Κώστας Αποστολίδης (επιχειρηματίας)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κώστας Αποστολίδης
Γενικές πληροφορίες
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΕλληνικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΓαλλικά
Αγγλικά
ΣπουδέςΕθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ
Πανεπιστήμιο ΜακΓκιλ
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητακαινοτόμος επιχειρηματίας

Ο Κώστας Αποστολίδης (1948 – 2024) ήταν Έλληνας χημικός μηχανικός και επιχειρηματίας[1], που υπήρξε ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Raycap και διακρίθηκε για τις ευεργεσίες του.[2]

Πρώτα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε το 1948 στη Δράμα, όπου μεγάλωσε και ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του. Σπούδασε χημικός μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Στη συνέχεια εκπόνησε μεταπτυχιακές σπουδές με δικά του οικονομικά μέσα στα αμερικανικά πανεπιστήμια Harvard και McGill.

Σταδιοδρομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπήρξε ένας αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας.

Ίδρυσε το 1976 την εταιρεία Raycap, που ειδικεύεται στην παραγωγή καινοτόμων προϊόντων υψηλής τεχνολογίας.[3] Τα καινοτόμα προϊόντα που ανέπτυξε ο Αποστολίδης στη συνέχεια τον έφεραν σε συνεργασίες με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA) και την τηλεπικοινωνιακή πολυεθνική εταιρεία AT&T για τους σταθμούς κινητής τηλεφωνίας.

Η εταιρεία που ίδρυσε, η Raycap, διαθέτει εργοστάσια παραγωγής στο Μόναχο της Γερμανίας, στο Νιου Τζέρσεϊ των ΗΠΑ, δύο μονάδες παραγωγής στη Νότια Καρολίνα των ΗΠΑ, εγκαταστάσεις στο Aϊνταχο των ΗΠΑ, εργοστάσιο στη Σλοβενία και φυσικά εργοστάσιο στη Δράμα. Η Raycap, εταιρεία 100% ελληνικής ιδιοκτησίας, κατέχει πρωταγωνιστική θέση στην βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας και είναι παγκόσμια κατασκευάστρια προϊόντων ηλεκτρικής προστασίας και συνδεσιμότητας - με ηγετική θέση στην αγορά - που παρέχει λύσεις βιομηχανικής προστασίας από υπερτάσεις, συνδεσιμότητας και διαχείρισης ενέργειας για τηλεπικοινωνίες, ΑΠΕ μεταφορές και άλλους βιομηχανικούς τομείς.[4]

Προσφορά στην κοινωνία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα τελευταία χρόνια πρωτοστάτησε με τις κοινωνικές παροχές του στην πόλη της Δράμας, προσφέροντας τόσο στον πολιτιστικό όσο και στον αναπτυξιακό τομέα.[5] Πέρα από τη μελέτη ανάπλασης του κέντρου της πόλης, χρηματοδότησε μελέτες και για άλλα έργα όπως το κολυμβητήριο, την ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας, τον περιαστικό δρόμο στους πρόποδες του Κορυλόβου και τη μετατροπή του Στρατοπέδου Ανδρικάκη σε Κέντρο Κινηματογράφου.

Ο Αποστολίδης αποκατέστησε το 2012 το Σαντιρβάν τζαμί, διατηρητέο κτίσμα της οθωμανικής περιόδου στη Δράμα. Απαλλοτρίωσε δυο πολυκατοικίες και με χρηματοδότησή του το μεταμόρφωσε σε χώρο πολιτισμού, σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη.

Απεβίωσε στις 28 Φεβρουαρίου 2024 μετά από άνιση μάχη με τον καρκίνο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «To παράδειγμα του Κώστα Αποστολίδη που έφυγε ξαφνικά». Protagon.gr. 28 Φεβρουαρίου 2024. Ανακτήθηκε στις 29 Φεβρουαρίου 2024. 
  2. Πουρνάρα, Μαργαρίτα (27 Φεβρουαρίου 2024). «Κώστας Αποστολίδης (1948 – 2024): Το Made in Greece επιχειρηματικό όνειρο ενός σπάνιου ανθρώπου». Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ. Ανακτήθηκε στις 29 Φεβρουαρίου 2024. 
  3. «Industrial Surge Protection». Raycap Industrial Surge Protection Devices and Lightning Strike Protection. 21 Νοεμβρίου 2023. Ανακτήθηκε στις 29 Φεβρουαρίου 2024. 
  4. Μαχτσίρας, Στέφανος (27 Φεβρουαρίου 2024). «Δράμα: Έφυγε ξαφνικά από τη ζωή ο ιδρυτής της Raycap Κώστας Αποστολίδης». Οικονομικός Ταχυδρόμος - ot.gr. Ανακτήθηκε στις 29 Φεβρουαρίου 2024. 
  5. «Πέθανε σε ηλικία 76 ετών ο ιδρυτής της εταιρείας RAYCAP Κώστας Αποστολίδης». ProtoThema. 27 Φεβρουαρίου 2024. Ανακτήθηκε στις 29 Φεβρουαρίου 2024.