Κόμμα Επαναστατικού Κομμουνισμού

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Το Κόμμα Επαναστατικού Κομμουνισμού ήταν ένα πολιτικό κόμμα στη Ρωσία. Δημιουργήθηκε από μια ομάδα Ναρόντνικων η οποία αποσπάστηκε από τους Αριστερούς Σοσιαλ-Επαναστάτες μετά την εξέγερση του Ιουλίου 1918 των τελευταίων. Τον Σεπτέμβριο του 1918, συγκροτήθηκαν οι ίδιοι σε κόμμα σε ένα συνέδριο στην Μόσχα. Το κόμμα υποστήριζε την συνεργασία με το Ρωσικό Κομμουνιστικό Κόμμα (μπολσεβίκοι) και υποσχόταν στήριξη στην Σοβιετική εξουσία.

Το κόμμα εξέδωσε την Volya Truda (Θέληση του Εργάτη), η οποία κυκλοφόρησε σαν καθημερινή εφημερίδα από τις 14 Σεπτεμβρίου ως τις 4 Δεκεμβρίου 1918. Από τις 29 Δεκεμβρίου 1918, η καθημερινή εφημερίδα αντικαταστάθηκε από ένα περιοδικό με τον ίδιο τίτλο.

Ο Λένιν έβλεπε το πρόγραμμά τους σαν απομεινάρι της πλατφόρμας του Ναρόντνικου ουτοπισμού, μπερδεμένο και εκλεκτικό. Ενώ αναγνωρίζει ότι η Σοβιετική διακυβέρνηση δημιούργησε προϋποθέσεις για την δημιουργία ενός σοσιαλιστικού συστήματος, το κόμμα αρνήθηκε την αναγκαιότητα της προλεταριακής δικτατορίας κατά την μεταβατική περίοδο από τον καπιταλισμό στον σοσιαλισμό. Καθ’ όλη την ύπαρξή του, ορισμένες από τις ομάδες του απομακρύνθηκαν από το κόμμα. Κάποιες από αυτές εντάχθηκαν στο Ρωσικό Κομμουνιστικό Κόμμα (Μπολσεβίκοι) (όπως οι Α. Κολεγκάγιεφ, Α. Μπιτσένκο, Μ. Ντομπροχότοφ και άλλοι), ενώ άλλοι προσχώρησαν στους Αριστερούς Σοσιαλ-Επαναστάτες. Σε δύο εκπροσώπους του Κόμματος του Επαναστατικού Κομμουνισμού επετράπη να παρακολουθήσουν το Δεύτερο Συνέδριο της Κομιντέρν, με δικαίωμα λόγου, αλλά χωρίς ψήφο. Τον Σεπτέμβριο του 1920, μετά την απόφαση του Συνεδρίου ότι πρέπει να υπάρχει ένα ενιαίο Κομμουνιστικό Κόμμα σε κάθε χώρα, το Κόμμα Επαναστατικού Κομμουνισμού αποφάσισε να ενταχθεί στο ΡΚΚ(μπ). Τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς, η Κεντρική Επιτροπή του ΡΚΚ(μπ) επέτρεψε στις οργανώσεις του Κόμματος να εγγράψουν μέλη του πρώην Κόμματος Επαναστατικού Κομμουνισμού στο ΡΚΚ(μπ).

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]