Κυριάκος Ροδουσάκης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κυριάκος Ροδουσάκης
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Κυριάκος Ροδουσάκης (Ελληνικά)
Γέννηση1945
Κίσσαμος
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΕλληνικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
Αγγλικά
Γαλλικά
Ιταλικά
ΣπουδέςΕθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταδιπλωμάτης
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαπρέσβης της Ελλάδας στη Ρωσία
πρέσβης της Ελλάδας στην Ιαπωνία (2002–2006)
πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο

Ο Κυριάκος Ροδουσάκης (1945) είναι Έλληνας διπλωμάτης. Μεταξύ άλλων διατέλεσε διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, πρέσβης της Ελλάδας στη Ρωσία, την Κύπρο και την Ιαπωνία, και διευθυντής της Διπλωματικής Ακαδημίας του Υπουργείου Εξωτερικών.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε το 1945 στην Κίσσαμο Χανίων και σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1972 εισήλθε στη Διπλωματική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών και αρχικά τοποθετήθηκε στην πρεσβεία της Τεχεράνης, στο Ιράν.Επίσης υπηρέτησε στη Νότια Αφρική, τη Γερμανία και την Ιταλία.

Από το 1984 έως το 1987 υπηρέτησε στο γραφείο του υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννη (Ιωάννη) Καψή, και στη συνέχεια, από το 1987 μέχρι το 1989, ήταν διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου. Η τοποθέτησή του σε αυτή τη θέση έγινε μετά την αποπομπή του προκατόχου του, Χρήστου Μαχαιρίτσα, που είχε έρθει πολλές φορές σε σύγκρουση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών και προσωπικά με τον υπουργό Κάρολο Παπούλια, με τον οποίο ο Ροδουσάκης είχε πολύ πιο αρμονικές σχέσεις.[1]

Υπηρέτησε ως πρέσβης της Ελλάδας στη Μόσχα (1994-97), τη Λευκωσία (1997-2000) και το Τόκιο (2002-06). Το 2006 ανέλαβε διευθυντής της Διπλωματικής Ακαδημίας του Υπουργείου Εξωτερικών και την επόμενη χρονιά συνταξιοδοτήθηκε. Από το 2010 μέχρι το 2014 διατέλεσε πρόεδρος του Ελληνο-Ρωσικού Συνδέσμου.

Μιλάει αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά και είναι έγγαμος με τη Ζαφειρία (Ζέττα) Μαρκοζάννες.[2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Kevin Featherstone, Dimitris Papadimitriou, Prime Ministers in Greece: The Paradox of Power, 2015, σελ. 97
  2. Βιογραφικό Ροδουσάκη