Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κωνσταντίνος Τάττης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κωνσταντίνος Τάττης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1  Ιουνίου 1787
Βυθικούκι
Θάνατος24  Ιουλίου 1864
Θεσσαλονίκη
Χώρα πολιτογράφησηςΟθωμανική Αυτοκρατορία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταέμπορος
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΦιλικός

Ο Κωνσταντίνος Παναγιώτου Τάττης (Βυθικούκι Κορυτσάς, 1 Ιουνίου 1787 - 24 Ιουλίου 1864) ήταν Έλληνας έμπορος, μέλος της Φιλικής εταιρείας και προύχοντας της ελληνικής κοινότητας στην Θεσσαλονίκη.[1]

Γεννήθηκε την 1η Ιουνίου του 1787 στο Βυθικούκι του νομού Κορυτσάς. Ασχολήθηκε με την οικογενειακή του επιχείρηση που ασχολούνταν με το εμπόριο του καπνού.[1] Η φύση της εργασίας, του επέβαλε διαρκή επαγγελματικά ταξίδια στην Ήπειρο, στην Μακεδονία και στην Θράκη,όπου είχε την δυνατότητα της επικοινωνίας με όλα τα σημαίνοντα πρόσωπα του ελληνικού στοιχείου στις προαναφερθείσες περιοχές. Το γεγονός αυτό τον έκανε πολύτιμο στο έργο του συντονισμού αλλά και της διάδοσης των ιδεών της Φιλικής εταιρείας, στην οποία μυήθηκε.[1]

Στις 26 Φεβρουαρίου 1815, παντρεύτηκε την Αικατερίνη Καυταντζόγλου, η οποία ήταν κόρη του Ιωάννη Πούλιου Καυταντζόγλου, από την οποία και απέκτησε δυο αγόρια, τον Στέφανο και τον Ιωάννη. Κατά την επανάσταση του 1821, βρισκόταν στις Σέρρες, όπου και συνελήφθη, βασανίσθηκε και φυλακίσθηκε από τους Οθωμανούς. Όταν μετά από χρόνια κατάφερε να αφεθεί ελεύθερος δωροδοκώντας τις τοπικές οθωμανικές αρχές, εγκαταστάθηκε οριστικά στην Θεσσαλονίκη το 1832.

Στην Θεσσαλονίκη συνέχισε να ασχολείται με το εμπόριο του καπνού,[1] από το οποίο και κέρδισε αρκετά ώστε να αγοράσει αρκετά ακίνητα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και να καταστεί σημαντικός οικονομικός παράγοντας με μεγάλη κοινωνική προσφορά στην ελληνική κοινότητα της πόλης.[1] Πέθανε στις 24 Ιουλίου του 1864.

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 Θεόδωρος Ι. Δαρδαβέσης. «ΣΤΕΦΑΝΟΣ Κ. ΤΑΤΤΗΣ» (PDF). http://www.faath.org.gr/. Φιλόπτωχος Αδελφότης Ανδρών Θεσσαλονίκης. Ανακτήθηκε στις 3 Ιουνίου 2018.  Εξωτερικός σύνδεσμος στο |website= (βοήθεια)