Κουνταλίνι-Γιόγκα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η κουνταλίνι γιόγκα είναι μια από τις κατευθύνσεις της γιόγκα, ένα σύστημα ασκήσεων που έχει σχεδιαστεί για να ανυψώνει την ενέργεια της κουνταλίνι από τη βάση της σπονδυλικής στήλης μέσω της τακτικής πρακτικής του διαλογισμού, της πραναγιάμα, των συμπλεγμάτων ασάνα και της ψαλμωδίας μάντρα. Η ενέργεια της κουνταλίνι πρέπει σταδιακά να περάσει από όλα τα επόμενα τσάκρα μέχρι το υψηλότερο, όπου πρέπει να συγχωνευθεί με τη θεότητα, καθώς και την παύση της συνείδησης του ίδιου του γιόγκι.

Διάγραμμα των τσάκρα σε έναν άνθρωπο.

Ουσιαστικά, είναι μια ανατολική επιστήμη που βασίζεται στις αρχές της διατήρησης και προσαρμογής του ανθρώπινου σώματος με τέτοιο τρόπο ώστε ένα άτομο να μπορεί να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό σε οποιαδήποτε ηλικία και σε οποιοδήποτε στάδιο της ζωής του.

Η ιστορία της[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πρώτη αναφορά της κουνταλίνι γιόγκα καταγράφηκε σε χειρόγραφα πριν από περίπου σαράντα χιλιάδες χρόνια, αλλά πιο πρόσφατα δεν ήταν τόσο δημοφιλής όσο, για παράδειγμα, η χάθα γιόγκα.

Αυτή είναι η διαφορά αυτού του στυλ από όλα τα άλλα: οι αρχαίοι σοφοί μετέδωσαν τις δεξιότητές τους στους οπαδούς τους με την πιο αυστηρή μυστικότητα και φρόντιζαν πολύ προσεκτικά ότι αυτή η διδασκαλία ήταν διαθέσιμη μόνο στην ελίτ. Ως εκ τούτου, όσοι ήταν πρόθυμοι να κατακτήσουν την τεχνική της Κουνταλίνι πήγαν στο προσκύνημα και πέρασαν πολλά χρόνια στην απομόνωση.

Και αν δεν ήταν ο Γιόγκι Μπάτζαν που εισήγαγε το στυλ Κουνταλίνι στον δυτικό κόσμο, θα ήμασταν αδαείς μέχρι σήμερα.

Το 1969, έγινε ο ιδρυτής ενός φιλανθρωπικού ιδρύματος στην Αμερική με το όνομα "Υγιείς, Ευτυχισμένοι, Ευλογημένοι". Και έτσι ξεκίνησε η ιστορία της ανάπτυξης της κουνταλίνι γιόγκα στη σύγχρονη πολιτισμένη ευρωπαϊκή κοινωνία. Ο Μπάτζαν πίστευε ακράδαντα ότι σε κάθε άτομο πρέπει να δοθεί η ευκαιρία να χρησιμοποιήσει αυτή την ισχυρή τεχνική για να τον βοηθήσει να είναι σωματικά υγιής, να ανθίσει στο μέγιστο των δυνατοτήτων του και να διευρύνει τα όρια της συνείδησής του.

Αυτή είναι μια φωτογραφία του Γιόγκι Μπάτζαν το 1985.

Οι προσπάθειες του Μπάτζαν στέφθηκαν με επιτυχία και τώρα κέντρα διδασκαλίας της κουνταλίνι γιόγκα υπάρχουν παντού: στις χώρες της Βόρειας και Νότιας Αμερικής, στη Νότια Αφρική και σε ολόκληρη την Ευρώπη συνολικά.

Η επιστήμη για την κουνταλίνι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι ερευνητές έχουν δείξει ότι η Κουνταλίνι Γιόγκα είναι μια ευεργετική θεραπεία για διάφορα προβλήματα υγείας. Τα οφέλη είναι ιδιαίτερα ξεκάθαρα σε σύγκριση με άλλες μορφές σωματικής δραστηριότητας. Η Κουνταλίνι Γιόγκα χρησιμοποιεί μια ολιστική προσέγγιση που περιλαμβάνει σωματικές στάσεις και ασκήσεις, ασκήσεις αναπνοής, τακτικές βαθιάς χαλάρωσης, ψαλμωδίες, καθώς και ορισμένα τρόφιμα, διατροφικές συστάσεις, διαλογισμό και άλλες πρακτικές.

Με τακτική εξάσκηση, η Κουνταλίνι μπορεί να βελτιώσει την ψυχική και συναισθηματική υγεία και τη συνολική σωματική ευεξία. Η Κουνταλίνι μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία του άγχους, της κατάθλιψης, του στρες, του χρόνιου πόνου, της αϋπνίας, της κόπωσης κ.λπ.

Επιπλέον, δεδομένου ότι η Κουνταλίνι Γιόγκα είναι μια πρακτική που περιλαμβάνει νοητική και συναισθηματική αυτο-φροντίδα και επίγνωση, μπορεί να είναι χρήσιμη στη θεραπεία διαφόρων εξαρτήσεων και διαταραχών χρήσης ουσιών.

Ένα από τα οφέλη της Κουνταλίνι Γιόγκα είναι ότι προάγει τη διανοητική διαύγεια, τη συγκέντρωση και τη συναισθηματική ισορροπία. Οι αναπνευστικές ασκήσεις Κουνταλίνι μπορούν να βοηθήσουν στην ηρεμία του νευρικού συστήματος και στη μείωση των επιπέδων στρες. Επιπλέον, η έμφαση της Κουνταλίνι στη σύνδεση μυαλού-σώματος μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της αυτογνωσίας και της κατανόησης, τα οποία είναι και τα δύο σημαντικά για τη διατήρηση της ψυχικής ευεξίας.

Χειρόγραφη ζωγραφική ενός γιόγκιν σε διαλογισμό, που δείχνει τα τσάκρα και τα τρία κύρια κανάλια του σώματος.

Μέθοδοι και εργαλεία της τεχνολογίας της Κουνταλίνι Γιόγκα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Τα Κρύγιας είναι ακολουθίες ασκήσεων: συνδυασμοί στάσεων, αναπνοής και ήχου που συνδυάζονται για να επιτρέψουν μια συγκεκριμένη κατάσταση που θέλουμε να εκδηλώσουμε.
  • Οι διαλογισμοί στοχεύουν στο να καθαρίσουν το μυαλό από κακόβουλο λογισμικό, φόβους και άγχος. Δίνουν ηρεμία, διαύγεια, συγκέντρωση.
  • Μάντρα - συμβάλλουν στην αρμονική λειτουργία των κυττάρων ολόκληρου του οργανισμού και έχουν ευεργετική επίδραση στο νευρικό σύστημα.
  • Πραναγιάμα - μέσω διαφόρων τύπων αναπνοής, μπορείτε να αλλάξετε συνειδητά την κατάσταση, τη διάθεσή σας, τις φυσιολογικές παραμέτρους.
  • Ασανάς - δίνουν σταθερότητα στο σώμα, απαλλαγμένο από ασθένειες και δίνουν ελαφρότητα σε όλο το είναι.
  • Το Σάμπντ-γκουρού είναι μια ηχητική δόνηση που διαλύει το εγώ, που εμποδίζει τη γνώση της αλήθειας και μας εμποδίζει να αντιληφθούμε τον αληθινό μας εαυτό και να ενεργήσουμε από αυτόν.
  • Η Τζάπα είναι η πνευματική πρακτική της διαλογιστικής επανάληψης των μάντρα ή των ονομάτων του Θεού.
  • Η Σάντχανα είναι μια πνευματική πρακτική, κυριολεκτικά «ένα μέσο για να πετύχεις κάτι». Στην Κουνταλίνι Γιόγκα, χρησιμοποιείται για πνευματικό καθαρισμό και άλλους πνευματικούς σκοπούς.

Διαβάστε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. https://www.dlshq.org/download2/kundalini.pdf
  2. https://sriyogaashram.com/ebook/Swami-Satyananda-Saraswati-Kundalini-Tantra.pdf Αρχειοθετήθηκε 2022-02-01 στο Wayback Machine.
  3. https://static1.squarespace.com/static/5722754462cd943ca7c5b7df/t/5e5877db137e3077d434ec6c/1582856184409/messenger_from_the_gurus_house_-_26-10-2018.pdf
  4. https://www.researchgate.net/publication/265111583_EFFECT_OF_KUNDALINI_YOGA_ON_PSYCHOLOGICAL_HEALTH_IN_YOUNG_ADULTS
  5. http://www.kundalini-yoga-lausanne.com/download/KY%20meditations%20potential%20therapies%20for%20cancer.pdf[νεκρός σύνδεσμος]