Κοριοσολίτες

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χάρτης των Γαλατικών λαών της σύγχρονης Βρετάνης
  Κοριοσολίτες

Οι Κοριοσολίτες (λατινικά: Coriosolitæ) ήταν ένας κελτικός λαός της βορειοδυτικής Γαλατίας, της ομάδας των λαών της Αρμορικής. Το όνομά τους σήμαινε «τα στρατεύματα που επαγρυπνούν».

Επικράτεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Κοριοσολίτες, μία από τις πέντε φυλές των Κελτών που κατέλαβαν την Αρμορική, κατοικούσαν στους σημερινούς νομούς Κοτ-ντ'Αρμόρ και Ιλ-ε-Βιλαίν.

Η πρώτη τους πρωτεύουσα η Αλέτ (Aletum, σήμερα Σαιν-Σερβάν, συνοικία του Σαιν-Μαλό) χτίστηκε από το 80 π.Χ. Το επίπεδο της θάλασσας εκείνη την εποχή ήταν 8 μέτρα κάτω από το σημερινό επίπεδο. Γύρω στο έτος 10, οι Ρωμαίοι την έκαψαν, ίσως σε σχέση με τις τοπικές εξεγέρσεις, και στη συνέχεια οι Κοριοσολίτες την εγκατέλειψαν και εγκαταστάθηκαν στη νέα τους πρωτεύουσα, στην οποία έδωσαν το όνομά τους, τη σύγχρονη Κορσέλ, σε ρωμαιογαλατική ονομασία Fanum Martis. Πολλές αρχαιολογικές ανασκαφές, που διεξάγονται επί χρόνια σε αρκετές τοποθεσίες όπως, μεταξύ άλλων, στον αρχαιολογικό χώρο της Κορσέλ, επέτρεψαν την καλύτερη κατανόηση αυτού του λαού της Αρμορικής.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ασημένιος στατήρας των Κοριοσολιτών

Ο Ιούλιος Καίσαρας τους αναφέρει για πρώτη φορά στα Απομνημονεύματα περί του γαλατικού πολέμου, τον απολογισμό του για τους πολέμους του στη Γαλατία.[1] Τους αναφέρει σαν μία από τις πέντε μεγαλύτερες φυλές στη βρετονική χερσόνησο από την Εποχή του Χαλκού, μαζί με τους Βενετούς, τους Ναμνήτες, τους Ρεδόνες και τους Οσίσμιους.

Ρωμαϊκή επαρχία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά την κατάκτηση της Γαλατίας από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, η περιοχή της φυλής των Κοριοσολιτών αποτέλεσε τμήμα ρωμαϊκής επαρχίας, στη βορειοδυτική ακτή της Γαλατίας, που οι Ρωμαίοι ονόμασαν Αρμορική.

Οι σημαντικές πόλεις των Κοριοσολιτών μετά τη ρωμαϊκή κατάκτηση ήταν η Κορσέλ και η περιοχή γύρω από το Σαιν-Μαλό με την πρόσβασή του στη θάλασσα.

Νόμισμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το νόμισμα των Κοριοσολιτών είναι γνωστό χάρη στην ανακάλυψη περισσότερων από είκοσι θησαυρών που βρέθηκαν στα περίχωρα της Κορσέλ, συμπεριλαμβανομένου του Τρεμπρί, που ανακαλύφθηκε το 1973 και περιλάμβανε 1.742 στατήρες. Ο τύπος τους συνδέονταν με τα νομίσματα του κόλπου του Μορμπιάν, τα οποία προέρχονταν από μακεδονικά νομίσματα (απεικόνιζαν δαφνοσκέπαστη κεφαλή του Απόλλωνα και στο πίσω μέρος ένα άρμα που οδηγείται από έναν ηνίοχο).

Τα νομίσματα των Κοριοσολιτών έχουν ένα πιο αφηρημένο ύφος, το οποίο είναι παρόμοιο με το κελτικό μοντέλο: απεικονίζει ένα ανθρώπινο προφίλ με άφθονα σγουρά μαλλιά, στραμμένο προς τα δεξιά και στην πίσω πλευρά ένα άλογο με κεφάλι ανθρώπου, που ξεπερνάει ένα εμπόδιο, με μια λύρα ή ένα αγριογούρουνο μερικές φορές να εμφανίζεται ανάμεσα στα πόδια του.[2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Caesar, De Bello Gallico 2, 34; 3, 7; 3, 11; 7, 75
  2. Musée d'art et d'histoire des Côtes-d'Armor (Saint-Brieuc), Aumasson,D'une Bretagne à l'autre : 250 œuvres et objets qui font l'histoire des pays de la baie de Saint-Brieuc au XIXe siècle : catalogue-guide , Saint-Brieuc : Musée d'histoire, 1987.