Κρίστοφ Γκούντερμαν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Κρίστοφ Γκούντερμαν
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 25  Μαρτίου 1798
Βίνενμπουργκ
Θάνατος 25  Σεπτεμβρίου 1852
Μύνστερ
Χώρα πολιτογράφησης Συνομοσπονδία του Ρήνου
Γερμανική Συνομοσπονδία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Σπουδές Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα μαθηματικός

Ο Κρίστοφ Γκούντερμαν (Christoph Gudermann, 25 Μαρτίου 179825 Σεπτεμβρίου 1852) ήταν Γερμανός μαθηματικός, γνωστός για την εισαγωγή της ομώνυμης συναρτήσεως και της έννοιας της ομοιόμορφης συγκλίσεως. Υπήρξε επίσης ο δάσκαλος του μεγάλου μαθηματικού Καρλ Βάιερστρας, στον οποίο άσκησε μεγάλη επίδραση το μάθημα του Γκούντερμαν για τις ελλειπτικές συναρτήσεις το 1839-1840, το πρώτο τέτοιο μάθημα που διδάχθηκε ποτέ σε οποιοδήποτε ίδρυμα.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γκούντερμαν γεννήθηκε στη μικρή πόλη Βίνενμπουργκ της Κάτω Σαξονίας. Ο πατέρας του ήταν δάσκαλος και ο Κρίστοφ έγινε και εκείνος δάσκαλος μετά τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν, όπου παρακολούθησε τα μαθήματα του Καρλ Φρίντριχ Γκάους. Ο Κ. Γκούντερμαν άρχισε τη διδασκαλική του σταδιοδρομία στο Κλέβε και στη συνέχεια μετατέθηκε στο Μύνστερ. Από το 1832 ήταν έκτακτος καθηγητής των μαθηματικών και από το 1839 τακτικός καθηγητής στη «Θεολογική και Φιλοσοφική Ακαδημία», το μετέπειτα Πανεπιστήμιο του Μύνστερ.

Ο Γκούντερμαν εισήγαγε την έννοια της ομοιόμορφης συγκλίσεως σε μία δημοσίευσή του για τις ελλειπτικές συναρτήσεις το 1838, αλλά δεν την όρισε τυπικά, ούτε τη μεταχειρίσθηκε στις αποδείξεις του.[1] Αυτά τα έκανε ο μαθητής του, ο Βάιερστρας.

Οι μελέτες του Γκούντερμαν στη σφαιρική γεωμετρία και στις ειδικές συναρτήσεις επικεντρώθηκαν σε μεμονωμένες περιπτώσεις, οπότε δεν πήρε την αναγνώριση που έχουν όσοι δημοσίευσαν έρευνες γενικότερης σημασίας. Η Συνάρτηση του Γκούντερμαν (Gudermannian function) ή «υπερβολικό πλάτος» φέρει το όνομά του.

Ο Γκούντερμαν απεβίωσε στο Μύνστερ σε ηλικία 54 ετών.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Jahnke, Hans Niels (2003), «6.7 The Foundation of Analysis in the 19th Century: Weierstrass», A history of analysis, AMS Bookstore, σελ. 184, ISBN 978-0-8218-2623-2 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Christoph Gudermann της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).