Κρήνη του Θεαγένη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η Κρήνη του Θεαγένη ήταν υδραγωγείο στα Μέγαρα, που τροφοδοτούσε την πόλη με νερό από τον 5ο αιώνα π.Χ. μέχρι και τον 5ο αιώνα. Ανακαλύφθηκε σε ανασκαφές του Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών το 1899.

Αναφέρεται από τον Παυσανία στην αρχή της περιγραφής του των Μεγάρων, ο οποίος κάνει σε αυτήν ειδική μνεία εξαιτίας του διακόσμου, του μεγέθους του κτίσματος και των πολλών κιόνων της, και ο οποίος θεώρησε ότι χτίστηκε από τον τύραννο Θεαγένη. Όταν στις ανασκαφές της Εννεάκρουνου ανακαλύφθηκε το Πεισιστράτειο υδραγωγείο, ο αρχητέκτονας/αρχαιολόγος Ντέρπφελντ (Wilhelm Dörpfeld) ακολούθησε την πορεία των αρχαίων πήλινων σωλήνων καταλήγοντας στην Κρήνη του Θεαγένη. Οι ανασκαφές διενεργήθηκαν από τις 11 ως τις 23 Δεκεμβρίου 1899.

Αυτή η χρονολόγηση, την οποία αναφέρει ο Παυσανίας, αποδείχθηκε λανθασμένη από την ανασκαφική έρευνα, την οποία ανέλαβαν το 1958, υπό τη διεύθυνση του Ιωάννη Παπαδημητρίου, ο Βασίλειος Πετράκος και ο αρχητέκτονας/ερευνητής της αρχαίας αρχιτεκτονικής του Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών ο Θεοπροστατευόμενος (Gottfried) Gruben.

"Οι ικανότητες-του αποτέλεσαν εγγύησση, ώστε (i) ο Δάσκαλος Gruben να εμπιστευθεί στον Μαθητή το ανασκαφικό του ημερολόγιο, και (ii) να γίνει μια εξυπαρχής εξέτασητου μνημείου και των ανασκαφικών ευρημάτων απ' τον κ. N. Hellner" (Θ. Π. Τάσιος στο πρόλογο του βιβλίου του Hellner). Ο Nils Hellner είναι αρχιτεκτονας/ερευνητής της αρχαίας αρχιτεκτονικής του Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών απ' το 2009.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]