Κωνσταντίνος Κουκίδης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Κωνσταντίνος Κουκίδης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1924
Θάνατος27  Απριλίου 1941
Αθήνα
Συνθήκες θανάτουαυτοκτονία
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταστρατιωτικός
Η αφιερωματική πλάκα του Δήμου Αθηναίων για το πρόσωπο του Κωνσταντίνου Κουκίδη, τοποθετήθηκε το 2000 στους πρόποδες της Ακρόπολης

Με το όνομα Κωνσταντίνος Κουκίδης αναφέρεται πως υπήρξε ένας εύζωνας που σύμφωνα με διηγήσεις αρνήθηκε να παραδώσει την ελληνική σημαία στους Γερμανούς κατακτητές όντας φρουρός στην Ακρόπολη και κρατώντας την αυτοκτόνησε πηδώντας από τον βράχο. Τόσο η ιστορική διάσταση του περιστατικού όσο και η ύπαρξη του Κουκίδη αμφισβητούνται.

Η διήγηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναφέρεται πως ο Κουκίδης ήταν ένας δεκαεπτάχρονος Έλληνας εύζωναςπου είχε καθήκοντα σκοπιάς στην Ακρόπολη των Αθηνών την 27η Απριλίου 1941, την ημέρα που τα γερμανικά στρατεύματα μπήκαν στην Αθήνα. Κατά μια άλλη εκδοχή ήταν μέλος της Ε.Ο.Ν., που εκτελούσε χρέη φρουρού στην Ακρόπολη. Τα στρατεύματα των ναζί τον διέταξαν να παραδώσει την ελληνική σημαία και να αναρτήσει τη ναζιστική σημαία με τη σβάστικα. Ο Κουκίδης δεν υπάκουσε και, μένοντας πιστός στο πόστο του, υπέστειλε την ελληνική σημαία, τυλίχτηκε με αυτή και πήδηξε από την Ακρόπολη πεθαίνοντας. Σε χώρο κάτω από την Ακρόπολη υπάρχει σήμερα μια αφιερωματική πλάκα σε ανάμνηση της πράξης αυτής.

Η αγγλική εφημερίδα Daily Mail αναφέρει την ενέργεια σε ανταπόκρισή της από το Κάιρο, πολλές εβδομάδες μετά τον υποτιθέμενο θάνατο του "Κουκίδη".

Ο δημοσιογράφος του Βήματος Γεώργιος Μαλούχος έγραψε κείμενο το 2011 στηλιτεύοντας την λησμονιά του Κουκίδη[1], την ύπαρξη του Κουκίδη υποστηρίζει ο Κωνσταντίνος Πλεύρης, ενώ και η έκδοση του ΚΚΕ το 1994 Έπεσαν για την ζωή αναφέρεται αόριστα στην θυσία του Κουκίδη.

Αμφισβήτηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ύπαρξη του Κουκίδη αμφισβητείται. Η αμφισβήτηση αυτή προέρχεται κυρίως από το γεγονός ότι ύστερα από σχετικές έρευνες, δεν έγινε δυνατό να ανευρεθεί κανένα στοιχείο για στρατιώτη ή εύζωνα με αυτό το όνομα στα σχετικά στρατιωτικά αρχεία.

Σύμφωνα με τον ιστορικό Χάγκεν Φλάισερ η αρχή της αφήγησης για τον Κουκίδη βρίσκεται σε ένα αστείο που κυκλοφόρησε την ημέρα της εισόδου του γερμανικού στρατού στην Αθήνα και η ανάδειξη και προβολή της ιστορίας οφείλεται στην ανάγκη να βρεθούν ήρωες που δε θα σχετίζονταν με εμφύλιες συγκρούσεις.[2]

Εκδηλώσεις μνήμης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Δήμος Αθηναίων τοποθέτησε το 2000 αναμνηστική πλακέτα στους πρόποδες της Ακρόπολης από τη μεριά της Πλάκας, στην οδό Θρασύλλου, ενώ τιμητική πλάκα τοποθετήθηκε και στους στρατώνες της Προεδρικής Φρουράς. Επίσης ο Μανώλης Γλέζος είχε προτείνει την μετονομασία πλατείας σε πλατεία Κωνσταντίνου Κουκίδη.[3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Φλάισερ, Χάγκεν (2006). ««Authoritarian Rule in Greece (1936-1974) and Its Heritage»». Στο: Borejsza, Jerzy· Ziemer, Klaus. Totalitarian and Authoritarian Regimes in Europe: Legacies and Lessons from the Twentieth Century. Νέα Υόρκη και Οξφόρδη: Bergham. ISBN 978-1571816412. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]