Λέων Ε΄ της Αρμενίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Λέων Ε΄ της Αρμενίας
Bust Leon V of Armenia.jpg
Γέννηση
Αρμενικό Βασίλειο της Κιλικίας
Θάνατος
Παρίσι
Ιδιότητα μονάρχης
Σύζυγος Μαργαρίτα του Σουασσόν Βασίλισσα της Αρμενίας
Τέκνα Μαρία του Λουζινιάν, πριγκίπισσα της Αρμενίας
Γονείς Ιωάννης του Λουζινιάν, πρίγκιπας της Αρμενίας
Υπογραφή
LeonVSignature.jpg
Commons page Πολυμέσα

Ο Λέων Ε΄ της Αρμενίας (1342 - 1393) ήταν τελευταίος Λατίνος βασιλιάς της Μικρής Αρμενίας (Κιλικίας) (1374 - 1375) από τον Οίκο των Πουατιέ-Λουζινιάν, γιος του Ιωάννη κοντόσταυλου και αντιβασιλιά της Μ. Αρμενίας.

Εξελέγη βασιλιάς της Μ. Αρμενίας μετά τη δολοφονία του Κωνσταντίνου Δ΄. Ταξίδευσε στο Σις, όπου ορκίστηκε βασιλιάς την επόμενη χρονιά μαζί με την σύζυγο του Μαργαρίτα του Σουασσόν, την οποία είχε παντρευτεί στην Κύπρο από το 1369. Την επόμενη χρονιά δέχτηκε επίθεση από τους Μαμελούκους της Αιγύπτου (1375), η οποία θα είναι η μοιραία. Ανατράπηκε οριστικά και η Κιλικία πέρασε στα χέρια των μουσουλμάνων της Αιγύπτου. Ο ίδιος μεταφέρθηκε αιχμάλωτος στην Αίγυπτο και πέρασε την υπόλοιπη ζωή του εξόριστος σε διάφορες Ευρωπαϊκές πόλεις. Ο τίτλος του βασιλιά της Μ. Αρμενίας θα παραμείνει από τότε μόνο τιμητικά στους βασιλείς της Κύπρου, οι οποίοι ανήκαν στην δυναστεία των Πουατιέ-Λουζινιάν.

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Leo V, King of Armenia της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).