Λίμνες Μπράσλαβ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 55°35′46″N 27°3′14″E / 55.59611°N 27.05389°E / 55.59611; 27.05389

Λίμνες Μπράσλαβ
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Λίμνες Μπράσλαβ
55°35′46″N 27°3′14″E
ΧώραΛευκορωσία[1]
Διοικητική υπαγωγήΒόμπλαστ του Βιτσέμπσκ
Χαρακτηρισμός1995[1]
Κατηγορία πρ. περιοχήςΔΕΠΦ κατηγορία 2: Εθνικό Πάρκο
Έκταση691 km²
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Οι Λίμνες Μπράσλαβ (Λευκορωσικά: Браслаўскія азёры, ρωσικά: Браславские озёра‎‎) είναι ένα από τα τέσσερα εθνικά πάρκα στη Λευκορωσία. Το εθνικό πάρκο ιδρύθηκε το Σεπτέμβριο του 1995 και πρόκειται για ένα μοναδικό οικοσύστημα με πληθώρα από λίμνες και εκτεταμένα δάση πεύκων. Έχει συνολική έκταση ~700 τ.χλμ. Περιλαμβάνει 30 λίμνες, εκ των οποίων οι τρεις μεγαλύτερες είναι η Ντριβάτι (5η μεγαλύτερη της χώρας), η Σνούντι (9η μεγαλύτερη της χώρας) και η Στρούστα (16η μεγαλύτερη της χώρας).[2][3][4]

Τοποθεσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το εθνικό πάρκο βρίσκεται στο ραγιόν Μπράσλαβ, στα βορειοδυτικά της Λευκορωσίας, κοντά στα σύνορα με τη Λιθουανία. Στα βόρεια είναι παρακείμενη στα Λευκορωσικά-Λετονικά σύνορα. Το πάρκο είναι επίμηκες με κατεύθυνση από νοτιοδυτικά προς βορειοανατολικά, κατά την οποία έχει μήκος 55 χλμ. και πλάτος που κυμαίνεται στα 5 - 29 χλμ. Η συνολική έκταση του πάρκου είναι 691 τ.χλμ. Στα νότια του πάρκου υπάρχουν πεδινές εκτάσεις που καλύπτονται από δάση. Ένα μεγάλο μέρος της περιοχής καταλαμβάνεται από διαφορετικούς τύπους ελών. Υπάρχουν αρκετές όμορφες λίμνες στα δάση, όπως η Μπογκίνσκογιε - που θεωρείται ως μία από τις ομορφότερες στο Μπράσλαβ. Οι δασικές εκτάσεις, συνολικής έκτασης 310 τ.χλμ., καταλαμβάνονται από ομάδες κωνοφόρων - φυλλοβόλων. Μπορούν να διακριθούν στους ακόλουθους δασότοπους: Μπορούνσκι, Μπελμόντ, Μπογκουίνσκι, Ντρουίσκαγια Ντάτσα. Eυρέως διαδεδομένα δέντρα είναι τα πεύκα και τα έλατα.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με το πέρας της τελευταίας περιόδου των παγετώνων, πριν από ~18.000-29.000 χρόνια, η περιοχή των Λιμνών Μπράσλαβ ήταν καλυμμένη από εκτεταμένες παγονησίδες, πάχους ως και αρκετών εκατοντάδων μέτρων. Με την πάροδο του χρόνου ο καιρός ζεστάθηκε και οι πάγοι σταδιακά έλιωσαν, και τα όρια των πάγων μετατοπίστηκαν προς τα βόρεια. Αυτή η περίπλοκη διαδικασία διαμόρφωσε τα φυσικά χαρακτηριστικά της Πουζέριε με τα λοφώδη ανάγλυφα και τις λίμνες.

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχει ένα δίκτυο 30 συνδεδεμένων μεγάλων και μικρών λιμνών, που απλώνονται σε μια έκταση 114 τ.χλμ. Οι μεγαλύτερες λίμνες είναι οι Ντριβάτι, Σνούντι, Στρούστα, Βόισο, Βολόσοβο, Νέντροβο, Νέσπισ και Μπερέζε. Αυτή η ομάδα από λίμνες αποτελεί τον πυρήνα του Εθνικού Πάρκου Λιμνών Μπράσλαβ.

Χλωρίδα και Πανίδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το εθνικό πάρκο έχει πλούσια χλωρίδα και πανίδα που περιλαμβάνει 189 είδη πτηνών, εκ των οποίων τα 45 είδη είναι σπάνια και υπό εξαφάνιση.

Από τα σπάνια είδη ζώων που έχουν συμπεριληφθεί στο Λευκορωσικό Κόκκινο Βιβλίο, ξεχωρίζουν οι ασβοί ( Meles meles), οι ευρασιατικοί λύγκες (Lynx lynx), οι καφέ αρκούδες (Ursus arctos) και οι κύκνοι ( Cygnus olor), οποίοι είχαν σχεδόν εξαφανιστεί αλλά επανήλθαν. Στα ενδημικά είδη περιλαμβάνονται οι μαυροπελαργοί, οι γερανοί (Grus grus), οι θυελλόγλαροι (Larus canus), οι λαγόπους (Lagopus lagopus) και οι λασποσκαλίδρες (Calidris alpina). Στις λίμνες Μπράσλαβ ζουν άφθονα διαφορετικά είδη ψαριών: Σάνδρα, σπάροι, μαρίδες, γλήνι (Tinca tinca) και πολλά λευκά ψάρια. Υπάρχουν επίσης αγριογούρουνα, ζαρκάδια, σκίουροι, καφέ και λευκοί λαγοί, αλεπούδες, ρακούν, λύκοι, κουνάβια, ενυδρίδες και βιζόν.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 GRID Release 2021-06-15. 15  Ιουνίου 2021. grid.511709.b.
  2. «Main characteristics of the largest lakes of Belarus». Land of Ancestors. Data of the Research Laboratory for Lake Study of the Belarus State University. 2011. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Σεπτεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 1 Οκτωβρίου 2013. 
  3. Administrator. «НАЦИОНАЛЬНЫЙ ПАРК». www.braslav.com (στα Ρωσικά). Ανακτήθηκε στις 21 Απριλίου 2019. 
  4. «Нацыянальны парк "Браслаўскія азёры" | Belarus.by». www.belarus.by. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Αυγούστου 2020. Ανακτήθηκε στις 21 Απριλίου 2019. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]