Κόσοβο Πόλιε

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κόσοβο Πόλιε

Σημαία

Έμβλημα
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Κόσοβο Πόλιε
42°38′18″N 21°5′51″E
ΧώραΚοσσυφοπέδιο
Διοικητική υπαγωγήΚόσοβο Πόλτζε
Έκταση412 km²
Υψόμετρο543 μέτρα
Πληθυσμός12.919 (2011)
Ταχ. κωδ.12000
Ζώνη ώραςUTC+01:00
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Το Κόσοβο Πόλιε (σερβικά: Косово Поље, αλβανικά: Fushë Kosovë) είναι πόλη και δήμος στην περιφέρεια Πρίστινας στο αμφισβητούμενο Κοσσυφοπέδιο. Βάσει της Δημοκρατίας της Σερβίας ανήκει στο Οκρούγκ Κοσσυφοπεδίου της Αυτόνομης Επαρχίας του Κοσσυφοπεδίου και Μετοχίων της Σερβίας. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, η πόλη του Κόσοβο Πόλιε είχε 12.919 κατοίκους, ενώ ο δήμος είχε 33.977 κατοίκους.[1]

Ο σιδηροδρομικός σταθμός του Κόσοβο Πόλιε ήταν ο τέταρτος σημαντικότερος στη Σερβία, μετά του Βελιγραδίου, του Νόβι Σαντ και της Νις. Εκτός από πολλές γραμμές εσωτερικού, υπήρχε και διεθνής κυκλοφορία στη γραμμή Αθηνών-Σκοπίων-Βελιγραδίου-Μονάχου. Ήταν η κύρια έδρα του σιδηροδρόμου στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια. Ωστόσο, μετά τις διώξεις των Σέρβων το 1999, όλη η περιουσία του σιδηροδρόμου σφετερίστηκε από τους Αλβανούς.

Δημογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με την απογραφή του 1981, η πόλη κατοικούνταν κυρίως από Σέρβους και Μαυροβούνιους. Μετά τον πόλεμο του 1999, οι περισσότεροι Σέρβοι και Μαυροβούνιοι εγκατέλειψαν το Κόσοβο Πόλιε. Η εθνοτική δομή του πληθυσμού του Κόσοβο Πόλιε άλλαξε παντελώς λόγω της μετανάστευσης Αλβανών από τη Ντρένιτσα, το Ποντούγεβο και τη Μέντβετζα, καθώς επίσης άλλαξε και η ίδια η όψη της πόλης. Πρώην κατοικίες και πολυάριθμα εστιατόρια, για τα οποία ήταν διάσημο το Κόσοβο Πόλιε, πλέον έχουν αντικατασταθεί από κτίρια και επιχειρηματικές εγκαταστάσεις.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Kosovo: Cities & Settlements, www.citypopulation.de