Κουβανική Επανάσταση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Κουβανική Επανάσταση
CheyFidel.jpg
Οι ηγέτες της επανάστασης Τσε Γκεβάρα (αριστερά) και ο Φιντέλ Κάστρο (δεξιά) το 1961.
Χρονολογία 26 Ιουλίου 1953 - 1 Ιανουαρίου 1959
(5 χρόνια, 5 μήνες, 6 ημέρες)
Τόπος Κούβα
Έκβαση

Νίκη του κινήματος της 26ης Ιουλίου

Αντιμαχόμενοι
Flag of Cuba.svg Δημοκρατία της Κούβας
υποστηριζόμενη από:
Flag of the United States.svg Ηνωμένες Πολιτείες (έως το 1958)
Ηγετικά πρόσωπα
M-26-7.svg Φιντέλ Κάστρο
M-26-7.svg Τσε Γκεβάρα
M-26-7.svg Ραούλ Κάστρο
M-26-7.svg Φρανκ Παΐς
M-26-7.svg Αρμάντο Χαρτ
M-26-7.svg Καμίλο Σιενφουέγκος
M-26-7.svg Χουάν Αλμέιδα Βόσκε
M-26-7.svg Αμπέλ Σανταμαρία
M-26-7.svg Ελόϋ Γκουτιέρεζ Μενόγιο
M-26-7.svg Ρένε Ράμος Λατούρ
M-26-7.svg Ρονάντο Κουμπέλα
M-26-7.svg Ουμπέρτο Σόρι Μαρίν
Flag of Cuba.svg Φουλχένσιο Μπατίστα
Flag of Cuba.svg Εολόχιο Καντίγιο
Flag of Cuba.svg Χοσέ Κουεβέντο
Flag of Cuba.svg Αλμπέρτο Ντελ Ρίο Τσαβιάνο
Flag of Cuba.svg Χοακίν Κασίγιας
Flag of Cuba.svg Κορνέλιο Ρόχας
Flag of Cuba.svg Φερνάντε Σουέρο
Flag of Cuba.svg Κάντιντο Ερνάντεθ
Flag of Cuba.svg Αλφρέντο Αμπόν Λη
Θύματα και απώλειες
5.000 νεκροί
Εικόνα από δρόμο της Αβάνας με φιλοεπαναστατικό περιεχόμενο.

Ως Κουβανική Επανάσταση (ισπαν.: Revolución Cubana) νοείται ο ένοπλος αγώνας για την αποτίναξη του υποστηριζόμενου από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής καθεστώτος του δικτάτορα Φουλχένσιο Μπατίστα στην Κούβα. Η έναρξη της επανάστασης τοποθετείται με την αποτυχημένη προσπάθεια κατάληψης από ομάδα επαναστατών υπό τον Φιδέλ Κάστρο του στρατοπέδου Μονκάδα, στις 26 Ιουλίου 1953. Ο στόχος του ένοπλου αγώνα για τον έλεγχο της χώρας πραγματοποιήθηκε την πρωτοχρονιά του 1959, μετά τη νίκη των επαναστατών στην μάχη της Σάντα Κλάρα και τη διαφυγή του Μπατίστα. Το νέο καθεστώς που εγκαθιδρύθηκε στην Κούβα με την επιτυχία της επανάστασης το 1959 εξακολουθεί να έχει τα ηνία της διακυβέρνησης της χώρας μέχρι και σήμερα.

Την εποχή που εδραιώθηκε το επαναστατικό καθεστώς Κάστρο, ο Ψυχρός Πόλεμος, μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων: των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και της Σοβιετικής Ένωσης βρίσκονταν σε πλήρη εξέλιξη. Η Κούβα λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης θεωρήθηκε έτσι προπύργιο του Κομμουνισμού και του φιλοσοβιετικού μπλοκ στην αμερικανική ήπειρο. Ιδιαίτερα από συγκεκριμένους αμερικανικούς πολιτικούς κύκλους θεωρήθηκε ακόμη και δυνάμει απειλή για τις Η.Π.Α..

Από το στρατόπεδο Μοντάδα στο Μεξικό (1953-1956)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Κουβανική Επανάσταση ιστορικά ξεκίνησε στις 26 Ιουλίου 1953, όταν ομάδα επαναστατών εξαπέλυσε επίθεση κατά του στρατοπέδου Μοντάδα. Ο Φιντέλ Κάστρο ήταν από τους επικεφαλής στην επίθεση κατά των στρατιωτικών καταυλισμών, συνελήφθη όμως και καταδικάστηκε από το καθεστώς Μπατίστα σε φυλάκιση 15 ετών. Όμως, το 1955 αμνηστεύτηκε και κατέφυγε στις ΗΠΑ, όπου και προσπάθησε εκεί να μυήσει στην επανάσταση εξόριστους Κουβανούς. Η αμερικάνικη κυβέρνηση αντέδρασε κι ο Κάστρο αναγκάστηκε να διαφύγει στο Μεξικό. Στις αρχές Ιουλίου του 1955 ο Φιντέλ Κάστρο συνάντησε για πρώτη φορά τον γιατρό Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, που εξελίχθηκε σε μία από τις ηγετικές μορφές του κουβανικού αγώνα.

Από την απόβαση του 1956 ως την διαφυγή του Μπατίστα (1956-1959)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πορεία των επαναστατικών δυνάμεων από την αποβίβαση του Δεκεμβρίου του 1956 ως την τελική επικράτηση.

Στις 25 Νοεμβρίου του 1956, συνολικά 82 επαναστάτες, μεταξύ αυτών ο Φιντέλ Κάστρο, ο αδελφός του Ραούλ και ο Τσε Γκεβάρα, ταξίδεψαν με το πλοιάριο Γράνμα, από τον ποταμό Τούξπαν του Mεξικoύ με προορισμό την Κούβα, όπου έφτασαν στις 2 Δεκεμβρίου. Κατά την αποβίβασή τους, δέχθηκαν επίθεση από τα στρατεύματα του καθεστώτος, από την οποία επέζησαν 15-20 αντάρτες που κατάφεραν να ανασυνταχθούν και να καταφύγουν στα βουνά της Σιέρα Μαέστρα, στο νότιο μέρος του νησιού. Με σημείο εκκίνησης την επίθεση αυτή, ο Τσε Γκεβάρα έλαβε ενεργό μέρος στις ένοπλες δραστηριότητες τον επαναστατών και υπήρξε ο πρώτος επαναστάτης στον οποίο δόθηκε το αξίωμα του Διοικητή (Κομαντάντε) του Επαναστατικού Στρατού της Κούβας, στις 21 Ιουλίου 1957. Κατά τους επόμενους μήνες ο ανταρτοπόλεμος στην Σιέρρα Μαέστρα εναντίον των κατά πολύ ισχυρότερων δυνάμεων του Μπατίστα, ήταν ιδιαίτερα εκτεταμένος. Τα καθεστωτικά στρατεύματα τύγχαναν και της ενεργής υποστήριξης των Ηνωμένων Πολιτειών σε πολεμικό υλικό και τεχνογνωσία, παρ'όλα αυτά το επαναστατικό κίνημα σταδιακά εδραιώθηκε στον νότο της χώρας και ιδιαίτερα στην ύπαιθρο.

Από τις πιο αποφασιστικές συγκρούσεις του αγώνα υπήρξε αυτή που κατέληξε στην κατάκτηση της Σάντα Κλάρα στις 29 Δεκεμβρίου 1958. Με την κατάκτηση της Σάντα Κλάρα, ο δρόμος για την πρωτεύουσα Αβάνα ήταν πλέον ελεύθερος και την 1η Ιανουαρίου του 1959, ο δικτάτορας Μπατίστα εγκατέλειψε την Κούβα, με προορισμό την Δομινικανή Δημοκρατία.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Παγκόσμια Ιστορία. Εκδοτική Αθηνών, Αθήνα 1990. Τόμος Β'.
  • Παγκόσμιο Βιογραφικό Λεξικό. Εκδοτική Αθηνών, Αθήνα 1987.