Κλιφ Ουίλιαμς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κλιφ Ουίλιαμς
Ο Ουίλιαμς το 2008
Πληροφορίες
Όνομα γέννησηςΚλίφορντ Ουίλιαμς (Clifford Williams)
Γέννηση14  Δεκεμβρίου 1949[1]
Romford[2]
EίδοςΧαρντ Ροκ, Μπλουζ Ροκ, Ροκ εντ ρολ
ΙδιότητεςΜουσικός
Μουσικά όργαναΜπάσο, Φωνητικά
Παρουσία1966 - σήμερα
ΣυμμετοχέςAC/DC, Sugar, Home, Al Stewart Band, Stars, Bandit, Alexis Korne
Ιστότοπος
http://www.acdc.com/us/home

Ο Κλιφ Ουίλιαμς είναι Βρετανός μπασίστας της χαρντ ροκ μουσικής σκηνής, γνωστός ως μέλος του συγκροτήματος AC/DC από το 1977 μέχρι σήμερα.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ουίλιαμς γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 1949 στο Ρόμφορντ, προάστιο του Λονδίνου. Η οικογένεια του μετακόμισε στο Λίβερπουλ όταν ήταν δώδεκα ετών και ο Ουίλιαμς γνώρισε από κοντά την συνεχώς αναπτυσσόμενη σκηνή του Merseybeat. Την επόμενη χρονιά ξεκίνησε να παίζει ημί-επαγγελματικά και στα 16 του χρόνια σταμάτησε την φοίτηση του στο σχολείο με σκοπό να επικεντρωθεί στην μουσική.
Το 1967 έγινε επαγγελματίας και επέστρεψε στο Λονδίνο. Μαζί με τον κιθαρίστα Λόρι Γουάιζφιλντ, τον τραγουδιστή Μικ Σταμπς, τον κιμπορντίστα Κλάιβ Τζον και το ντράμερ Μικ Κουκ σχημάτισαν τους Home. Μετά την υπογραφή συμβολαίου συνεργασίας με την "CBS", κυκλοφόρησαν τρεις δίσκους μέχρι το 1973, με μοναδική επιτυχία το σινγκλ "Dreamer" το οποίο ανέβηκε στο βρετανικό Top-50.

Ο Ουίλιαμς σε συναυλία το 1981

Οι Home διαλύθηκαν το 1974 και Ουίλιαμς, μετά από μία αμερικάνικη περιοδεία με τον τραγουδιστή Αλ Στιούαρτ εντάχθηκε στους Bandit, με τους οποίους κυκλοφόρησε το ομώνυμο άλμπουμ το 1976. Σύντομα, το συγκρότημα διαλύθηκε και Ουίλιαμς βρέθηκε να αναζητάει συγκρότημα για να συνεργαστεί.
Το καλοκαίρι του 1977, οι AC/DC απέλυσαν τον Μαρκ Έβανς και βρέθηκαν στην αναζήτηση μπασίστα. Ο Τζέιμς Λίδερλαντ των Colosseum πρότεινε τον Ουίλιαμς για την θέση. Στις 27 Μαΐου 1977 και μετά από τέσσερις οντισιόν έγινε μέλος του συγκροτήματος και περιόδευσε μαζί τους για πρώτη φορά για την προώθηση του δίσκου "Let There Be Rock", ενώ πραγματοποίησε το δισκογραφικό του ντεμπούτο με το συγκρότημα στον δίσκο "Powerage" του 1978. Έχει παραμείνει με τους AC/DC από εκεί και έπειτα, με μία προσωρινή αποχώρηση το 1991 λόγω μόλυνσης στα νεφρά, όπου την θέση του πήρε ο Πολ Γκρεγκ για μερικές εμφανίσεις στην Βόρεια Αμερική. Μαζί τους ηχογράφησε ιδιαίτερα επιτυχημένους δίσκους όπως τα "Highway To Hell", "For Those About To Rock", "The Razor's Edge", "Black Ice" και το δεύτερο σε πωλήσεις άλμπουμ όλων των εποχών, το "Back In Black" του 1980.
Παράλληλα με την πορεία του στους AC/DC, ο Ουίλιαμς πραγματοποίησε ελάχιστες συνεργασίες με άλλους καλλιτέχνες όπως το σινγκλ "I Want My Heavy Metal" του Άνταμ Μπομπ το 1984 και το "San" των Emir & Frozen Camels το 2002.
Είναι παντρεμένος με την Τζορτζίν Ουίλιαμς από το 1980 και διαμένουν στις Ηνωμένες Πολιτείες έκτοτε, αρχικά στην Χαβάη και στην συνέχεια στο Φορτ Μάιερς της Φλόριντα. Έχουν δύο παιδιά, την Έριν και τον Λουκ.

Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

με τους AC/DC[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Άλλες κυκλοφορίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Home - Pause for a Hoarse Horse (1971)
  • Home - Home (1972)
  • Home - Alchemist (1973)
  • Willis "Gator" Jackson - Plays with Feeling (1976)
  • Bandit - Bandit (1977)
  • Alexis Korner - The Lost Album (1977)
  • Adam Bomb - Fatal Attraction (1985)

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. (Αγγλικά) Discogs. 402564. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  2. www.allmusic.com/artist/cliff-williams-mn0000341811.