Κυπαρισσιακός κόλπος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γεωγραφία της Ηλείας, κόλποι και λίμνες.

Ο Κυπαρισσιακός είναι μεγάλος ανοικτός κόλπος της Δυτικής Πελοποννήσου. Ορίζεται μεταξύ του ακρωτηρίου του Κατακόλου (άνω όριο) και του ακρωτηρίου Κούνελος, ένα περίπου χιλιόμετρο βορείως του Λιμεναρίου (κάτω όριο). Οι ακτές του στο μεγαλύτερο τμήμα του είναι ομαλές και αμμουδερές και κατά μήκος τους σχηματίζονται συνεχείς μεγάλες παραλίες. Λόγω του αμμώδους εδάφους των ακτών δεν υπάρχουν πολλοί οικισμοί χτισμένοι στις ακτές του. Ο μόνος μεγάλος οικισμός που είναι χτισμένος στις ακτές του κόλπου είναι η Κυπαρισσία στην οποία οφείλει και το όνομά του. Οι μεγαλύτεροι οικισμοί που είναι χτισμένοι σε μικρή απόσταση από τους ακτές του είναι ο Πύργος (απέχει 3 χιλιόμετρα από τις ακτές) και η Ζαχάρω (απέχει 2 χιλιόμετρα). Τα σημαντικότερα ποτάμια που εκβάλλουν στον Κυπαρισσιακό κόλπο είναι ο Αλφειός και η Νέδα.

Ο Κυπαρισσιακός έχει σημαντικό οικολογικό ενδιαφέρον καθώς οι ακτές του αποτελούν έναν από τους τόπους αναπαραγωγής της σπάνιας θαλάσσιας χελώνας Καρέτα καρέτα. Οι ακτές του φιλοξενούν τον δεύτερο μεγαλύτερο πληθυσμό της χελώνας στη Μεσόγειο. Το μεγαλύτερο ποσοστό των χελώνων που φωλιάζουν στον Κυπαρισσιακό, φωλιάζουν στο νότιο τμήμα του κόλπο μεταξύ της Κυπαρισσίας και των εκβολών της Νέδας.[1]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Αρχελών, περιοχές δράσης». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Δεκεμβρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 13 Ιανουαρίου 2011.