Βίλελμ Ντέρπφελντ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Βίλελμ Ντέρπφελντ
Wilhelm Dörpfeld.jpg
Γέννηση
Τόπος γέννησης Μπάρμεν
Θάνατος
Τόπος θανάτου Λευκάδα
Υπηκοότητα Γερμανία και Γερμανική Αυτοκρατορία
Επάγγελμα/
ιδιότητες
ανθρωπολόγος, αρχιτέκτονας, ιστορικός της τέχνης, αρχαιολόγος και ιστορικός της αρχιτεκτονικής
Commons page Wikimedia Commons

Ο Βίλελμ Ντέρπφελντ ή Γουλιέλμος Νταίρπφελντ (Wilhelm Dörpfeld, 26 Δεκεμβρίου 1853 - 25 Απριλίου 1940) ήταν Γερμανός αρχιτέκτονας, περισσότερο γνωστός για τη συνεισφορά του στην κλασσική αρχαιολογία.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ντέρπφελντ γεννήθηκε στο Μπάρμεν του Βούπερταλ. Το 1877 έγινε βοηθός των αρχαιολόγων Richard Bohn, Friedrich Adler και Ernst Curtius στις ανασκαφές στην αρχαία Ολυμπία. Το 1882 ακολούθησε τον Ερρίκο Σλήμαν που έκανε ανασκαφές στην Τροία. Συνέχισε να δουλεύει με το Σλήμαν στην Τίρυνθα (18841885) και πήρε μέρος στις ανασκαφές της Ακρόπολης (18851890), της Περγάμου (19001913 με τον Alexander Conze) και στις ανασκαφές του 1931 στην αρχαία αγορά της Αθήνας.

Το 1886 ο Ντέρπφελντ ίδρυσε τη Γερμανική Σχολή των Αθηνών, που προς τιμή του ονομάστηκε «Dörpfeld Gymnasium». Από το 1887 έως το 1912 ήταν διευθυντής του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου στην Αθήνα. Στο διάστημα αυτό αλλά και για πολλά χρόνια μετά έκανε ανασκαφές σε διάφορα σημεία της Λευκάδας και υποστήριξε με πάθος τη θεωρία ότι η Ομηρική Ιθάκη είναι το σημερινό νησί της Λευκάδας. Πέθανε στις 25 Απριλίου του 1940 στη Λευκάδα όπου και ετάφη (Νυδρί).

Ο Δαίρπφελντ θεωρείται πρωτοπόρος της στρωματογραφικής ανασκαφής και της ακριβούς γραπτής τεκμηρίωσης των αρχαιολογικών επιχειρήσεων.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]