Κιμ Τζονγκ-ιλ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Κιμ Γιονγκ Ιλ)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Κιμ Τζόνγκ-ιλ
Kim Jong-il on August 24, 2011.jpg
Ανώτατος Ηγέτης της Βόρειας Κορέας
Περίοδος
8 Οκτωβρίου 1997 – 17 Δεκεμβρίου 2011
Πρωθυπουργός Κιμ Τζονγκ-ουν
Ρι Γιονγκ-Χο
Προκάτοχος Κιμ Ίλ-σονγκ
Διάδοχος Κιμ Τζονγκ-ουν
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση 16 Φεβρουαρίου 1941 (1941-02-16) (75 ετών)
16 Φεβρουαρίου 1942 (1942-02-16) (74 ετών) Vyatskoye, Khabarovsk Krai
Θάνατος 17 Δεκεμβρίου 2011 Πιονγιάνγκ, Βόρεια Κορέα
Πολιτικό κόμμα Εργατικό Κόμμα Κορέας
Σπουδές Πανεπιστήμιο Κιμ Ίλ-σονγκ
Στρατιωτικό Πανεπιστήμιο Κιμ Ίλ-σονγκ
Επάγγελμα Πολιτικός, Στρατιωτικός
Θρήσκευμα Αθεϊσμός
Υπογραφή Kim Jong-il Signature.png
Commons page Πολυμέσα

Ο Κιμ Γιονγκ Ιλ (16 Φεβρουαρίου 1941 - 17 Δεκεμβρίου 2011) ήταν ο ανώτατος ηγέτης της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Κορέας από το 1994 έως το 2011. Στις αρχές της δεκαετίας του 80 κληρονόμησε την ηγεσία της χώρας και ανέλαβε σημαντικές θέσεις στα όργανα του κόμματος και του στρατού. Διαδέχτηκε τον πατέρα του Κιμ Ιλ Σουνγκ μετά το θάνατο του το 1994. Ήταν ο Γενικός Γραμματέας του Εργατικού Κόμματος της Κορέας (WPK), Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Άμυνας (NDC) και Ανώτατος διοικητής του Λαϊκού Στρατού της Κορέας του τέταρτου μεγαλύτερου μόνιμου στρατού στον κόσμο. Κατά την διάρκεια της ηγεσίας του Κιμ Γιονγκ Ιλ ισχυροποιήθηκε η πολιτική στρατιωτικής ενίσχυσης (military-first policy,선군정치) και έλαβαν χώρα οικονομικές μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένου του ανοίγματος του Kaesong Industrial Park το 2003.

Τον Απρίλιο του 2009, το σύνταγμα της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Κορέας τροποποιήθηκε και πλέον αναφέρει επίσημα αυτόν (και αργότερα τον διαδοχό του) ως «ανώτατο ηγέτη της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Κορέας».Ο πιο κοινός καθομιλούμενος τίτλος που του δόθηκε κατά τη διάρκεια της ηγεσίας του ήταν "Αγαπητός Ηγέτης" σε αντίθεση με τον πατέρα του Κιμ Ιλ Σουνγκ που τιτλοφορήθηκε ως "Μεγάλος Ηγέτης".Στις 19 Δεκεμβρίου 2011, η κυβέρνηση της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Κορέας ανακοίνωσε ότι είχε πεθάνει δύο ημέρες νωρίτερα, οπότε ο τρίτος γιος του, Κιμ Γιονγκ-ουν, προήχθη στην ανώτερη θέση του κυβερνώντος κόμματος και τον διαδέχθηκε. Μετά τον θάνατο του, ορίστηκε ως "αιώνιος Γενικός Γραμματέας" του Εργατικού κόμματος της Κορέας και "αιώνιος Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Άμυνας".

Πρώτα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γέννηση

Μητέρα του ήταν η Κιμ Γιονγκ Σουκ, πρώτη σύζηγος του Κιμ Ιλ Σουνγκ. Η επίσημη βιογραφία του Κιμ Γιονγκ Ιλ δηλώνει πως ο ίδιος γεννήθηκε σε ένα μυστικό στρατόπεδο στο όρος Παεκτού, κατα την περίοδο της ιαπωνικής κατοχής της Κορέας, στις 16 Φεβρουαρίου 1942.Ο Κιμ Γιονγκ Ιλ ήταν τεσσάρων χρονών το 1945 όταν έληξε ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος και η Κορέα ανέκτησε την ανεξαρτησία της από την Ιαπωνία. Ο πατέρας του επέστρεψε στην Πιονγκγιάνγκ τον Σεπτέμβριο του 1945 απο την Σοβιετική Ένωση στην οποία διοικούσε το 1ο Τάγμα της Σοβιετικής 88ης Ταξιαρχίας, που αποτελούνταν από Κινέζους και Κορεάτες εξόριστους. Η οικογένεια του μετακόμισε στην έπαυλη ενός πρώην Ιάπωνα αξιωματικού στην Πιονγκγιάνγκ, με κήπο και πισίνα.Ο αδελφός του Κιμ Μαν Ιλ πνίγηκε εκεί το 1948.Η μητέρα του πέθανε κατα την διάρκεια γέννας το 1949.

Μόρφωση

Σύμφωνα με την επίσημη βιογραφία του, ο Κιμ Γιονγκ Ιλ ολοκλήρωσε την γενική εκπαίδευση μεταξύ Σεπτεμβρίου 1950 και Αυγούστου 1960. Φοίτησε στο Δημοτικό Σχολείο Νο. 4 και στο Γυμνάσιο Νο. 1 (Ανώτατο Γυμνάσιο Namsan) στην Πιονγιάνγκ. Καθ 'όλη τη σχολική φοίτηση ο Κιμ Γιονγκ Ιλ ενδιαφερόταν για την πολιτική. Ήταν μέλος της Ένωσης Παίδων και του Συνασπισμού Δημοκρατικής Νεολαίας της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Κορέας, λαμβάνοντας μέρος σε ομάδες μελέτης διαφόρων εντύπων. Τον Σεπτέμβριο του 1957 έγινε αντιπρόεδρος του κλάδου του DYL στο γυμνάσιο του (ο πρόεδρος έπρεπε να είναι ένας δάσκαλος). Ακολούθησε ένα πρόγραμμα κατά του κομματισμού και προσπάθησε να ενθαρρύνει τη μεγαλύτερη ιδεολογική εκπαίδευση των συμμαθητών του. Ο Κιμ Γιονγκ Ιλ έλαβε επίσης μαθήματα αγγλικής γλώσσας στο πανεπιστήμιο της Μάλτας στις αρχές της δεκαετίας του 70 καθώς έκανε εκεί διακοπές μετά απο πρόσκληση του Πρωθυπουργού Dom Mintoff. Ο ετεροθαλής αδερφός του Κιμ Πιονγκ Ιλ απο το 1988 είχε σταλεί απο τον πατέρα του Κιμ Ιλ Σουνγκ σε μια σειρά πρεσβειών της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Κορέας ανα την Ευρώπη και ήταν ο πρέσβης της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Κορέας στην Πολωνία.

Ηγέτης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έγινε Πρόεδρος μετά το θάνατο του πατέρα του και Ύπατος Αρχηγός του Κράτους το 1998 (σε ένδειξη σεβασμού προς τον Κιμ Ίλ-σονγκ καταργήθηκε το αξίωμα του Προέδρου). Ο μεγαλύτερος γιος του συνελήφθη στην Ιαπωνία.

Κρίση με πυρηνικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Κιμ Τζόνγκ-ιλ προσπάθησε να βελτιώσει τις σχέσεις της χώρας του με τη Ν. Κορέα. Τον Ιούνιο του 2000 συναντήθηκε με το Νοτιοκορεάτη πρόεδρο Κιμ Ντέ-τζουνγκ. Ήταν η πρώτη συνάντηση μεταξύ των ηγετών των 2 χωρών στην ιστορία.

Οι συνομιλίες υπό την αιγίδα πολλών χωρών απέτυχαν και οι σχέσεις της χώρας με τις ΗΠΑ επιδεινώθηκαν. Ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους συμπεριέλαβε την Βόρεια Κορέα στον Άξονα του Κακού και το Φεβρουάριο του 2005 η χώρα ανακοίνωσε ότι επίσημα κατέχει πυρηνικά όπλα.

Πιθανή απόπειρα δολοφονίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 22 Απριλίου 2004 έγινε μεγάλη έκρηξη στο σιδηροδρομικό σταθμό στη Ριόνγκτσον. Λίγες ώρες πριν είχε περάσει το τρένο του Κιμ Τζόνγκ-ιλ κατά την επιστροφή του από την Κίνα. Αρχικά ανακοινώθηκε ότι η έκρηξη οφειλόταν σε ατύχημα, ενώ πηγές στη Βόρεια Κορέα μίλησαν για αποτυχημένη δολοφονική απόπειρα κατά του ηγέτη. Από την καταστροφή σκοτώθηκαν σχεδόν 3.000 άνθρωποι[εκκρεμεί παραπομπή].

Παιδιά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν παντρεμένος με την Κιμ Γιόνγκ-σουκ (Kim Young-suk) και έχει μία κόρη, την Κιμ Σόλ-σονγκ (Kim Sul-song) (γεννήθηκε το 1974). Είχε και ένα γιο από άλλη γυναίκα, τον Κιμ Τζόνγκ-ναμ (Kim Jong-nam), γεννημένο το 1971. Με την Κο Γιονγκ-χούι (Ko Young-hee), απέκτησε έναν ακόμα γιο, τον Κιμ Τζόνγκ-τσολ (Kim Jong-chul), στις 25 Σεπτεμβρίου του 1981. Ο τρίτος (και πιο αγαπημένος) γιος του, Κιμ Τζονγκ-ουν, που ήταν το 2009 όχι πάνω από 24 ετών, ανακοινώθηκε[1] στις 15 Ιανουαρίου του 2009 από μέσα μαζικής ενημέρωσης στη χώρα ότι επιλέχθηκε ως διάδοχος του ηγέτη από τον ίδιο. Τα δυτικά ΜΜΕ μετέδωσαν το 2004 ότι η Κο Γιονγκ-χούι απεβίωσε εκείνη τη χρονιά σε ηλικία 51 ετών.

Βουλευτικές εκλογές 2009[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 8 Μαρτίου του 2009 ο Κιμ επανεξελέγη ομόφωνα βουλευτής με 100% υπέρ του.[2] Ο Κιμ Τζόνγκ-ιλ έκανε την πρώτη δημόσια εμφάνισή του έπειτα από μήνες, στο κοινοβούλιο της χώρας του.[3] Το Κοινοβούλιο έχρισε στις 9 Απριλίου για τρίτη φορά ηγέτη της χώρας τον 67χρονο Κιμ.[4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Times On Line, Kim Jong Il 'names favourite son Jong Un as successor' in North Korea, 15 Ιανουαρίου 2009.
  2. Γαλλικό Πρακτορείο
  3. The Irish Times, 9 Απριλίου 2009.
  4. Καθημερινή, Ηγέτης και πάλι ο Κιμ, διεργασίες για τη διαδοχή, 10 Απριλίου 2009.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμαΣτο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Kim Jong-il της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).