Κράμπι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Η Κράμπι είναι πόλη στη δυτική ακτή της νότιας Ταϊλάνδης επί του ποταμού Κράμπι, στο σημείο όπου αυτός εκβάλλει στον κόλπο Φανγκνγκά. Από το 2005 η πόλη έχει πληθυσμό 24.986 κατοίκους και είναι η πρωτεύουσα της επαρχίας Κράμπι. Ο τουρισμός αποτελεί για αυτήν σημαντική βιομηχανία.

Τοποθεσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Κράμπι είναι η νότια επαρχία του Ανταμάν στην ακτή της Ταϊλάνδης με ίσως τη μεγαλύτερη ιστορία της χώρας όσον αφορά τον συνεχιζόμενο οικισμό.Λόγω τών λίθινων εργαλείων,των αρχαίων έγχρωμων εικόνων,των χάντρων,των κεραμικων και των σκελετικών υπολειμμάτων που βρέθηκαν σε πολλούς γκρεμούς και σπηλιές της επαρχίας πού βρέθηκαν εκεί, το Κράμπι θεωρείται σπίτι των Χόμο Σάπιενς από την περίοδο 25.000 - 35.000 π.Χ. Σε κατεγραμένους χρόνους ονομαζόταν «Μπαν Τάι Σαμόρ», και ήταν μία από τις δώδεκα πόλεις που χρησιμοποιήθηκε, πριν οι άνθρωποι χρησιμοποιήσουν τη γραφή. Εκείνη την εποχή, γύρω στο 1200 μ.Χ.,η Κράμπι ήταν υποτελής του Βασιλείου της Λιγκόρ, πόλης στα ανατολικα της χερσονήσου Κρα, περισσότερο γνωστή σήμερα ως Νακχόν Σι Θαμμαράτ.

Κλίμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με θέα στη θάλασσα του Ανταμάν, όπως και το Πουκέτ, η Κράμπι υπόκειται σε εξάμηνη περίοδο βροχών μεταξύ Μαΐου και Νοεμβρίου και συχνά υπόκειται σε πολύ ισχυρές βροχοπτώσεις πολλές μέρες κατά τη διάρκεια των μουσώνων. Τον Μάρτιο του 2011, μια σφοδρή θύελλα προκάλεσε μια τεράστια κατολίσθηση στο Κράμπι, σκοτώνοντας 10 άτομα.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά την έναρξη της περιόδου Ρατανακοσίν ή Μπανγκόκ στα τέλη του δέκατου όγδοου αιώνα, όταν η πρωτεύουσα εγκαταστάθηκε τελικά στη Μπανγκόκ, μία αγέλη ελεφάντων δημιουργήθηκε στο Κράμπι με διάταξη του Τσάο Φράγια Νακόρν τού πρώτου, ο κυβερνήτης της πόλης Ναχκόν Σι Θαμμαράτ, η οποία ήταν από τότε κομμάτι του Βασιλείου της Ταϊλάνδης. Έστειλε τον βεζύρη του, τον Φρα Παλάντ, για να επιβλέπει το έργο αυτό,δηλαδή να εξασφαλιστεί ο τακτικός εφοδιασμός με ελέφαντες για τη μεγαλύτερη πόλη. Τόσοι πολλοί άνθρωποι ακολούθησαν τα βήματα του Φρα Παλάντ και σύντομα η Κράμπι απέκτησε μια μεγάλη κοινότητα με τρεις διαφορετικούς δήμους: Πακασάι, Χλονγκ Πον, και Πακ Λάο. Το 1872, ο βασιλιάς Τσουλαλονγκόρν γενναιόδωρα αύξησε το κοινωνικό υπόβαθρο, της πόλης Κράμπι.

Μεταφορικά Μέσα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχει ένα λεωφορείο από το αεροδρόμιο προς την πόλη Κράμπι και για το Άο Νανγκ. Αγορά εισιτηρίων στο ταμείο εντός του τερματικού σταθμού.Η αεροπορική μεταφορά φαίνεται να είναι αρκετά αξιόπιστη, τόσο για το αεροδρόμιο προς και από το ξενοδοχείο και επίσης χρησιμεύει σε άλλους προορισμούς, όπως Σουράτ Τανί, Κράμπι, Πουκέτ και τη νότια Ταϊλάνδη. Ένας άλλος φορέας μεταφοράς είναι KrabiTaxi.com.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1. ^ http://www.travelfish.org/weather_fish.php

2. ^ http://www.nationmultimedia.com/home/Ten-bodies-recovered-after-Krabi-village-hit-by-fl-30152121.html

3. ^ http://krabitaxi.com