Κούλεν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το κούλεν (προφέρεται kǔlen) είναι τύπος λουκάνικου το οποίο φτιάχνεται από ψιλοκομμένο χοιρινό κρέας. Παραδοσιακά το κούλεν παράγεται στην Κροατία (Σλαβονία) και τη Σερβία (Βοϊβοντίνα).

Κάθε χρόνο, στο Μπάτσκι Πέτροβατς λαμβάνει χώρα ένα περιφερειακό φεστιβάλ κούλεν.[1]

Ένα είδος κούλεν από τη Συρμία απέκτησε καθεστώς προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης στη Σερβία, μετά από αίτηση ενός οργανισμού από τη Σιντ.[2] Επίσης, υπάρχει το σλοβάκικο κούλεν, μια τοπική ποικίλα του κούλεν το οποίο παρασκευάζεται κυρίως στην Μπάτσκα από τους ντόπιους Σλοβάκους.

Ένα είδος κούλεν από τη Σλαβονίας απέκτησε καθεστώς προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης στην Κροατία μετά από αίτηση οργανισμού από το Μπόσνιατσι.[3] Σε μερικά μέρη της Σλαβονίας, το κούλεν είναι γνωστό ως κούλιν στην τοπική ικαβιανή διάλεκτο.

Το κροατικό κούλεν της Μπαράνυας (Baranjski Kulen) προστατεύεται με καθεστώς γεωγραφικής ένδειξης από τη Διεθνή Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας.[4][5]

Το κρέας του κούλεν είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, μάλλον εύθραυστο και πυκνό. Η γεύση του κούλεν είναι πικάντικη, ενώ η ζεστή κόκκινη πάπρικα αρωματίζει και χρωματίζει το φαγητό. Επίσης χρησιμοποιείται σκόρδο. Η αρχική συνταγή του κούλεν δεν περιέχει μαύρο πιπέρι, ενώ η καυτερή γεύση του προέρχεται από την πάπρικα.

Η παραδοσιακή ημερομηνία παραγωγής του κούλεν είναι το φθινόπωρο, όταν γίνεται το σφάξιμο των χοίρων από τα περισσότερα νοικοκυριά. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα του κούλεν ωριμάζει και μπορεί να καταναλωθεί, παρόλο που δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί η αποξήρανση του και το πάστωμα του. Έχει επίσης πολύ καυτερή γεύση, αλλά μέχρι το καλοκαίρι θα αναπτύξει τη πλήρη γεύση του. Για να παραχθεί ένα σταθερότερο και ξηρότερο κούλεν, μερικές φορές θάβεται κάτω από τις στάχτες, η οποία ενεργεί ως ξηραντικό. Το κούλεν είναι κρεατικό προϊόν μακράς διαρκείας, καθώς μπορεί να επιβιώσει στο ράφι μέχρι και δύο χρόνια εάν αποθηκευτεί σωστά.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Festival kulena». 2015-12-13. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2015-12-22. https://web.archive.org/web/20151222143637/http://www.rostiljanje.com/gastronomske-manifestacije/festival-kulena-backi-petrovac/. Ανακτήθηκε στις 2015-12-13. 
  2. «The list of the indications of geographical origin registered in the Intellectual Property Office». Intellectual Property Office of the Republic of Serbia. Ανακτήθηκε στις 16 Μαρτίου 2014. Reg. no. 6 Paprika flavoured sausage from Srem (Sremski kulen) 
  3. «Zaštićeni slavonski kulen mora biti proizveden od svinje iz Slavonije» (στα Croatian). Poslovni dnevnik. HINA. 2013-02-27. http://www.poslovni.hr/hrvatska/zasticeni-slavonski-kulen-mora-biti-proizveden-od-svinje-iz-slavonije-232089. Ανακτήθηκε στις 2013-06-14. 
  4. Food and Agriculture Organization of the United Nations (7 Οκτωβρίου 2013). Croatia's traditional food products: when terroirs go global. 
  5. «FAO helps develop protected status for food products in Croatia». fao.org. 10 Οκτωβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 24 Αυγούστου 2015. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]