Κόμμα Προοδευτικών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Κόμμα Προοδευτικών
Ηγέτης Σπυρίδων Μαρκεζίνης
Ίδρυση 1954
Διάσπαση από Ελληνικός Συναγερμός
Ιδεολογία Συντηρητισμός
Πολιτική θέση Δεξιά
Εθνική προσχώρηση Προοδευτική Αγροτική Δημοκρατική Ένωσις
Πολιτικό σύστημα Ελλάδας
Πολιτικά κόμματα
Εκλογές

Το Κόμμα Προοδευτικών ήταν ελληνικό δεξιό πολιτικό κόμμα, με ιδρυτή και πρόεδρο τον Σπύρο Μαρκεζίνη.

Ιδρύθηκε το 1954 μετά τη διαφωνία του Μαρκεζίνη με τον πρωθυπουργό Αλέξανδρο Παπάγο και την αποχώρησή του από το κυβερνών κόμμα του Ελληνικού Συναγερμού. Μάλιστα κατάφερε να πάρει μαζί του και 30 βουλευτές του κόμματος.

Συμμετοχή στις εκλογές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Κόμμα Προοδευτικών κατέβηκε αυτόνομα για πρώτη φορά στις εκλογές του 1956, όμως με ποσοστό 2,22% δεν κατάφερε να εξασφαλίσει καμία έδρα. Στις εκλογές του 1958 συμμετείχε σε συνασπισμό κομμάτων με την ονομασία Προοδευτική Αγροτική Δημοκρατική Ένωσις, εξασφαλίζοντας 2 έδρες (από το σύνολο των 10 που κέρδισε ο συνασπισμός).

Στις εκλογές του 1961 κατέβηκε σε κοινό ψηφοδέλτιο με την Ένωση Κέντρου του Γεωργίου Παπανδρέου, εξασφαλίζοντας 14 έδρες από το σύνολο των 100 που κέρδισε η παράταξη, ενώ κατήλθε αυτόνομα στις εκλογές του 1963 (3,73% και 2 έδρες).

Τελευταία προδικτατορική εμφάνιση του κόμματος ήταν στις εκλογές του 1964, όπου τη φορά αυτή κατήλθε σε κοινό ψηφοδέλτιο με την ΕΡΕ του Παναγιώτη Κανελλόπουλου, κερδίζοντας 8 έδρες από τις συνολικά 107 που κέρδισε η παράταξη. Την περίοδο της χούντας η λειτουργία του ανεστάλη, όπως άλλωστε και όλων των κομμάτων.

Η επανίδρυση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Σπύρος Μαρκεζίνης επανίδρυσε το κόμμα το 1979 και μετείχε στις βουλευτικές εκλογές (1,69% και καμία έδρα) καθώς και τις ευρωεκλογές του 1981 (1,96% και μία έδρα). Τελευταία παρουσία του Κόμματος Προοδευτικών ήταν στις ευρωεκλογές του 1984, όπου όμως το εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό (0,17%) σήμανε και το τέλος του στο πολιτικό σκηνικό.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]