Κοινό των Χαλκιδέων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Χαλκιδική

Περιοχή της αρχαίας Ελλάδας

Ερείπια της Ολύνθου
 
Τοποθεσία: Μακεδονία
Μεγαλύτερη πόλη: Όλυνθος
Διάλεκτος: Ιωνική διάλεκτος, Ελληνιστική κοινή
Περίοδος ακμής: 4ος αιώνας π.Χ.
 
Χάρτης της αρχαίας Χαλκιδικής

Το Κοινό των Χαλκιδέων (ή Ολύνθιοι[1] ή Χαλκιδείς επί Θράκης[2][3] ήταν μία ομοσπονδιακή ένωση των ευβοϊκών αποικιών της Χαλκιδικής. Η συγκρότηση του κοινού πραγματοποιήθηκε το 430 π.Χ. και καταλύθηκε από τον Φίλιππο Β΄ το 348 π.Χ. μετά την κατάληψη της Ολύνθου από τους Μακεδόνες.[4]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Κοινό των Χαλκιδέων βρισκόταν στην σημερινή χερσόνησο της Χαλκιδικής, νότια της Μυγδονίας

Το 432 π.Χ. η Όλυνθος αποσπάστηκε από τη Δηλιακή συμμαχία και μαζί με γειτονικές πόλεις συγκρότησαν ομοσπονδιακή ένωση που ονομάστηκε Κοινό των Χαλκιδέων. Η αρχική μορφή του κοινού δεν μας είναι γνωστή με ακρίβεια και αποτελεί αντικείμενο ακαδημαϊκής διαμάχης.[5] Με την υπογραφή της Νικίειου ειρήνης μεταξύ της Αθήνας και της Σπάρτης το κοινό παρέμεινε ουδέτερο[5] αλλά λόγω της γειτνίασης τους με τα γεγονότα του Πελοποννησιακού πολέμου αναμίχθηκαν σε συγκρούσεις. Μία από αυτές είναι και η μάχη της Σπάρτωλου μεταξύ του Κοινού των Χαλκιδέων και των Αθηναίων.

Το 393 π.Χ. ο βασιλιάς Αμύντας σύναψε συμφωνία ειρήνης με το κοινό για να στραφεί απερίσπαστος εναντίον των Ιλλυριών. Με τη συμφωνία αυτή το κοινό επεκτάθηκε και σε περιοχές εκτός Χαλκιδικής και συμπεριέλαβε στην επικράτεια του τις ευβοϊκές αποικίες της Πιερίας καθώς και την Πέλλα.[6] Το 383 π.Χ. ο Αμύντας συνεργάστηκε με την Σπάρτη που είχε προσκληθεί από τις πόλεις Άκανθος και Απολλωνία για να αντιμετωπίσουν την πίεση που δέχονταν για να ενταχθούν στο κοινό.[7][8] Η Σπάρτη κατάφερε να αποσπάσει την Ποτίδαια από το κοινό τα επόμενα χρόνια[9] και μετά από τριετείς συγκρούσεις υποχρέωσε τους Χαλκιδείς να διαλύσουν το κοινό, κάτι που τελικά ήταν προσωρινό.[10] Τα επόμενα χρόνια το κοινό βρέθηκε να συμμετέχει στη δεύτερη Αθηναϊκή συμμαχία και κατά τη διάρκεια του Πολέμου του Φιλίππου με τους Αθηναίους τάχτηκαν στο πλευρό των Αθηναίων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο Φίλιππος να εκστρατεύσει εναντίον της περιοχής. Το 348 π.Χ κατέλαβε και κατέστρεψε την Όλυνθο και η Χαλκιδική έγινε μέρος του Μακεδονικού Βασιλείου.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. In Greek and Roman historiography, during this period, Olynthians refers mainly to the League, rather the citizens of Olynthus (see Justin 7.4.6)
  2. «IG II² 36 - PHI Greek Inscriptions». epigraphy.packhum.org. Ανακτήθηκε στις 31 Μαΐου 2016. 
  3. Chalcis-in-Euboea, iron and Chalcidians abroad By S. C. Bakhuizen, R. Kreulen Page 14 ISBN 9004045465 (1976)
  4. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Ιουνίου 2011. Ανακτήθηκε στις 29 Ιουλίου 2010. 
  5. 5,0 5,1 Agesilaos, P Cartledge σελ. 268
  6. Agesilaos, P Cartledge σελ. 269
  7. Historians History of the World, Editor: Henry Smith Williams τομ. 4 σσ. 129-30
  8. HISTORY OF GREECE, G Grote, 1862 τομ. 9 σελ. 49
  9. «Xenophon, Hellenica, Book 5, chapter 2». www.perseus.tufts.edu. Ανακτήθηκε στις 31 Μαΐου 2016. 
  10. Agesilaos, P Cartledge σελ. 272