Αριστεροί Εσέροι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Αριστεροί Σοσιαλεπαναστάτες)

To 1917, το Ρωσικό Σοσιαλ-Επαναστατικό Κόμμα (Εσέροι) διασπάται μεταξύ αυτών που στήριζαν την Προσωρινή Κυβέρνηση, που σχηματίστηκε μετά τη Φεβρουαριανή Επανάσταση, και εκείνους οι οποίοι στήριζαν τους Μπολσεβίκους που ευνοούσαν την κομμουνιστική επανάσταση. Οι Αριστεροί Σοσιαλεπαναστάτες ή Αριστεροί Εσέροι ζητούσαν:

  • να καταδικάσουν τον πόλεμο σαν ιμπεριαλιστικό και να βγουν αμέσως απ’ αυτόν.
  • να σταματήσει η συνεργασία με το Σοσιαλιστικό Επαναστατικό Κόμμα και την Προσωρινή Κυβέρνηση.
  • άμεση επίλυση του ζητήματος της γης σύμφωνα με το πρόγραμμα του κόμματος, να δοθεί η γη στους αγρότες.

Η πλειοψηφία παρέμεινε στο κυρίως κόμμα, αλλά η μειοψηφία που στήριζε τον Μπολσεβίκικο δρόμο έγινε γνωστή σαν Αριστεροί Σοσιαλεπαναστάτες. Η Μαρία Σπιριντόνοβα ήταν ένας εξέχων ηγέτης αυτής της ομάδας. Στην πραγματικότητα διασπάστηκαν από το κυρίως κόμμα. Η διάσπαση δεν είχε ολοκληρωθεί πριν τις εκλογές για τη Ρωσική Συντακτική Συνέλευση, το πρώτο σημαντικό εκλογικό τεστ μεταξύ των κομμάτων στα σοβιέτ των αγροτών, λίγες εβδομάδες μετά οι εκλογές της Συνέλευσης έδειξαν ότι τα κόμματα είχαν σχεδόν ίση υποστήριξη της αγροτιάς.

Η Οκτωβριανή Επανάσταση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κόμμα των Αριστερών Εσέρων έγινε ο συνασπισμικός εταίρος των Μπολσεβίκων στη Σοβιετική Κυβέρνηση (το Συμβούλιο των Λαϊκών Επιτρόπων) μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917, ηγούμενοι των Λαϊκών Επιτροπάτων για τη γεωργία, τη δικαιοσύνη, τα ταχυδρομεία και τηλεγραφεία, κλπ. Αργότερα παραιτήθηκαν των αξιωμάτων τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την υπογραφή (3 Μαρτίου 1918) και την επικύρωση της Συνθήκης του Μπρεστ-Λιτόφσκ, αλλά συνέχισαν για κάποιο διάστημα να συνεργάζονται με τους Μπολσεβίκους σε άλλα επίπεδα.

Ο Ρωσικός Εμφύλιος Πόλεμος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα μέσα Ιουλίου 1918, οι Αριστεροί Εσέροι προσπάθησαν να υποκινήσουν εξέγερση σε περιοχές που παραχωρήθηκαν στη Γερμανία με τη Συνθήκη του Μπρεστ-Λιτόφσκ, και υποστηρικτές τους είχαν εμπλακεί στη δολοφονία του Γερμανού πρέσβη Γκραφ φον Μίρμπαχ στη Μόσχα, στη Ρωσική ΣΟΣΔ, στις 6 Ιουλίου, και του Στρατάρχη φον Άιχορν, διοικητή της Στρατιάς του Κιέβου και στρατιωτικό διοικητή της Ουκρανίας, στις 30 Ιουλίου.

Η δολοφονία του φον Μίρμπαχ σηματοδότησε την αρχή της αποτυχημένης εξέγερσης των Αριστερών Εσέρων στη Μόσχα το 1918, και ήταν μέρος του σχεδίου της Διπλής Αντάντ να υπονομεύσει της εξουσία του Λένιν στηρίζοντας την πιο ισχυρή αντιπολίτευση μετά την αποτυχημένη εξέγερση του Αταμάνου Καλέντιν στην περιοχή του Ντον τον Ιανουάριο του 1918. Κάποιοι Αριστεροί Εσέροι έγιναν πλήρη μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης.

Εξέχοντα μέλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Γιάκοβ Μπλούμκιν
  • Μπόρις Καμκόφ

Τρομοκρατικές πράξεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Δολοφονία του Βίλχεμ φον Μίρμπαχ (Wilhelm von Mirbach), Πρεσβευτή της Γερμανίας στη Ρωσία.
  • Δολοφονία του Στρατάρχη Χέρμαν φον Άιχορν (Hermann von Eichhorn), στρατιωτικού διοικητή της Ουκρανίας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]