Κλίφορντ Γκερτζ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Κλίφορντ Γκερτζ
Γέννηση 23  Αυγούστου 1926[1][2][3][4]
Σαν Φρανσίσκο[5]
Θάνατος 30  Οκτωβρίου 2006[6][1][2][3][4]
Φιλαδέλφεια
Υπηκοότητα Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Σπουδές Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, Πανεπιστήμιο Άντιοκ και Antioch College
Βραβεύσεις Talcott Parsons Prize (1974)
Επιστημονική σταδιοδρομία
Ιδιότητα ανθρωπολόγος, διδάσκων πανεπιστημίου και κοινωνιολόγος
Διδακτορικός καθηγητής Τάλκοτ Πάρσονς

Ο Κλίφορντ Γκερτζ (Clifford James Geertz, Σαν Φρανσίσκο, 23 Αυγούστου 1926 - 30 Οκτωβρίου 2006) ήταν Αμερικανός ανθρωπολόγος καθηγητής του Ινστιτούτου Προηγμένης Έρευνας του Πρίνστον, Νιού Τζέρσεϋ.

Βίος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά την υπηρεσία του στο αμερικανικό ναυτικό κατά τον Β' παγκόσμιο πόλεμο (1943-45), ο Γκερτζ σπούδασε στο Κολέγιο Άντιοχ (Antioch College), και στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ 1950, όπου κατέθεσε τη διδακτορική του διατριβή, το 1956. Δίδαξε σε πολλά εκπαιδευτικά ιδρύματα πριν ασχοληθεί με το τμήμα ανθρωπολογίας του πανεπιστημίου του Σικάγο (1960-70). Κατόπιν έγινε καθηγητής κοινωνιολογίας στο Ινστιτούτο Προηγμένης Έρευνας του Πρίνστον από το 1970 έως το 2000, επίτιμος πλέον.

Σκέψη και έργα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο πανεπιστήμιο του Σικάγο ο Γκερτζ έγινε υπέρμαχος της «συμβολικής ανθρωπολογίας», η οποία δίνει ιδιαίτερη προσοχή στο ρόλο της σκέψης (των «συμβόλων») στην κοινωνία. Τα σύμβολα καθοδηγούν την πράξη. Ο πολιτισμός, σύμφωνα με τον Γκερτζ στο διάσημο έργο του Η ερμηνεία των πολιτισμών (1973), είναι «ένα σύστημα κληρονομημένων εννοιών, ιδέες που εκφράζονται με συμβολική μορφή, μέσω των οποίων οι άνθρωποι επικοινωνούν, ανταλλάσσουν και αναπτύσσουν τη γνώση τους για, αλλά και τη στάση τους προς τη ζωή». Η λειτουργία του πολιτισμού είναι η δημιουργία νοήματος για τον κόσμο, έτσι ώστε να γίνει κατανοήσιμος. Για τον Γκερτζ ο ρόλος των ανθρωπολόγων είναι να προσπαθούν (αν και δεν είναι δυνατόν να το επιτύχουν πλήρως) να ερμηνεύουν τα καθοδηγητικά σύμβολα κάθε πολιτισμού.

Διεξήγαγε εκτεταμένη εθνογραφική έρευνα στην ΝΑ Ασία και τη Β Αφρική. Συνεισέφερε επίσης στη διατύπωση της κοινωνικής και πολιτισμικής θεωρίας και άσκησε σημαντική επίδραση στρέφοντας την ανθρωπολογία στη μελέτη των πλαισίων του νοήματος,μέσα στα οποία διάφοροι άνθρωποι ανά τον κόσμο ζουν τη ζωή τους. Εργάστηκε επίσης και θρησκειολογικά, ιδιαίτερα με το Ισλάμ και το εμπόριο που αναπτύσσεται στα παζάρια -θεμελιώδη έκφραση του ισλαμικού κόσμου- σε παραδοσιακές πολιτικές δομές, την οικογενειακή ζωή και τον τρόπο ζωής στα χωριά. Κατά τα τελευταία χρόνια της ζωής του εργάστηκε πάνω στο γενικό ζήτημα της εθνικής ποικιλομορφίας και της σημασίας της για τον σύγχρονο κόσμο. Συνεχιστής -και εν μέρει ερμηνευτής- του έργου του θεωρείται ο καθηγητής του Χάρβαρντ Στίβεν Γκρίνμπλατ (Stephen Greenblat).

Εργογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • The Religion of Java (1960) - (Η Θρησκεία της Ιάβα)
  • Pedlars and Princes (1963) - (Γυρολόγοι και Πρίγκιπες)
  • Agricultural Innovation (1964) (Αγροτική ανανέωση)
  • Islam Observed, Religious Development in Morocco and Indonesia (1968) - (Παρατηρώντας το Ισλάμ: θρησκευτική ανάπτυξη στο Μαρόκο και την Ινδονησία)
  • The Interpretation of Cultures (1973) - (Η ερμηνεία των πολιτισμών)
  • Negara: The Theater State in Nineteenth Century Bali (1980) - (Νεγκάρα: η πόλις-θέατρο στο Μπαλί του 19ου αι.)
  • Local Knowledge (1983) - (Τοπική γνώση)
  • Works and Lives (1988) - (Έργα και Βίοι)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]