Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κουμάνο Νάτσι Τάισα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κουμάνο Νάτσι Τάισα
熊野那智大社
Χάρτης
ΕίδοςKumano shrine και taisha
Γεωγραφικές συντεταγμένες33°40′7″N 135°53′26″E
Διοικητική υπαγωγήΝατσικατσούουρα
ΧώραΙαπωνία
Προστασίατμήμα μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς (από 2004)[1] και σημαντικό πολιτιστικό αγαθό της Ιαπωνίας
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα

Το Κουμάνο Νάτσι Τάισα (熊野那智大社, Kumano Nachi Taisha) είναι Σιντοϊστικό ιερό και μέρος των ιερών τοποθεσιών παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και των διαδρομών προσκυνήματος της οροσειράς Κίι της Ιαπωνίας.[2] Η διαδρομή Κουμάνο Κόντο το συνδέει με άλλες τοποθεσίες της ίδιας ταξινόμησης, τα οποία βρίσκονται κυρίως στην περιφέρεια Γουακαγιάμα στην Ιαπωνία. Οι τέσσερεις τοποθεσίες στη διαδρομή, που έχουν χαρακτηρισθεί ως προορισμοί προσκυνήματος και μνημεία Παγκόσιας Κληρονομιάς, είναι: 1) Νάτσι Τάισα, 2) Χονγκού Τάισα, 3) Χαγιατάμα Τάισα, 4) Κόγια-σαν.

Το Κουμάνο Νάτσι Τάισα είναι επίσης ένα από τα τρία ιερά Κουμάνο Σανζάν:

  1. Κουμάνο Νάτσι Τάισα
  2. Κουμάνο Χονγκού Τάισα
  3. Κουμάνο Χαγιατάμα Τάισα

Αυτή η ταξινόμηση βασίζεται κυρίως στην ιαπωνική ιστορία, καθώς οι προσκυνητές θα ταξίδευαν και στις τρεις τοποθεσίες, για να ολοκληρώσουν το προσκύνημά τους.

Το Κουμάνο Νάτσι Τάισα είναι ένα παράδειγμα βουδιστικού και σιντοϊστικού συγκρητισμού (Shinbutsu shūgō), που βρίσκεται στα βουνά Κίι, κοντά στο Κίι Κατσουούρα της Ιαπωνίας. Τα δάση κέδρων περιβάλλουν την τοποθεσία. Ο καταρράκτης Νάτσι, που πέφτει από ύψος 133 μέτρων[3] και που λατρεύεται στο Ιερό Χιριού κοντά στο Κουμάνο Νάτσι Τάισα, πιστεύεται ότι κατοικείται από έναν κάμι, που ονομάζεται Χιριού Γκόνγκεν. [4] Επίσης, υπάρχει ένα ιερό δέντρο σε αυτήν την τοποθεσία, το Ιερό Δέντρο Καμφοράς, που βρίσκεται μεταξύ του Ναού Νάτσι (heiden) και του ναού Σεϊγκάντο-τζι. Είναι 850 ετών και λέγεται ότι φυτεύτηκε από τον Τάιρα-νο-Σιγκεμόρι (Taira-no-Shigemori) (1138-1179). Το ψάθινο σχοινί (σιμενάουα, shimenawa) και οι χάρτινες σημαίες δείχνουν ότι αυτό το δέντρο έχει αγιαστεί ως κάμι. Το δέντρο είναι ζωντανό με βρύα και φτέρες και άλλα μικρά φυτά να φυτρώνουν στον κορμό του. Είναι δυνατή η είσοδος στο δέντρο, όπου υπάρχει ένας μικρός βωμός, για να κάνουν προσφορές οι πιστοί. [5]Τα δέντρα καμφοράς λατρεύονται στην Ιαπωνία λόγω του ότι είναι αιωνόβια.[6]

Το ιερό Κουμάνο Νάτσι Τάισα και ο βουδιστικός ναός Σεϊγκαντότζι λειτουργούσαν ως ενιαίο σύνολο και οι πιστοί προσέρχονταν ταυτόχρονα και στους δύο, για να προσευχηθούν. Ο διαχωρισμός των δύο ναών έγινε τον 19ο αιώνα στην περίοδο Μεϊτζί.[6]

Το Φεστιβάλ φωτιάς Νάτσι-νο-Χι Ματσούρι, που πραγματοποιείται στις 14 Ιουλίου, είναι το σημαντικότερο φεστιβάλ του Κουμάνο Νάτσι Τάισα.[6] Είναι ένα φεστιβάλ φωτιάς στο οποίο φορητά ιερά ύψους έξι μέτρων, που συμβολικά αντιπροσωπεύουν τον καθαρισμό του καταρράκτη με τις φωτιές από μεγάλους πυρσούς μεταφέρονται με πολύ κόπο από άνδρες ντυμένους στα λευκά. [7]

  1. whc.unesco.org/ja/list/1142/.
  2. «Kumano Nachi Taisha». On Historic Routes (στα Αγγλικά). 18 Αυγούστου 2015. Ανακτήθηκε στις 18 Ιουλίου 2022. 
  3. «Kumano Nachi Taisha». www.japan-guide.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 18 Ιουλίου 2022. 
  4. Kamizaka, Jirō. «Hiryū Gongen» (στα Ιαπωνικά). Ministry of Land, Infrastructure and Transport - Kinki Regional Development Bureau. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 28 Μαρτίου 2010. 
  5. Juno, Cate Kodo. «Nachi Taisha-Sacred Camphor Tree». Sacred Japan. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 9 Οκτωβρίου 2014. 
  6. 6,0 6,1 6,2 Organization, Japan National Tourism. «Kumano Nachi Taisha Shrine | Travel Japan (Japan National Tourism Organization)». Travel Japan (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 18 Ιουλίου 2022. 
  7. «Kumano Nachi Taisha 熊野那智大社». Sacred Kumano. Tanabe City Kumano Tourism Bureau. Ανακτήθηκε στις 9 Οκτωβρίου 2014. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]