Κωνσταντίνος Γαρέφης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Κωνσταντίνος Γαρέφης
Konstantinos Garefis.JPG
Γέννηση 1874
Θάνατος 24  Αυγούστου 1906
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσες ελληνικά

Ο Κωνσταντίνος Γαρέφης (1874 - 1906), ήταν σημαντικός Έλληνας Μακεδονομάχος και οπλαρχηγός.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Κωνσταντίνος Γαρέφης γεννήθηκε στις Μηλιές του Πηλίου το 1874. Ήταν εγγονός του, σουλιώτικης καταγωγής, Γαρέφη ή Σκληρού του Αποστόλη, ο οποίος ήταν αδελφός του ανυπόταχτου Κατσούδα, που είχε παντρευτεί ξαδέρφη του Σαρακατσάνου πρωτοκλέφτη Κατσαντώνη. Ο παππούς του εγκαταστάθηκε στις Μηλιές κυνηγημένος απ’ τον Αλή Πασά και πήρε γυναίκα από την οικογένεια των αρματολών της περιοχής Μπασδεκαίων. Ο πατέρας του Κωνσταντίνου Γαρέφη, ο Δημήτρης Γαρέφης ή Κατσούδας, είχε διακριθεί στις Πηλιορείτικες επαναστάσεις του 1874 και 1878, ενώ η μητέρα του ονομαζόταν Ασήμω, το γένος Γεωργιάδη.[1]

Ένοπλη δράση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1905 ο Κωνσταντίνος Γαρέφης ακολούθησε τον Κωνσταντίνο Μαζαράκη-Αινιάν και με κέντρο δράσης το Βέρμιο αγωνίστηκε ως υπαρχηγός του σώματος Μακεδονικού αγώνα. Όταν η δράση του Κωνσταντίνου Μαζαράκη έγινε γνωστή και το αντάρτικο σώμα του έπρεπε να διαλυθεί ο καπετάν Γαρέφης τον αντικατέστησε οργανώνοντας δικό του αντάρτικο σώμα στα τέλη του 1905 και επεκτείνοντας την ακτίνα δράσης αποκατέστησε την ασφάλεια στην περιοχή.

Ο θάνατος του Κωνσταντίνου Γαρέφη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τη νύχτα της 6ης Αυγούστου 1906 ανακάλυψε, στο χωριό Τσερνέσοβο Αριδαίας (σημερινό Γαρέφι), την καλύβα, στην οποία κρύβονταν οι εχθροί του, κομιτατζήδες Λούκας και Καρατάσος.[2] Ο καπετάν Γαρέφης δίχως φόβο μπήκε στην καλύβα τους και σκότωσε τον Καρατάσο και τραυμάτισε βαριά το Λούκα. Όμως κατά τη συμπλοκή τραυματίστηκε από τους άντρες του Λούκα. Ο Γαρέφης, παρόλο το σοβαρό τραυματισμό του, επέμεινε, πριν φύγει από το πεδίο της μάχης, να δεί το αποτελέσμα της συμπλοκής.[3] Λίγε ημέρες αργότερα θα πεθάνει εξαιτίας των τραυμάτων στις 24 Αυγούστου 1906.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Σαρακατσαναίοι και Μακεδονικός Αγώνας, από την ιστοσελίδα: www.sarakatsanos.net, του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ν. Έβρου, αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ν.Καβάλας και πηγές από βιβλίο του Γιάννη Θ.Κουτσοκώστα με τίτλο: "Οι Σαρακατσαναίοι στον Μακεδονικό Αγώνα"
  2. Καπετάν Γαρέφης, από την ιστοσελίδα: www.e-istoria.com
  3. Σκιαγραφία του ήρωα Κώστα Γαρέφη, από την ιστοσελίδα: www.e-istoria.com και πηγή την έρευνα του Κώστα Λιάπη, "Καπετάν Κώστας Γαρέφης – Ο σταυραετός του Πηλίου", Β’ έκδ. Εξωραϊστικού – πολιτιστικού συλλόγου Μηλέων «Γρηγόριος Κωνσταντάς».

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]