Λαγανάς Ζακύνθου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 37°42′21″N 20°49′37″E / 37.70583°N 20.82694°E / 37.70583; 20.82694

Λαγανάς
Λαγανάς is located in Greece
Λαγανάς
Λαγανάς
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΠεριφέρειαΙονίων Νήσων
Περιφερειακή ΕνότηταΖακύνθου
ΔήμοςΖακύνθου
Δημοτική ΕνότηταΛαγανά
Γεωγραφία και Στατιστική
Γεωγραφικό διαμέρισμαΕπτάνησα
ΝομόςΖακύνθου
Υψόμετρο10
Πληθυσμός729 (2011)
Πληροφορίες
Ταχ. κώδικας290 92
Τηλ. κωδικός26950

Ο Λαγανάς είναι μια από τις ωραιότερες και δημοφιλέστερες παραλίες της Ζακύνθου.

Η λέξη Λαγανάς είναι παράφραση της λέξης λαγήνι (=στάμνα), διότι στην περιοχή υπήρχαν καμίνια για την παρασκευή λαγηνιών, ίχνη των οποίων υπάρχουν ακόμη και σήμερα στα διοικητικά όρια των Δημοτικών Διαμερισμάτων Λιθακιάς και Καλαμακίου, στις θέσεις που το χειμέριο κύμα συναντά την ακτή. Η θάλασσα, αβαθής και διαυγής, σταματάει σε μια αμμουδιά από λεπτόκοκκη άμμο μήκους 7 χιλιομέτρων περίπου. Κατά μήκος της παραλίας υπάρχουν τουριστικές εγκαταστάσεις.

Βράδυ καλοκαιριού στον Λαγανά

Η παραλία του Λαγανά και κατα επέκταση ο ομώνυμος κόλπος του Λαγανά έδωσαν το όνομά τους στον καποδιστριακό Δήμο Λαγανά που συνίσταται από τα Δημοτικά Διαμερίσματα Κεριού, Αγαλά, Λιθακιάς, Παντοκράτορα, Μουζακίου, και Καλαμακίου. Στην παραλία του Λαγανά υπάρχει ένα μνημείο αφιερωμένο στον Βέλγο γιατρό Ανδρέα Βεζάλ ο οποίος ήταν καθηγητής της ανατομίας κατά τη διάρκεια της Αναγέννησης.

Η παραλία έχει την ιδιαιτερότητα να είναι ένας από τους σημαντικότερους τόπους ωοτοκίας της χελώνας Καρέτα - Καρέτα στην Ελλάδα και ίσως στη Μεσόγειο. Η γρήγορη τουριστική ανάπτυξη της περιοχής έθεσε σε κίνδυνο τον πληθυσμό χελώνων της περιοχής. Τα τελευταία χρόνια καταβάλλονται προσπάθειες, μέσω και της δημιουργίας του Θαλάσσιου πάρκου στην περιοχή, να προστατευτεί η αναπαραγωγή και διαβίωση της χελώνας στην παραλία, με σχετική επιτυχία.

Συλλογή φωτογραφιών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]