να χρησιμοποιήσει μανιτάρια. Μια άλλη ποικιλία είναι η χρήση ζωμού ψαριών. Η παραδοσιακή λαχανόσουπα παρασκευάζεται χρησιμοποιώντας ζωμό χοιρινού.

Στις εθνικές κουζίνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η λαχανόσουπα είναι δημοφιλής στη ρωσική, πολωνική, σλοβακική και ουκρανική κουζίνα. Είναι γνωστή ως kapuśniak ή kwaśnica στα πολωνικά, kapustnica στα σλοβακικά και капусняк (καπούσνιακ) στα ουκρανικά. Βρίσκεται επίσης στην τσέχικη (τσεχικά: zelňačka‎‎ ή zelná polévka), γερμανική (γερμανικά: Kohlsuppe‎‎ ή Krautsuppe), γαλλική (γαλλικά: soupe aux choux‎‎), φινλανδική (φινλανδικά: kaalikeitto) και σουηδική (σουηδικά: kålsoppa‎‎) κουζίνα.

Η σουηδική λαχανόσουπα φτιάχνεται συνήθως από λευκό λάχανο, το οποίο μαυρίζει πριν βραστεί και καρυκεύεται με γενναιόδωρες ποσότητες μπαχαριού και μερικές φορές σερβίρεται με βραστά κεφτεδάκια

Μια ποικιλία της σούπας που ονομάζεται σι (ρωσικά: щи‎‎) είναι ένα εθνικό πιάτο της Ρωσίας. Αν και συνήθως παρασκευάζεται από λάχανα, πιάτα με το ίδιο όνομα μπορεί να βασίζονται σε λάπαθο, σπανάκι ή τσουκνίδα. Η σούπα από ξυνολάχανο ονομάζεται «ξινό σι», σε αντίθεση με το «σι από φρέσκο λάχανο».

Στο μεγαλύτερο μέρος της Λετονίας, η σούπα από ξυνολάχανο (λετονικά: skābu kāpostu zupa‎‎) παρασκευάζεται με ξυνολάχανο, πατάτες, καρότα και πλιγούρι, αλλά στην περιοχή της Λατγαλίας χρησιμοποιείται μόνο ξυνολάχανο και μπέικον.[1]

Παραδοσιακή παρασκευή καπούσνιακ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το αποξηραμένο και ψιλοκομμένο ξυνολάχανο μαγειρεύεται σε νερό με ψιλοκομμένο χοιρινό, κομμάτια κιελμπάσα και λίγο αλάτι έως ότου το κρέας είναι σχεδόν τρυφερό. Αντί κρέατος, χρησιμοποιείται επίσης ένας έτοιμος ζωμός. Στη συνέχεια, προστίθενται πατάτες σε κύβους και καρότα και βράζονται μέχρι να μαγειρευτούν. Μπορούν να προστεθούν ντοματοπελτές και μπαχαρικά. Σε ορισμένες περιοχές η σούπα σερβίρεται με αλεύρι και βούτυρο. Ένα άπαχο καπούσνιακ μαγειρεύεται με ρίζες και μύκητες.

Το καπούσνιακ σερβίρεται ζεστό, σε ορισμένες περιοχές με κρέμα γάλακτος και πασπαλισμένο με ψιλοκομμένο μαϊντανό και άνηθο.

Στη λαϊκή κουλτούρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Λουί ντε Φυνές ήταν ο πρωταγωνιστής της γαλλικής ταινίας La Soupe aux Choux («Λαχανόσουπα»).

Η Μεγάλη Αικατερίνη, μια Ρωσίδα τσαρίνα γερμανικής καταγωγής, αρχικά διαβόητη στο ρωσικό δικαστήριο για την κακή χρήσης της ρωσικής γλώσσας, θεωρήθηκε ικανή να κάνει 7 ορθογραφικά λάθη με μια λέξη δύο γραμμάτων: η ρωσική λέξη δύο γραμμάτων щи θα γίνει Schtschi στα γερμανικά.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Latgalian recipes: Sauerkraut soup». Public Broadcasting of Latvia. 17 Αυγούστου 2019. Ανακτήθηκε στις 19 Αυγούστου 2019. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Клиновецька З. Страви й напитки на Україні і - Київ - 1913 σελ. — С.4
  • Кулинария, Государственное издательство торговой литературы - Москва 1959 σελ. - С.57
  • Українські страви. :.: Державне видавництво технічної літератури УРСР. 1961. σελ. 454