Καλλιρρόη (Αρχαία Αθήνα)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Εννεάκρουνος)
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η Καλλιρρόη ήταν πηγή της Αθήνας στην διάρκεια της Αρχαιότητας, επίσης απαντώμενη και ως «Εννεάκρουνος»[1], η οποία ευρισκόταν στους πρόποδες της Ακροπόλεως, ενώ, αρκετά συχνά, αναπαριστάται στις τέχνες[2], με πιθανή τοποθεσία της το νότιο άκρο (στα δεξιά) του δυτικού αετώματος του Παρθενώνα.

Σύμφωνα με τον Θουκυδίδη, το νερό της κρήνης καλλιρρόης χρησίμευε για την τέλεση θρησκευτικών τελετουργικών, κυρίως για τους γάμους.[2] Σύμφωνα με τον ίδιο, ευρισκόταν επί των όχθων του Ιλισού[1], στα νότια της Ακροπόλεως.[2] Ωστόσο, παραμένει ασαφές, εντός των πηγών, εάν οι εργασίες αποκατάστασής της οι οποίες πραγματοποιήθηκαν από τους Πεισιστρατίδες μετέτρεψαν την κρήνη Καλλιρρόη, η οποία έγινε, πλέον, γνωστή ως «Εννεάκρουνος» ή εάν αντικατέστησαν την κρήνη Καλλιρρόη με την κρήνη Εννεάκρουνο, ως κύρια πηγή υδροδότησης της πόλεως των Αθηνών.[2] Από την πλευρά του, ο Παυσανίας την τοποθετεί εντός του χώρου της Αγοράς, στα βορειοδυτικά της Ακροπόλεως.[1]

Αναπαραστάσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 Εγκυκλοπαίδεια Δομή (2006/2007). Λήμμα «Εννεάκρουνος» - Εγκυκλοπαίδεια Δομή. 9. Εκδόσεις Δομή Α.Ε., σελ. 95. ISBN 960-8177-59-6. 
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 «Η ΠΗΓΗ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΡΟΗΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ». Φωτόδεντρο - Εθνικός Συσσωρευτής Εκπαιδευτικού Περιεχομένου. Ανακτήθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου 2017. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Gilbert Argoud (1981). «L'alimentation en eau des villes grecques» (στα γαλλικά). L'homme et l'eau en Méditerranée et au Proche-Orient. I. Séminaire de recherche 1979-1980. Lyon: Maison de l'Orient et de la Méditerranée Jean Pouilloux. 
  • JDM (2012). «Callirrhoe» (στα αγγλικά). The Oxford Classical Dictionary. Oxford: Oxford UP. ISBN 978-0199545568. 
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Callirrhoé (Athènes) της Γαλλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).