Κοιλάδα Κότσανη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 41°55′N 22°24′E / 41.917°N 22.400°E / 41.917; 22.400

Κοιλάδα Κότσανη
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Κοιλάδα Κότσανη
41°55′0″N 22°24′0″E
ΧώραΒόρεια Μακεδονία

Η Κοιλάδα Κότσανη (σλαβομακεδονικά: Кочанска котлина‎‎, Kočanska kotlina) βρίσκεται κατά μήκος του ποταμού Μπρεγκάλνιτσα στο ανατολικό τμήμα της Βόρειας Μακεδονίας, και συγκεκριμένα σε γεωγραφικό πλάτος 41° και 55' και γεωγραφικό μήκος 22° και 25'. Η κοιλάδα καλύπτει συνολικά μια έκταση 1020 km² και εκτείνεται και από τις δύο πλευρές του ποταμού Μπρεγκάλνιτσα, εκτείνεται από δυτικά-νοτιοδυτικά έως ανατολικά-βορειοανατολικά, σε μια περιοχή μήκους 26 χλμ. Ο πυθμένας της κοιλάδας, δηλαδή το επίπεδο τμήμα της, καλύπτει συνολική έκταση 115 χλμ². Το χαμηλότερο σημείο της κοιλάδας βρίσκεται στο δυτικό της τμήμα, όπου ο παραπόταμος Ζλετόφσκα ενώνεται με τον Μπρεγκάλνιτσα, σε υψόμετρο 290 μέτρων. Προχωρώντας ανατολικά, το υψόμετρο ανεβαίνει σταδιακά στα 330 μέτρα. Η διαφορά μεταξύ του χαμηλότερου προς το υψηλότερο υψομέτρου της κοιλάδας είναι 40 μέτρα.

Για ορισμένα σημεία της κοιλάδας έχουν δοθεί συγκεκριμένα ονόματα. Έτσι, το μεσαίο της τμήμα είναι γνωστό ως Πεδία του Κότσανη (ή Κοτσάνσκο), το νοτιοανατολικό τμήμα ως Βινίτσκο και το δυτικό ως Ζλετόφσκο. Κάποια τοπωνύμια γύρω από τα μεγάλα χωριά είναι τα εξής: Orizarsko, Istibanjsko, Zrnovsko, Obleshevsko και άλλα.

Η κοιλάδα Κότσανη έχει γόνιμο έδαφος και άφθονο νερό, ιδιότητες οι οποίες την καθιστούν ιδανική για την καλλιέργεια δημητριακών, και ιδιαίτερα ρυζιού, σε αυτές τις εξαιρετικές φυσικές συνθήκες.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η κοιλάδα Κότσανη την αυγή

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, η κοιλάδα Κότσανη προέκυψε από τεκτονικές επιδράσεις. Κρίσιμη σημασία για τη σημερινή μορφή και τη δομή του αναγλύφου της είχαν οι τεκτονικές κινήσεις που σημειώθηκαν πριν από τα μέσα του Ολιγόκαινου. Εκείνη την περίοδο, το έδαφος κατέβηκε ανάμεσα σε δύο διαχωριστικές γραμμές, μια από τον βορρά (Οσόγκοβο) και μια άλλη από τομ νότο (Πλατσκόβιτσα). Στο τέλος του Μειόκαινου και στις αρχές της πλειοκαίνου εποχής, η κοιλάδα πλημμύρισε από μια λίμνη γλυκού νερού, η οποία μαζί με άλλες γειτονικές λίμνες δημιούργησαν τη λίμνη του Μεσαίου Αξιού. Το βάθος αυτής της λίμνης της πλειοκαίνου εποχής ήταν πάνω από 500 μέτρα. [1]

Κλίμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η μέση ετήσια θερμοκρασία του αέρα στην κοιλάδα Κότσανη είναι 13 βαθμοί °C. Το γεγονός αυτό κατατάσσει αυτή την κοιλάδα μεταξύ των θερμών κοιλάδων της χώρας. Η θερμοκρασία της είναι παρόμοια με τη θερμοκρασία του αέρα στη Βελεσά ή στην κοιλάδα της Στρώμνιτσας. Η κοιλάδα Κότσανη είναι πλούσια σε ιαματικές πηγές, ειδικά στα χωριά Istibanja, Dolni Podlog, Banja και Krupište. Στο χωριό Dolni Podlog, κοντά στην πόλη Κότσανη, γίνονται δύο γεωτρήσεις 35 μέτρων και 460 μέτρων, με 300 λίτρα/δευτ. και θερμοκρασίες ανάμεσα στους 70-80 °C. [2] Οι φαρμακευτικές ιδιότητες του ιαματικού νερού από την κοιλάδα Κότσανη, σύμφωνα με τον Ρίστο Τσάνεφ, είναι παρόμοιες με εκείνες του νερού στα λουτρά του Negorci, κοντά στη Γευγελή.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Kočani and the region from prehistory to the present days, Kočani Municipality, December 2003
  2. Kocani Geothermal District Heating System