Κόμμα της Νέας Δύναμης (Ταϊβάν)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κόμμα της Νέας Δύναμης
時代力量
ΗγέτηςΤσεν Ζιάου-Χούα
Ίδρυση25 Ιανουαρίου 2015
ΙδεολογίαΠροοδευτισμός, Ανεξαρτησία της Ταϊβάν
Χρώματα          Πορτοκαλί, Μαύρο
Νομοθετική Γιουάν
3 / 113
Δημοτικά Συμβούλια
12 / 912

Το Κόμμα της Νέας Δύναμης (κινέζικα: 時代力量, αγγλικά: New Power Party ή συντομογραφικά NPP) είναι ένα πολιτικό κόμμα της Δημοκρατίας της Κίνας (της Ταϊβάν), το οποίο ιδρύθηκε το 2015. Είναι μέρος της ομάδας των κομμάτων που εκπροσωπεύουν την λεγόμενη Τρίτη Δύναμη, που δηλαδή αντιτίθενται και στα δύο μεγάλα πολιτικά κόμματα της Ταϊβάν, το Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα και το Κόμμα Κουομιτάνγκ.[1] Επίσης, μαζί με άλλα εναλλακτικά κόμματα, υποστηρίζει την ανεξαρτησία της Ταϊβάν, και κατακρίνει τις προσπάθειες προσέγγισης ή επανένωσης της Ταϊβάν με την Κίνα. Αν κατατασσόταν στο πολιτικό φάσμα, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως αριστερό, προοδευτικό, εναλλακτικό και εθνικιστικό.[2][3]

Σε εκλογές συμμετείχε πρώτη φορά στις γενικές εκλογές του 2016 όπου κατάφερε να εκλέξει 5 βουλευτές και έτσι να γίνει η τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη στο κοινοβούλιο.[4] Στις γενικές εκλογές του 2020, ωστόσο, οι έδρες του στην βουλή μειώθηκαν στις 3 συνολικά.

Διαμόρφωση και ίδρυση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι ρίζες του κόμματος βρίσκονται στο Κίνημα του Ηλίανθου, ένα νεανικό κίνημα διαμαρτυριών και καταλήψεων που απασχόλησε την κοινωνία της Ταϊβάν το 2014. Το Κίνημα του Ηλίανθου ήταν κατά μιας οικονομικής συμφωνίας που επρόκειτο να υπογράψει η κυβέρνηση με την Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. Κατά τους διαμαρτυρόμενους, στην μεγάλη τους πλειοψηφία νέοι και μαθητές, η συμφωνία αυτή θα δημιουργούσε εξάρτηση της οικονομίας της Ταϊβάν από την Κίνα, και κατά συνέπεια η ντε φάκτο ανεξαρτησία της χώρας θα μπορούσε να υποσκελιστεί. Οι διαδηλωτές έφτασαν στο σημείο να καταλάβουν το κοινοβούλιο της Ταϊβάν για αρκετές μέρες, και τελικά να πετύχουν την ακύρωση της συμφωνίας αυτής.[5]

Ο Φρέντι Λιμ (χαιρετάει στο κέντρο) κατά την διάρκεια προεκλογικής εκστρατείας του Κόμματος Νέας Δύναμης

Το κόμμα ιδρύθηκε το 2015 από γνωστούς νέους ακτιβιστές, οι οποίοι είχαν διακριθεί κατά το Κίνημα του Ηλίανθου, με χαρακτηριστική φυσιογνωμία αυτή του Φρέντι Λιμ (Λιν Τσανγκτσουό).[6]

Πολιτικές θέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ιδεολογία του Κόμματος Νέας Δύναμης θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως αριστερή, προοδευτική και αντί-καπιταλιστική, ενώ θα μπορούσε να συγκριθεί με την ιδεολογία που πρεσβεύει ο Μπέρνι Σάντερς και ο Τζέρεμι Κόρμπιν.[3] Επιπλέον το κόμμα υποστηρίζει την ανάληψη πιο οικολογικών πολιτικών στην Ταϊβάν, ενώ ιδιαίτερο βάρος δίνει στην άμεση εγκατάλειψη κάθε μορφής πυρηνικής ενέργειας.[7] Τάσσεται υπέρ του γάμου των ομοφυλοφίλων, ενώ γενικά υποστηρίζει τα δικαιώματα διάφορων μειονοτήτων όπως της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και των ιθαγενών κατοίκων της Ταϊβάν.[1]

Γενικά το Κόμμα της Νέας Δύναμης στηρίζει τον περαιτέρω εκδημοκρατισμό του κρατικού μηχανισμού. Συγκεκριμένα θέλει να αναθεωρηθεί το σύνταγμα της Ταϊβάν με στόχο να εκσυγχρονιστεί και να γίνει πιο προοδευτικό. Μία άλλη πολύ σημαντική πολιτική θέση του κόμματος είναι αυτή της ανεξαρτησίας. Η Νέα δύναμη προωθεί την ανεξαρτησία της Ταϊβάν από την Κίνα και αρνείται κάθε διαπραγμάτευση για μία πιθανή επανένωση των δύο κρατών. Στελέχη του κόμματος έχουν δηλώσει ότι πρέπει να απομακρυνθεί η φράση του συντάγματος που λέει ότι η «Δημοκρατία της Κίνας έχει κυριαρχία σε ολόκληρη την Κίνα» και να αντικατασταθεί από μία απλή αναφορά για κυριαρχία μόνο στο νησί της Ταϊβάν.[8]

Ως μέρος της λεγόμενης Τρίτης Δύναμης, το Κόμμα Νέας Δύναμης θέλει να προσφέρει μία εναλλακτική επιλογή στο εκλογικό σώμα από τον ισχυρό δικομματισμό (Δ.Π.Κ. - Κουομιτάνγκ) που επικρατεί στην πολιτική σκηνή της Ταϊβάν. Παράλληλα όμως στρέφεται ξεκάθαρα περισσότερο εναντίον της μίας μεγάλης δύναμης, του Κουομιντάνγκ, καθώς το θεωρεί ως ένα αντιδημοκρατικό και αναχρονιστικό κόμμα. Ως εκ τούτου αφήνει κάποια περιθώρια συνεργασίας, υπό αυστηρές προϋποθέσεις, με το Δ.Π.Κ. αν και μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί.[8][6]

Αποτελέσματα εκλογών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το έμβλημα του Κόμματος Νέας Δύναμης

Βουλευτικές εκλογές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εκλογές Σύνολο ψήφων Ποσοστό Έδρες Αλλαγή εδρών Δύναμη
2016 744.315 6,11%
5 / 113
Αύξηση5 3ο κόμμα
2020 1.098.100 7,75%
3 / 113
Μείωση2 4ο κόμμα

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 編輯, TNL (15 Ιανουαρίου 2016). «Rise of The Third Force in Taiwan; Black Metal Star Runs in Legislative Election». The News Lens International Edition (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 4 Μαρτίου 2021. 
  2. Hioe, Brian (19 Μαΐου 2015). «The Pro-Independence Left versus the Pro-Unification Left in the Sinophone World». New Bloom Magazine (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 4 Μαρτίου 2021. 
  3. 3,0 3,1 Young, Parson (18 Οκτωβρίου 2015). «The Link Between Taiwan's Third Party Forces and New Political Forces Around the World». New Bloom Magazine (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 4 Μαρτίου 2021. 
  4. Yang, Olivia (16 Ιανουαρίου 2016). «Third Party Power Stands Out from A Sea of Green in the New Legislative Yuan». The News Lens International Edition (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 4 Μαρτίου 2021. 
  5. Morris, James X. «Brian Hioe: The Sunflower Movement, 4 Years Later». thediplomat.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 4 Μαρτίου 2021. 
  6. 6,0 6,1 Hioe, Brian (5 Μαρτίου 2015). «Against Both KMT and DPP?». New Bloom Magazine (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 4 Μαρτίου 2021. 
  7. Horst, Linda van der. «Taiwan's 'Third Force' Makes Its Presence Known in Legislature». thediplomat.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 4 Μαρτίου 2021. 
  8. 8,0 8,1 Laskai, Lorand C. «Taiwan's Newest Political Party Was Co-Founded by a Tattooed Rockstar». Foreign Policy (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 5 Μαρτίου 2021.