Κιρίακο ντε Μίτα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Κιρίακο ντε Μίτα
Ciriaco de Mita.jpg
Γέννηση 2  Φεβρουαρίου 1928
Νούσκο
Υπηκοότητα Ιταλία
Σπουδές Καθολικό Πανεπιστήμιο της Ιερής Καρδιάς
Ιδιότητα πολιτικός
Αξίωμα Ευρωβουλευτής, Πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Ιταλίας και δήμαρχος

Ο Κιρίακο ντε Μίτα (πλήρες όνομα Ciriaco Luigi de Mita) είναι Ιταλός πολιτικός, που διετέλεσε και Πρωθυπουργός της χώρας.

Γεννήθηκε στο Nusco της επαρχίας Avellino στις 2 Φεβρουαρίου 1928. Ως νέος προσχώρησε στη Χριστιανοδημοκρατία και μπήκε στην πολιτική. Έγινε μέλος του Κοινοβουλίου το 1963 και μέλος της Κυβέρνησης το 1973. Για μια δεκαετία υπηρέτησε ως Υπουργός Βιομηχανίας και Εξωτερικού Εμπορίου.

Ο Ντε Μίτα έγινε Πρόεδρος του κόμματός του το 1982, όταν η δύναμή του μειωνόταν. Το 1986 επανεξελέγη Πρόεδρος του κόμματος με 60% και το οδήγησε σε επιτυχία στις εκλογές του 1987. Το 1988 έγινε Πρωθυπουργός, θέση στην οποία παρέμεινε ένα χρόνο. Στην αρχή της θητείας του, στις 16 Απριλίου 1988, οι Ερυθρές Ταξιαρχίες δολοφόνησαν το γερουσιαστή Roberto Ruffilli, σύμβουλο του Ντε Μίτα.

Ο Κιρίακο ντε Μίτα (δεύτερος από αριστερά) το 1988

Μετά από απουσία δύο ετών, επέστρεψε στο Κοινοβούλιο το 1996 καιεπανεξελέγη το 2001 και το 2006. Προσχώρησε στο Λαϊκό Κόμμα (1994-2002) και κατόπιν στο συνασπισμό Democrazia è Libertà – La Margherita (Μαργαρίτα), του οποίου είναι περιφερειακός γραμματέας για την Καμπανία. Ήταν επικεφαλής των συνδυασμών του συνασπισμού της Ελιάς (L'Ulivo) στην ίδια περιφέρεια το 2006, αλλά είναι αντίθετος στην ένωση του κόμματός του με τη Δημοκρατική Αριστερά για τη δημιουργία του «Δημοκρατικού Κόμματος».

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα