Κιζιλορντίνσκιγιε βέστι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Кызылординские вести
Κιζιλορντίνσκιγιε βέστι
Τύποςεφημερίδα
ΑρχισυντάκτηςΖ.Μ. Ισάεφ[1]
Ίδρυση1 Ιανουαρίου 1930[2]
Γλώσσαρωσικά
ΈδραΚιζιλορντά
Ιστοσελίδαhttps://kzvesti.kz/
Σελίδα στο Facebook Σελίδα στο Twitter Σελίδα στο Instagram Λογαριασμός στο YouTube

Η Κιζιλορντίνσκιγιε βέστι (ρωσικά: Кызылординские вести‎‎: Οι ειδήσεις της Κιζιλορντά[ς]) είναι εφημερίδα στη ρωσική γλώσσα η οποία εκδίδεται στην Περιφέρεια Κιζιλορντά του Καζακστάν. Η εφημερίδα ιδρύθηκε την 1η Ιανουαρίου 1930 με το όνομα Λένινσκι πουτ (Ленинский путь, Ο δρόμος του Λένιν).[2] Εμπνευστής της δημιουργίας της εφημερίδας ήταν ο Αμπντουλά Αχμέτοβιτς Ροζιμπακίεφ (Абдулла Ахметович Розыбакиев), πρώτος γραμματέας της επιτροπής του Κομμουνιστικού κόμματος στην περιοχή της Κιζιλορντάς.[2] Καθώς ο αγροτικός πληθυσμός της περιοχής ήταν κατά βάση καζακόφωνος, στις αρχές της κυκλοφορίας της, η εφημερίδα είχε περιορισμένη επιρροή σε αντίθεση με την καζακόφωνη Σιρ Μπόιι (Сыр бойы) η οποία εκ των πραγμάτων είχε κατά κύριο λόγο αγροτική θεματολογία, αφού απευθύνονταν σε αγροτικό κοινό. Όταν έπαυσε τη λειτουργία της από τις 15 Σεπτεμβρίου 1930 έως 23 Οκτωβρίου 1932 λόγω διοικητικής αναδιάρθρωσής της περιοχής και από τις 2 Φεβρουαρίου 1933 έως το 1938 για οικονομικούς λόγους, κυκλοφορούσε ως παράρτημα της Σιρ Μπόιι. Το 1938 άρχισε ξανά η επανέκδοσή της όταν συστάθηκε η περιφέρεια της Κιζιλορντάς και η πόλη έγινε διοικητικό κέντρο, και λειτούργησε ως κομματικό και διοικητικό όργανο.[2][3] Την περίοδο αυτή η αναγνωσιμότητά της αυξήθηκε και έφτασε να διανέμεται και εκτός περιφέρειας.[3] Η έκδοση διακόπηκε προσωρινά το 1964 μέχρι το 1965 οπότε άρχισε ξανά να εκδίδεται με το όνομα Πουτ Λένινα (Путь Ленина, Ο δρόμος του Λένιν).[2] Μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης η έκδοση της εφημερίδας συνεχίστηκε με το όνομα Κιζιλορντίνσκιγιε βέστι.[2] Η εφημερίδα έχει βραβευτεί με τιμητικό δίπλωμα του ανωτάτου Σοβιέτ της Καζάκικης ΣΣΔ το 1975 και με το Μετάλιο της τιμής (Знак Почета) στις 22 Ιανουαρίου 1980.[2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «О нас — ИСТОРИЯ НАШЕЙ ГАЗЕТЫ» (στα Ρωσικά). Ανακτήθηκε στις 26 Νοεμβρίου 2021. 
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 2,6 «Кызылординские вести» газеті: қасиетті өлкенің қазыналы шежіресі» (στα Καζακικά). Сыр медиа. 28 Νοεμβρίου 2019. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Νοεμβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 26 Νοεμβρίου 2021. 
  3. 3,0 3,1 Нагиятова, Лаззат Бермахановна (2012). Функционально-типологические и жанровые особенности региональной печати постсоветского Казахстана:(по материалам печати Кызылординской области) [Λειτουργικές-τυπολογικές και ειδικές ιδιαιτερότητες του περιφερειακού τύπου στο μετασοβιετικό Καζαχστάν (με υλικό από τον τύπο της περιφέρειας της Κιζιλόρντα)] (Διδακτορική διατριβή) (στα Ρωσικά). Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Καζάν. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]